Внаслідок обстрілів зафіксовано руйнування в 11 громадах Хмельниччини, — ОВА

Внаслідок обстрілів зафіксовано руйнування в 11 громадах Хмельниччини, — ОВА

Внаслідок обстрілів зафіксовано руйнування в 11 громадах Хмельниччини, — ОВА
На фото один із будинків Хмельниччини, який зазнав руйнувань внаслідок вибухової хвилі, 21 червня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Внаслідок обстрілів, які російські військові завдавали від початку повномасштабного вторгнення, на Хмельниччині зафіксовано руйнування або ж пошкодження в 11 із 60 територіальних громад. Загалом, було пошкоджено або ж знищено 219 будівель. Жителі Хмельниччини, чиє житло зазнало ушкоджень, долучаються до проєкту "єВідновлення", частина з них вже отримує компенсацію від держави.

Про це Суспільному Хмельницький розповіла керівниця департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства області Віра Бригадир.

За її словами, дані про пошкодження в громадах, зібрані, станом на 20 липня 2023 року. Йдеться про Вовковинецьку, Городоцьку, Заслучненську, Полонську, Старокостянтинівську, Староушицьку, Судилківську, Хмельницьку, Чорноострівську, Шепетівську та Ярмолинецьку ТГ.

Загалом, як розповіла Віра Бригадир, надійшло 218 заяв від жителів області про надання компенсації за пошкоджене або знищене житло: приватні будинки — 169 заяв, квартири — 48, житлові приміщення — 1 об’єкт, у тому числі:

  • нараховано компенсацію — 10 заяв на загальну суму 432,099 тисяч гривень;
  • передано на виплату — 34 заяви на загальну суму 1435,263 тисячі гривень;
  • очікують обробки — 13 заяв;
  • на розгляді комісії — 5 заяв;
  • в обробці — 139 заяви;
  • відмовлено у компенсації — 4 заяви;
  • розгляд зупинено — 13 заяв.

Як подати заяву на відшкодування

  • Повідомте про пошкоджене майно у застосунку Дія.
  • Відкрийте спеціалізований рахунок "єВідновлення" в одному з банків-учасників програми.
  • Заповніть заяву на допомогу в застосунку Дія, перевірте та відправте в обробку.

Після цього місцева влада надішле комісію, яка проведе обстеження пошкодженого майна, зафіксує руйнування та визначить суму компенсації.

Далі замовник отримає підтвердження та кошти на картку "єВідновлення". Їх потрібно використати протягом 12 місяців з дня отримання.

Що відомо про програму "єВідновлення"

З травня стартувала державна програма "єВідновлення", за якою українці, чиє житло постраждало через бойові дії, можуть отримати кошти на ремонт домівки.

Отримані кошти українці можуть витратити лише на відбудову власних домівок. А саме — на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які можна оплатити в компаній, що є учасниками програми.

12 травня уряд визначив, що максимальна сума допомоги, на яку зможуть претендувати українці, чиє житло отримало незначні пошкодження через повномасштабне вторгнення РФ, становить 200 тисяч гривень.

10 травня Міністерство цифрової трансформації запустило у Дії послугу "єВідновлення". Українці можуть подати заяву на порталі та отримати кошти на ремонт житла, пошкодженого внаслідок російського вторгнення.

23 лютого Верховна рада ухвалила закон про створення державного реєстру пошкодженого та зруйнованого війною майна та порядок компенсації за нього від держави.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок