Екслідеру партії "Русский блок" зі Львова Олександру Свистунову повідомили про підозру

Екслідеру партії "Русский блок" зі Львова Олександру Свистунову повідомили про підозру

Екслідеру партії "Русский блок" зі Львова Олександру Свистунову повідомили про підозру
Олександр Свистунов. Фото: пресслужба СБ України у Львівській області

Правоохоронці повідомили про підозру екслідеру партії "Русский блок" зі Львова Олександру Свистунову. Під час повномасштабної війни він допоміг ФСБ завербувати підозрюваного у коригуванні вогню по Яворівському полігону. Зараз Свистунов переховується у Криму.

Про це повідомили на Facebook-сторінці СБ України у Львівській області. За даними слідства, чоловік народився та тривалий час проживав у Львові і за завданням російських спецслужб займався створенням осередків прокремлівської партії в Україні. У 2013 році він переїхав у Крим, а після анексії півострова почав сприяти росіянам у війні проти України.

Контррозвідники СБУ встановили, що Свистунов допоміг ФСБ знайти і завербувати агента, який скоригував ракетну атаку по Яворівському полігону у березні 2022 року.

"У червні 2022 року Служба безпеки затримала цього коригувальника у Львові. Ним виявився місцевий житель, колишній співробітник радянського КДБ, з яким ексочільник "Русского блоку" познайомився ще під час проживання в обласному центрі. Наразі затриманий перебуває під вартою, а його приятель з Криму продовжує підривну діяльність проти України", — йдеться у повідомленні.

"Блогер" регулярно публікує у власному Телеграм-каналі прокремлівські дописи, де виправдовує агресію РФ проти України, окупацію територій та воєнні злочини росіян проти цивільного населення. Також він відвідує ефіри так званого інформагентства "News Front", яке росіяни створили у Криму для поширення пропаганди.

Слідчі повідомили Свистунову про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: пособництво державі-агресору та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників.

На початок