Правоохоронці викрили засновника благодійного фонду, який обіцяв допомогу київському ухилянту

Правоохоронці викрили засновника благодійного фонду, який обіцяв допомогу київському ухилянту

Вилучені гроші, картки, печатки, посвідчення
Вилучені гроші, картки, печатки, посвідчення. Київська міська прокуратура/Telegram

Дарницька окружна прокуратура Києва повідомила про підозру засновнику одного з благодійних фондів з Чернівців. Його звинувачують в організації незаконного переправлення громадян через державний кордон.

Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

Слідство встановило, що чоловік запропонував військовозобов'язаному киянину допомогти виїхати за кордон. Підозрюваний був засновником благодійної організації, за допомогою якої можна було організувати виїзд.

Для цього чоловік повинен був надати копії паспорту, ідентифікаційного коду, посвідчення водія та інших документів, а також задонатити на придбання дрона Mavic 3T для ЗСУ. Його вартість на той момент складала 6800 доларів США.

Правоохоронці викрили засновника благодійного фонду, який обіцяв допомогу київському ухилянту
Затримання підозрюваного. Київська міська прокуратура/Telegram

"У серпні 2023 року чоловік передав підозрюваному 7000 доларів США і отримав запевнення, що гроші підуть на допомогу ЗСУ, а він отримає дозвіл на перетин кордону", — йдеться у повідомленні.

У прокуратурі з'ясували, що згодом підозрюваний запропонував інший спосіб виїзду — перетнути кордон поза пунктом пропуску. Таку послугу він оцінив у 12 000 доларів США. Однак, зважаючи, що клієнт заплатив вже 7000, йому дозволили доплатити ще 5000. Ці гроші начебто мали отримати громадяни, які переправлять чоловіка через кордон на Закарпатті. Під час отримання грошей чоловіка затримали.

З ч.3 ст.332Незаконне переправлення осіб через державний кордон України Кримінального кодексу України підозрюваному загрожує до дев'яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Що відомо про допомогу ухилянтам у Києві та області

Київський психіатр оформлював фіктивне лікування "пацієнтів" у стаціонарі. Також за його довідками ухилянти проходили необхідну діагностику та реабілітацію. У подальшому усі дані направлялись для надання висновку МСЕК та отримання групи інвалідності. Вартість послуги становила 6 тис. доларів США з особи.

У Броварському районі правоохоронці викрили керівника благодійного фонду, якого підозрюють у переправлянні за кордон чоловіків призовного віку. За свої послуги він просив 7,5 тисяч доларів США.

СБУ викрила киянина, який незаконно переправляв чоловіків призовного віку через державний кордон. Ухилянти виїжджали з України під виглядом волонтерів.

У Києві затримали 44-річну жінку, яка допомагала військовозобов'язаним перетинати кордон. Чоловіки виїжджали як водії за волонтерською допомогою.

Київська адвокатка разом зі своїм чоловіком, лікарем та знайомою організували схему виїзду військовозобов'язаних закордон за 12 тисяч доларів. А троє чоловіків організували схему виїзду за кордон військовозобов'язаних під приводом купівлі транспорту для ЗСУ.

Печерська окружна прокуратура скерувала до суду звинувачення стосовно двох керівників благодійних організацій та їхнього спільника. Їх звинувачують у незаконному переміщенні через кордон України чоловіків призовного віку.

На початок