Дощі і заморозки: синоптики попереджають про погіршення погоди

Дощі і заморозки: синоптики попереджають про погіршення погоди

Доповнено

Синоптики попереджають киян та жителів Київської області про небезпечні та стихійні метеорологічні явища. За їхніми прогнозами, у квітні можуть бути заморозки.

Про це повідомляє у Telegram Укргідрометцентр.

"Вночі 20 квітня по Києву очікуються заморозки 0-2°C. І рівень небезпечності, жовтий. Вночі 20 квітня по Київській області сильні заморозки 0-3°C. ІІ рівень небезпечності, помаранчевий", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що заморозки — небезпечне явище особливо для сходів теплолюбних сільськогосподарських культур, городніх культур та цвітіння плодових і ягідних.

Для мінімізації шкідливої дії заморозків на рослини використовують різні методи (що важливо для дачників). Наприклад, полив ґрунту, димові завіси, вкриття плівкою тощо, рекомендують метеорологи.

На завтра, 18 квітня, синоптики прогнозують хмарно, значні дощі. Вітер переважно північний, 7-12 м/с. Оголошено І рівень небезпечності, жовтий.

Температура по області вночі 3-8°C, вдень 7-12°C. У Києві вночі 5-7°C, вдень 7-9°C.

Комунальники закликають містян дотримуватись основних рекомендацій під час сильного дощу:

  • якщо сильний дощ застав на вулиці, потрібно оминати великі дерева — гілки можуть становити велику небезпеку
  • якщо під час сильного дощу людина знаходиться за кермом автомобіля — перш за все необхідно зменшити швидкість. Їзда на малій швидкості дозволить швидше загальмувати при виникненні аварійної ситуації, допоможе легше подолати калюжі і не втратити керування.

У разі підтоплень проїжджої частини чи тротуарів потрібно звертатися до диспетчерської комунальної корпорації "Київавтодор" за номером телефону: 044-284-74-19.

Що відомо про погодні рекорди у Києві та області

9 квітня у Києві максимальна температура повітря досягла 25,3°С, що на 1,5°С вище попереднього рекордного показника для цього дня 1972 року. Середньодобова температура повітря склала 19,0°С.

2 квітня у Києві метеорологи зафіксували три температурних рекорди. Мінімальна температура повітря не опустилася нижче 12,1°С, максимальна досягла 26,9°С, середньодобова температура повітря склала 16,4°С.

1 квітня синоптики також відзначили 3 рекорди у столиці. Мінімальна температура повітря не опустилася нижче 10,4°С, максимальна досягла 24,6°С, середньодобова температура повітря склала 17,3°С. Також погодні рекорди метеорологи зафіксували у кількох містах Київської області.

У березні у Києві найхолодніше було 8 числа, коли мінімальна температура знизилась під ранок до -4,8°С. Найтепліше — 31 числа, коли максимальна температура підвищилась до +25,3°. За багаторічними показниками така температура повітря відповідала 23 травня.

Календарна зима 2023-2024 рр. стала третьою у рейтингу найтепліших зим у Києві з 1881 року. За спостереженнями метеорологів середня температура повітря протягом 3 місяців склала 0,3°С, що вище кліматичної норми на 2,8°С.

29 лютого у столиці були зафіксовані два рекорди. Середньодобова температура повітря виявилась найвищою за час проведення спостережень для цього дня і склала 5,0°С, що перевищило попередній рекордний показник 2016 року.

25 лютого на Київщині були відзначені найвищі мінімальні температури одразу у восьми містах. Зокрема, у Фастові найтепліша мінімальна температура повітря сягнула +4.4°С, попередній рекорд був зафіксований у 2008 році: +3.6°С. У Чорнобилі відзначили: +3.3°С, минулий рекорд був записаний у 2022 році: +1.9°С.

4 лютого синоптики повідомили про рекорд, який встановила погода вперше за 88 років. Тоді мінімальна температура повітря у Києві перевищила на 2,1°С рекордне значення 1936 року і склала +4,6°С".

1 січня у Києві вперше за 143 роки спостережень метеорологи зафіксували середньодобову температуру повітря +10,3°С. Це на 4,4°С вище рекордного значення температури для цього дня 2021 року. Кліматична норма була перевищена на 13,8°С, що відповідало погоді середини квітня.

На початок