Є перебої з водою і світлом: ситуація в Українці після удару РФ по Трипільській ТЕС

Є перебої з водою і світлом: ситуація в Українці після удару РФ по Трипільській ТЕС

Ексклюзивно
Трипільська ТЕС, атака РФ 11 квітня: ситуація в Українці, графіки електропостачання, вода
Рятувальник гасить пожежу після повітряної атаки РФ по об'єкту інфраструктури, 11 квітня 2024 р. Фото: ДСНС України/Telegram

В Українці Київської області після атаки Росії на Трипільську ТЕС, що сталася вранці 11 квітня, знеструмлені об'єкти інфраструктури, що відповідають за життєзабезпечення міста. Їх під'єднали до генераторів. Воду та електроенергію містянам подаватимуть за графіком.

Про це Суспільному розповів перший заступник міського голови Українки Григорій Ткаченко.

За його словами, місто і громада мають проблеми з водозабором через пожежу на Трипільській ТЕС унаслідок російської атаки. Водозабірна станція знеструмлена.

Очисні споруди працюють у звичайному режимі. Станція, яка забезпечує містян питною водою, працює від генератора. В Українці наразі запровадили графік водопостачання:

  • з 12:00 до 14:00 подається вода на місто,
  • з 14:00 до 18:00 припиняється водопостачання,
  • з 18:00 до 21:00 у споживачів буде вода,
  • з 21:00 до 06.00 водопостачання відключать.

"Це тимчасовий графік, ситуація буде більш зрозуміла завтра", — зазначив посадовець. Він додав, що в Українці є два бювети. Генератори забезпечені пальним, запевнив Григорій Ткаченко.

Є перебої з водою і світлом: ситуація в Українці після удару РФ по Трипільській ТЕС
Черга людей до одного з бюветів, м. Українка, Київська область, 11 квітня 2024 р. Cуспільне/Анна Сергієць

За його словами, нині є попередження від енергетиків про тимчасове обмеження електропостачання на промзону і місто. Конкретний графіків поки немає, мешканців поінформують, якщо вони з'являться.

Перший заступник міського голови додав, що об'єкти соціальної сфери і житлові будинки, за необхідністю, забезпечені генераторами. Водночас міська влада вирішила відключити ліфти у багатоповерхівках, щоб уникнути зупинки підйомників.

Щодо якості повітря після пожежі на ТЕС, Григорій Ткаченко розповів, що на місце виїхали фахівці відповідної лабораторії. Результати оприлюднять після проведення аналізів. За словами посадовця, зранку міський голова радив жителям зачиняти вікна, щоб не дихати димом від пожежі, але нині змінився напрямок вітру — в бік Ржищева.

Наразі немає інформації про пошкодження житлових будинків в Українці через обстріл РФ. У місті працює кол-центр, куди можуть звертатися мешканці, є відповідна комісія для фіксації руйнувань і складання актів, зауважив посадовець.

Є перебої з водою і світлом: ситуація в Українці після удару РФ по Трипільській ТЕС
Люди стоять у черзі, щоб набрати воду з бювету, м. Українка, Київська область. Cуспільне/Анна Сергієць
"В Українці, слава Богу, з водою проблем немає. Можна набирати в різних місцях, так що без води не будемо", — розповів Суспільному житель міста Сергій Федорович.

Звуки вибухів на ТЕЦ розбудили чоловіка. Родина спустилась із квартири на перший поверх і там перечікували тривогу. Він припускає, що по інфраструктурному об'єкту було кілька "прильотів": від 4 до 6.

Одразу після атаки в місті зникла вода. Через кілька годин централізоване водопостачання відновили, каже пан Сергій. Зараз, за його словами, людям дали графік подачі води. Поки не відомо, на який час відключать світло.

Є перебої з водою і світлом: ситуація в Українці після удару РФ по Трипільській ТЕС
Люди прийшли до бювету в Українці, Київська область, 11 квітня 2024 р. Cуспільне/Анна Сергієць

На думку пенсіонера, хаосу через збій у роботі житлово-комунального господарства в місті не буде:

"Наші люди вже звикли (до обстрілів — ред.), вони все це розуміють і дуже обурені нашими сусідами і їх поведінкою", — каже Сергій Федорович.

Для містян, які не можуть впоратися зі стресом після вибухів на ТЕЦ, у "пункті незламності" в Будинку культури Українки працює психологиня Оксана Коврига з Центру надання соціальних послуг. Її запросили для підтримки людей.

До психологині зверталися сьогодні, переважно, люди похилого віку з певними тривогами і побоюваннями, зокрема, через відсутність у місті води і світла.

Також жителі запитували фахівчиню, як дітям пояснити ситуацію з обстрілами. Оксана Миколаївна давала консультації, як "зняти" прояви тривоги й паніки в малечі.

Що відомо про атаку РФ на Трипільську ТЕС

Зранку 11 квітня Росія здійснила повітряну атаку на Київську область. У Київській ОВА повідомили про пошкодження об'єкта критичної інфраструктури. Люди не постраждали.

У компанії ДТЕК заявили про серйозні пошкодження обладнання внаслідок удару РФ по двох теплоелектростанція в Україні. Енергетики ліквідовують наслідки і відновлюють роботу обладнання.

Згодом у "Центренерго" уточнили, що внаслідок обстрілу російськими військами повністю знищено Трипільську ТЕС. На місці виникла масштабна пожежа. Повідомляється, що втрачено 100% генерації енергії.

На початок