На Львівщині розслідують 17 справ за фактами торгівлі людьми

На Львівщині розслідують 17 справ за фактами торгівлі людьми

На Львівщині розслідують 17 справ за фактами торгівлі людьми
До Європейського дня боротьби з торгівлею людьми поліцейські розповідали львів'янам про проблему. Суспільне Львів

Сьогодні, 18 жовтня, відзначають Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Наразі на Львівщині зареєстровано 17 кримінальних проваджень за фактами трудової та сексуальної експлуатації.

Як повідомив Суспільному в.о. заступника начальника відділу управління міграційної поліції Володимир Копотюк, відкрили дев’ять проваджень через трудову експлуатацію та вісім через сексуальну.

"Через війну багато людей залишилися без роботи. Тому збільшилися випадки трудової експлуатації. Люди, які переїхали на Львівщину, не можуть працевлаштуватися. А дехто цим користується. Страждають і чоловіки, і жінки. Хоча, в основному, якщо мова про сексуальну експлуатацію, то тут потерпають більше жінки. А ось в трудове рабство може потрапити будь-хто", — говорить правоохоронець.

Один з випадків трудової експлуатації зафіксували у фермерському господарстві Стрийського району. Там 40 переселенців змушували працювати за житло та їжу, каже керівниця Західного міжрегіонального управління державної служби з питань праці Оксана Єзерська. Грошей за роботу не платили.

"Вони не мали права покинути це господарство, поки не відпрацюють борг за житло та за їжу", — говорить жінка.

При цьому, за словами Оксани Єзерської, до безоплатної праці залучали усіх переселенців, навіть дітей. Так неповнолітні повинні були пасти худобу та виконувати іншу роботу.

Проти власника фермерського господарства відкрили кримінальне провадження за статтею 149 Кримінального кодексу України.

"Торгівля людьми – це особливо тяжкий злочин. Покарання становить від п’яти до дванадцяти років", — додає Володимир Копотюк.

За його словами, якщо людина потрапила в таку ситуацію, варто зателефонувати на лінію 102 або звернутися у найближчий відділ поліції, повідомити про факт і розповісти про причетних до торгівлі людьми. Після цього поліція зможе розпочати досудове розслідування.

На початок