"Попит на наші послуги збільшився": як переоформити авто в сервісних центрах МВС

"Попит на наші послуги збільшився": як переоформити авто в сервісних центрах МВС

Сервісний центр МВС, Одеса
Сервісний центр МВС в Одесі. hsc.gov.ua

Послуги переоформлення авто стають дедалі популярнішими в Україні. Зробити перереєстрацію можна як онлайн — через додаток "Дія", так і безпосередньо в сервісних центрах МВС. Про те, які саме послуги надають сервісні центри, як ними скористатися та які види транспорту можна переоформити пояснює заступник начальника регіональних сервісних центрів МВС в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях Олексій Бойко.

За перші три місяці 2024 року сервісні центри здійснили майже 29 тисяч реєстраційних операцій. Олексій Бойко розповів, що під час воєнного стану в країні люди почали частіше користуватися послугою з переоформлення договорів купівлі-продажу авто або дарування найближчим родичам:

"Якщо це родичі близькі: перша та друга група спорідненості, то можна укласти договір "Дарування" без додаткових зборів та податків. А якщо це інша стороння особа, то за законом потрібно робити оцінку та сплачувати відповідні платежі", — пояснив Бойко.

Олексій Бойко
Олексій Бойко, заступник начальника регіональних сервісних центрів МВС в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. Суспільне Одеса

Процедура переоформлення авто згідно з договором купівлі-продажу в сервісних центрах надається як офлайн, так і онлайн.

"Останнім часом попит на наші послуги дійсно збільшився, тож ми маємо дуже багато охочих, однак в більшості випадків користувачі мають певні перешкоди для електронної черги. Тому все це можна здійснити в онлайні через портал "Дія". Власник транспортного засобу авторизується в "Дії", якщо в нього є свідоцтво про реєстрацію на цей транспортний засіб, він визначає особу якій він бажає продати авто і надсилає відповідну заявку. Потім ця особа в "Дії" авторизується, заповнює певний алгоритм послуг, а саме: чи бажає вона зберегти номерні знаки, отримати свідоцтво в електронному вигляді або доставкою, та інші", — зазначив Олексій Бойко.

Який транспорт можна переоформити в додатку "Дія"

Заступник начальника регіональних сервісних центрів МВС уточнив, що не всі транспортні засоби можна переоформити через додаток. Можна переоформити лише легкові автомобілі, мопед та мотоцикл. І лише якщо це перший продаж протягом календарного року. В інших випадках — третій або більше продаж, користувачу треба робити певну оцінку та сплачувати податки та це вже не можна зробити онлайн.

Послуга "Належний користувач". Що це таке

У сервісному центрі розповіли про ще одну популярну послугу — "Належний користувач". Оформити її може фізична особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить. Такого користувача на транспортний засіб може призначити як юридична особа, так і фізична.

Послуга є актуальною для тих людей, які отримали посвідчення водія вперше та стали власниками транспортних засобів. У сервісному центрі МВС також зазначили, що на один транспортний засіб можна визначити лише одного належного користувача. Визначити його можна для того, щоб власник не отримав штрафи, які надходять за автоматичну фіксацію або за паркування. Натомість штраф надійде тому, хто безпосередньо користується транспортним засобом:

"Посвідчення водія видається вперше на два роки та через два роки його необхідно обміняти без складання іспитів у разі відсутності порушень. Однак якщо в особи три і більше правопорушення, тоді необхідно буде перескладати іспити. Однак на практиці є такі випадки, коли люди впевнені, що вони нічого не порушували, звертаються до наших центрів МВС і їм повідомляють, що в них є три й більше правопорушень. А потім виявляється, що ці порушення допустили не вони, а можливо хтось з їхніх близьких родичів або особа кому вони передавали право на користування. Тож, якщо власник авто не визначив "Належного користувача", то він тоді й сплачує ці штрафи як правопорушник", — зауважив Олексій Бойко.

Сервісні центри Одеса
Сервісний центр МВС в Одесі. hsc.gov.ua

Де можна оформити послугу "Належний користувач"?

Послугу можна отримати у будь-якому зручному сервісному центрі МВС або на офіційному сайті через електронний кабінет водія чи застосунок "Дія". Також оформлення належного користувача не дає право виїзду за кордон, для цього існує інша послуга – "Свідоцтво для виїзду за кордон".

Призначення належним користувачем відбувається на певний період. Цей термін власник транспортного засобу і користувач визначають самостійно. Коли потрібно припинити користування транспортним засобом достроково — раніше, ніж було вказано при оформленні послуги — існує можливість скасувати призначення належним користувачем.

Стати належним користувачем може лише людина, у якої є національне посвідчення водія або посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року.

У разі внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу, що належить юридичній особі, отримати таку послугу можливо лише в територіальних сервісних центрах МВС. За умови присутності представника власника транспортного засобу та особи, яка планує стати належним користувачем — це може бути одна фізична особа.

У сервісному центрі, наголосили, що призначення належного користувача не означає передачу майнових прав.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок