Як мистецький, так і духовний твір: у Львові можна оглянути 15 стародавніх плащаниць

Як мистецький, так і духовний твір: у Львові можна оглянути 15 стародавніх плащаниць

Від сьогодні, 25 квітня, у львівському храмі священномученика Климентія Шептицького можна оглянути виставку стародавніх плащаниць — сакральних полотен, на яких зображене тіло Ісуса Христа. В церкві виставили 15 плащаниць різних періодів, більшість із них — із території Галичини.

Про це Суспільному розповів настоятель храму отець Севастьян Дмитрух.

"Найдавніша є тут, от щойно був художник-реставратор і ми так дискутуємо — це XVI чи XVII століття. Бо по шрифту – XVI, а по живопису – початок XVII. Це одна із найдавніших, вона із Львівської області", — розказує отець Севастьян Дідух.

Частину виставлених плащаниць відреставрували, решту показують у такому стані, в якому їх зберігають. Для огляду наразі доступна лише частина колекції, каже настоятель:

"Це є як мистецький твір, так і духовний твір. Так що можна прийти й оглядати. І не тільки оглядати — також можна бути спонсорами реставрації. Далі в нашій колекції є понад 50 плащаниць, які ще очікують на реставрацію".

Хрест Олега Боньковського й виставлені плащаниці, 25 квітня 2024
Хрест Олега Боньковського й виставлені плащаниці, 25 квітня 2024. Суспільне Львів/Ірина Мочульська

"Зараз вже кінець посту, в неділю починається Страсний тиждень. Саме цю експозицію, виставлення плащаниць ми посвячуємо воїнам, що віддали своє життя за нас, за Україну. Богородиця оплакувала свого сина на Голгофі, коли хоронили у гробі, а матері сьогодні оплакують своїх синів. Ми так хочемо це поєднати, об’єднати", — додає отець Севастьян Дідух.

Також на виставці можна побачити й металеві стилізовані хрести Олега Боньковського. Оглянути плащаниці в храмі на вулиці Кривоноса можна до червня.

На початок