"Дев'ять днів ми нормально не спали й не їли": боєць із Волині розповів про оборону Авдіївки

"Дев'ять днів ми нормально не спали й не їли": боєць із Волині розповів про оборону Авдіївки

Ексклюзивно

Боєць із Волині на позивний Селф з початку повномасштабної війни служить у 3-й окремій штурмовій бригаді. За цей час пройшов Авдіївський та Бахмутській напрямки. 25-річний військовослужбовець нині обіймає посаду командира відділення. Після виконання бойових завдань йому дали відпустку і військовослужбовець повернувся на рідну Волинь.

Суспільному боєць розповів: служба у війську для нього розпочалася у 2019 році. Повістку він отримав у 20 років і пішов до армії на строкову службу. Вже там солдат уклав контракт і продовжити служити у ЗСУ.

"Зустрів повномасштабну війну в старій частині, в тилу, й зрозумів, що можу зробити більше та подав анкету в Третю штурмову бригаду. Побачив, що це нормальний підрозділ і я просто маю бути там", — говорить волинянин.
"Дев'ять днів ми нормально не спали й не їли": боєць з Волині розповів про оборону Авдіївки
Боєць на позивний Селф під час відпустки. Суспільне Луцьк

Під час бойового виходу, розповідає молодший сержант, його головне завдання як командира відділення, не лише виконати поставлене командуванням завдання, а й зберегти життя групи.

"Я заводжу групу на позиції, розказую їм куди дивитися, куди стріляти, де ворог їде. Ми максимально обережно стараємося робити рухи, будь-які пересування, переміщення. За ситуацією постійно стежить наша "пташка", в нас немає сліпих зон", — говорить Селф.

Торік у серпні, під час виконання бойових завдань на Бахмутському напрямку волинянин отримав кульове поранення.

"Дев'ять днів ми нормально не спали й не їли": боєць з Волині розповів про оборону Авдіївки
Боєць селф під час служби. Селф

Зі слів військового, він не одразу зрозумів, що куля поцілила йому в спину. З пораненням ще півтори доби боєць продовжив відбивати атаки російських військ.

"Я відчув удар в бік і як щось пече в спині. В мене був ще адреналін, я попросив побратима глянути, що там. Він подивився не в ту точку і сказав, що все Ок. Вже на стбілізаційному пункті сказали, що в мене поранення і відправили на лікування", — розповів Селф.

Найскладнішим своїм бойовим виходом штурмовик називає бої в Авдіївці у лютому цього року. Пригадує, що тоді його група потрапила у засідку російських військових і захисники думали, що звідти живими вже не вийдуть.

"В Авдіїівці дев'ять днів ми не спали нормально і не їли. В мене був поранений, якого треба було на ношах тягнути. Я вже прощався із життям. Просто ще одна наша група підтягнулася, то ми швидко під прикриттям виходили бойовими порядками", — каже військовий.
"Дев'ять днів ми нормально не спали й не їли": боєць з Волині розповів про оборону Авдіївки
Боєць на позивний Селф під час служби. Селф

Каже, що за час несення служби у 3-й штурмовій бригаді помітив, що росіяни вчаться, хоча тактика "м'ясних штурмів" у них залишається незмінною і з людськими втратами вони не рахуються.

Штурмовик говорить, що в Авдіївці співвідношення втрат було 1:40. Бувало, що росіяни ходили під вогнем українських захисників навіть без касок та броні.

"Вони запускають "м’ясні групи", які відволікають нашу увагу. І просто основні їхні сили заходять з флангу і роблять дуже багато біди", — говорить штурмовик.

Після виконання складних бойових завдань Селфу дали відпустку. З його слів, він не ставив собі ніяких завдань чи планів, а хотів просто добре поспати та від'їстися, а ще погуляти Луцьком та зробити нові татуювання.

"Дев'ять днів ми нормально не спали й не їли": боєць з Волині розповів про оборону Авдіївки
Боєць на позивний Селф під час відпустки у Луцьку. Суспільне Луцьк

З його слів, татуювань у нього на тілі приблизно 30. Перше зробив десь у 16-17 років.

"Є татуювання з улюбленими мультгероями. От у футболістів є таке, що набивають своє містечко і поруч себе з м’ячем. А в мене виникла ідея набити себе, який пішов у військо, і поруч Луцький замок, бо це для мене символічне місце", — додає Селф.

Зі слів штурмовика, найбільшою проблемою в українському війську він вважає брак людей.

Тим, хто досі шукає для себе мотивацію піти захищати свою Батьківщину — відповідає так:

"Як можна шукати мотивацію, коли в твоїй країні війна? На нас напали. Яка ще треба мотивація? Це обов'язок! Щоб вони не прийшли сюди — ти маєш бути там, все", — вважає боєць.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок