У львівському парку "Цитадель" зрубають майже 200 аварійних дерев

У львівському парку "Цитадель" зрубають майже 200 аварійних дерев

Дерево
Дерево у парку. Пресслужба Львівської міської ради/Роман Балук

Цьогоріч у Львові, на території історико-культурного комплексу "Цитадель", зрубають 191 аварійне дерево. Замість них планують висадити нові дерева за гроші благодійників.

Як повідомили у пресслужбі Львівської міської ради, ще у 2022 році спеціальна комісія обстежила територію на майже 22 гектарах комплексу "Цитадель". Тоді екоінспектори встановили, що багато дерев є аварійними: вони зігнили зсередини, а їхні гілки були вражені омелою.

"Починаючи з 2022 року, аварійні дерева на території "Цитаделі" поетапно видаляють. Часто ці дерева є уражені серцевинною та прикореневою гниллю, грибами та омелою. Є також з підірваною кореневою системою чи завислі. Також серед них велика кількість сухостою. Тож усі вони визнані аварійними і потребують обов’язкового видалення, насамперед, задля безпеки мешканців", – пояснюють в управлінні екології та природних ресурсів.

На території парку неодноразово падали аварійні дерева. Так у червні 2021 року в Львові, на вулиці Грабовського, 11, під час прогулянки у парковій зоні "Цитаделі" на 8-річного хлопчика впала гілка від дерева. Дитина отримала складну травму і була госпіталізована. А в травні 2022 року біля "Цитаделі" на авто "Volkswagen Jetta" впало дерево. Власниця авто відсудила у Галицької РА 100 тисяч гривень на ремонт машини.

На початок