Навчаються та допомагають ЗСУ. Кропивницькі учні виготовляють пічки на фронт

Навчаються та допомагають ЗСУ. Кропивницькі учні виготовляють пічки на фронт

Учні кропивницького будівельного ліцею виготовляють пічки на фронт. Роблять їх за запитом військових і за їхніми рекомендаціями удосконалюють. Матеріал для пічок приносять містяни.

Першу пічку минулого місяця відправили на схід України, розповів майстер виробничого навчання Володимир Хоменко. Розробили декілька варіантів для різних потреб.

"Звернувся мій товариш зі сходу України та сказав, що військовим немає де попрати, скупатись, погрітись. Я порадився з учнями, вони сказали, що з задоволенням будемо виготовляти пічки".

Розповів, дбають, аби пічки на фронті були максимально корисними.

"Пічка може стояти від землі на висоті шість сантиметрів. При необхідності в трубки вставляється арматура, і виходить 40 сантиметрів від землі. На пічці поверхня рівна, тому можна поставити розігріти їсти і нагріти воду".
Учні будівельного ліцею виготовляють пічки для військових
Учні будівельного ліцею виготовляють пічки для військових. Фото: Суспільне Кропивницький

Виготовляють пічки майбутні електрогазозварники. Це і практика, і допомога військовим, каже учень ліцею Олексій Крупкін.

"Пропозиція була навчатися на цій спеціальності, тому що всі ми розуміємо, що війна зараз в країні, після війни буде відбудова. І потрібні будуть саме такі працівники".

Учень ліцею Сергій Марштупа говорить, такі пічки допомагають військовим, без них вони не обійшлися б.

"Ми робимо свою справу, а бійці свою. І разом до перемоги".
Учні будівельного ліцею виготовляють пічки для військових
Матеріал для пічок приносять містяни. Фото: Суспільне Кропивницький

Що потрібно вдосконалити, радить військовий Максим.

"Такі пічки зігрівають нас і наших побратимів на передовій лінії. Вони гарні і придатні для користування. Бажано, щоб тонший був матеріал, ручки були і була трохи легшою. Щоб двоє бійців могли взяти й понести її, а не викликати машину".

Майстер сказав, пічку вдосконалять. Наступна буде на вісім кілограмів легша.

"Вона переносна, нетяжка, ручки будуть приварені. На ній можна ємність з водою поставити до 20 літрів, нагріти воду до +60 градусів".

На початок