"Попри біль добігла до фінішу": Яна Степаненко зібрала 91% суми на протез військовому Олександру Рясному

"Попри біль добігла до фінішу": Яна Степаненко зібрала 91% суми на протез військовому Олександру Рясному

У суботу, 13 квітня, 12-річна Яна Степаненко, яка втратила обидві ноги під час ракетного удару по вокзалу у Краматорську, взяла участь у Бостонському марафоні. Дівчинка пробігла 5 км на протезах, аби зібрати гроші на протез 30-річному захиснику Олександру Рясному. На цей збір вже задонатили понад 561 тис. грн, щоб його закрити треба ще 49 475 гривень.

Яна Степаненко розповіла в ефірі Суспільне. Студія, що готувалася до забігу впродовж двох місяців по чотири рази на тиждень.

"Коли ми почали бігти на старті, це було зовсім нескладно, тобто я пробігла десь метрів 300 може взагалі без складнощів, а вже потім, під кінець, коли залишився кілометр, почали в мене боліти ноги і я вже втомилася просто, але попри біль я добігла до фінішу", — каже Яна Степаненко.

Яна Степаненко бере участь у марафоні
Яна Степаненко бере участь у марафоні. Пресслужба Першого ТМО Львова

За словами тренера та виконавчого директора фундації "Unbroken" Олександра Кобзарєва, відразу на фініші Яна з командою зателефонувала до захисника Олександра Рясного, який очікує на протезування. 30-річний військовий родом із Запоріжжя. Він служить з 2011 року, того ж року народилася Яна Степаненко. Чоловік пройшов АТО, ООС, та втратив праву ногу на Запорізькому напрямку під час повномасштабної війни.

"Олександр приходив на тренування Яни, вони познайомилися, коли ми оголосили цей збір, він підтримує її. Відразу після фінішу ми зв'язалися з ним телефоном, він говорив з Яною, дякував їй за пробіг. Він мріє колись відновитися повністю і бігати. І саме тому для нас важливо дати йому таку можливість завдяки Яні", — розповідає Олександр Кобзарєв.

Яна Степаненко після Бостонського марафону
Яна Степаненко після Бостонського марафону. Пресслужба Першого ТМО Львова

Виконавчий директор "Unbroken" каже, на спортивний протез для захисника потрібно 615 тисяч гривень. Завдяки Яні наразі залишилося зібрати 49 тисяч 475 гривень.

"На сьогоднішній день зібрано 90% суми (станом на 15:45 — 91%, — ред.) Вже сотні людей пожертвували — це від маленьких пожертв у кілька гривень до більших в декілька тисяч гривень. Я впевнений, що за найближчий день-два ми закриємо цей збір і зберемо усю необхідну суму", — додає Олександр Кобзарєв.

Що відомо

На початок