Обстріли Херсона, Станіслава та Берислава, прощання з лікарем. 528 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли Херсона, Станіслава та Берислава, прощання з лікарем. 528 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Херсон, пошкоджений обстрілами ЦУМ в Херсоні
. Херсон, жінка прибирає в приміщенні торговельного центру, яке обстріляли російські військові, 4 серпня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон

528 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Армія РФ продовжує обстрілювати Херсон та Херсонську область. Водночас на Херсонщині долають наслідки штучної повені, яка виникла через підрив російськими військами Каховської ГЕС, та відбудовують звільнені населені пункти у рамках програми "Пліч-о-пліч".

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Тут читайте новини за 4 серпня, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Військові РФ влучили у будівлю котельні патологоанатомічного відділення однієї із лікарень Херсона, пошкоджена будівля котельні та господарська будівля закладу. Також обстріляли Станіслав, поранення отримав 40-річний чоловік.
  • Ввечері російська армія атакувала Берислав з безпілотника, вибухівку скинула на подвір’я місцевого жителя. Чоловік важко поранений, його шпиталізували з травмами голови.
  • У Херсоні попрощались з лікарем Дмитром Білим. Він загинув 1 серпня внаслідок російських обстрілів однієї з лікарень. У нього в той день був перший день роботи після закінчення інтернатури.
  • Станом на 4 серпня 2023 року в Олешках вода ще не відійшла повністю після підриву армією РФ Каховської ГЕС. На близько десяти відсотків вулиць води сантиметрів до п'ятдесяти, але все ж таки немає можливості в оселях та на подвір'ях наводити лад.
  • У тимчасово окуповану Каховку через дефіцит медперсоналу російські військові завезли своїх лікарів. До міста прибули медики з Санкт-Петербурга, які отримують надбавку за роботу в зонах воєнних дій.
  • На Херсонщині три релігійних об’єднання перейшли до Православної церкви України: Святої Трійці в Осокорівці, Іоана Предтечі у Миролюбівці та Різдва Богородиці в Антонівці
  • У Херсоні погасили марку "Винищувачі зла". Поштовий випуск присвячений бойовим літакам-винищувачам F-16. Марку можна придбати у відділеннях Укрпошти.

Херсонська область - повітряна тривога!

"Вчора виповнилося 60 років, а сьогодні мені Боженька послав життя". Херсонці розповіли про наслідки обстрілів

Російська армія продовжує обстрілювати житлові квартали Херсона. Снаряди влучили у приватні будинки, обʼєкти критичної і цивільної інфраструктури. Наслідки обстрілів бачили кореспонденти Супільного.

Микола Дуднік показує наслідки нічних обстрілів російських військових. Влучань було декілька.

"О пів на десяту вечора було перше влучання. Такий сильний вибух був. Через пів години друге влучання. Одразу діра в стіні зʼявилася. Вилетіли двері. Від вибухової хвилі вилетіли наступні двері. Потім одразу третій приліт. Я помітив, що дах зірвало", говорить Микола.

За словами Наталії Івершинко снаряд влучив у дах. За 10 хвилин до цього вона вийшла до іншої кімнати.

"Лягла — заснути не можу. Тут чую свистить над головою. Пролетіло. Хвилин 10 пройшло ще. І тут знову такий свист і не можу зрозуміти що це. Щось наче котиться. А це вже дах. Я заскочила з ліжка. Не можу вийти в коридор. Там все біле, як стіна. Пил страшний в усіх кімнатах", говорить Наталія.

Разом з Наталією у будинку був чоловік і син. Вийти з оселі одразу не змогли двері заклинило, а на вікнах решітки. Згодом викликали поліцію.

"Ще після цього разів пʼять свистіло над головою. Куди воно летіло я не знаю. Богу дякувати, що нам подарував життя. Вчора мені виповнилося 60 років, а сьогодні мені Боженька послав життя", каже жінка.

У Бериславському районі на Херсонщині відкрили восьмий підрозділ пожежної охорони

На Херсонщині у селищі Калинівка Бериславського району запрацював новий підрозділ місцевої пожежної охорони. Він обслуговуватиме всі населені пункти громади.

Про це у Telegram повідомив керівник Бериславської РВА Володимир Літвінов.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Війська РФ за добу обстріляли понад 20 населених пунктів Херсонщини

На Херсонському напрямку російські війська з артилерії обстріляли понад 20 населених пунктів, серед них Золота Балка, Дудчани, Зміївка, Велетенське та Херсон. Про це у вечірньому зведенні повідомив Генштаб ЗСУ.

На Херсонщині зібрали 115 тонн кавунів

На деокупованій території Херсонщини аграрії зібрали 115 тонн баштанної продукції. Також зібрали 55 тис. зернових культур та 21 тис. тонн овочів. Про це на брифінгу повідомив керівник ОВА Олександр Прокудін.

Херсонська область - повітряна тривога!

На Херсонщині у жителя Червоного Маяка вилучили 173 кущі конопель

У жителя Бериславського району на Херсонщині під час обшуку поліцейські вилучили 173 кущі конопель заввишки від одного до двох метрів.

Поро це у Facebook повідомила поліція Херсонської області.

Обстріли Херсона, Станіслава та Берислава, прощання з лікарем. 528 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Червоний маяк. Поліцейські вилучають кущі коноплі Фото: поліція Херсонської області/Facebook

За даними поліції, на території домоволодіння 70-річного жителя Червоного Маяка правоохоронці виявили рослини, які належать до виду конопель.

"До кущів було підведене крапельне зрошування, а ґрунт ретельно удобрювався. Під час огляду посіву поліцейські вилучили 173 кущі конопель", — йдеться у повідомленні.

На Херсонщині на російській міні підірвався тракторист

Між Великою Олександрівкою та Борозенським на Херсонщині на російській міні підірвався тракторист. Пораненого 36-річного чоловіка ушпиталили до медзакладу — ОВА.

На Джарилгачі п'ятий день горить найцінніша степова ділянка — UNCG

Протягом п'яти днів в Джарилгацькому національному природному парку палає найцінніша степова ділянка. Про це у Facebook повідомила Українська Природоохоронна Група — UNCG.

За даними групи, ділянка, яка горить, заповідна у національному парку. Тут обмежене навіть відвідування людьми.

З початку війни на Херсонщині загинули 11 медиків, 23 поранені

На Херсонщині з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинули 11 медиків, 23 отримали поранення. Про це в телемарафоні "Єдині новини" повідомив керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За його даними, загалом на Херсонщині від російського вторгнення постраждало 75% медзакладів.

"Повністю зруйновані 26 закладів охорони здоровʼя, приблизно 100 пошкоджені. Зараз тривають відновлювальні роботи. Повністю відновили дев'ять медзакладів. Частково - 31 лікарню. Крім цього в 15 населених пунктах працюють 17 модульних амбулаторій", розповів Прокудін.

Над Херсонщиною українські військові знищили ударний дрон

На Херсонщині Сили протиповітряної оборони знищили ударний дрон, повідомило у Facebook ОК "Південь".

Також на півдні артилеристи та авіатори Сил оборони ліквідували 53 військових РФ, п'ять великокаліберних гармат, два човни, вісім одиниць автобронетехніки, а також дві станції радіоелектронної боротьби і комплекс дальнього візуального спостереження, йдеться у повідомленні.

"Я побував в окупації й нікому цього не бажаю". Як херсонець на позивний Халк воює у Верховинському батальйоні

Боєць мінометного підрозділу Верховинського батальйону на псевдо Халк — родом з правобережжя Херсонщини. Він здолав майже 70 російських блокпостів, щоб приїхати на Франківщину, де живуть його родичі.

Прибувши на Прикарпаття, він одразу пішов у військкомат. Історією бійця поділилися на сторінці 102 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ у Facebook.

Обстріли Херсона, Станіслава та Берислава, прощання з лікарем. 528 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: Facebook/102 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

За минулу добу поліція отримала 377 заяв та повідомлень від жителів Херсонського та Бериславського районів

Четверо поранених, вирва на дорозі, зруйновані будинки та авто: за минулу добу поліція отримала 377 заяв та повідомлень від жителів Херсонського та Бериславського районів, йдеться на сторінці у Facebook поліції Херсонської області.

За фактами порушень військами РФ законів та звичаїв війни відкрили 16 кримінальних проваджень.,

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

"Куди прилетить невідомо": медики із Полтавщини розповіли про роботу на Херсонщині

В лікарнях Херсонської області місяць працювали лікарі, медичні сестри та бригади екстреної медичної допомоги із Полтавщини. Вони надавали допомогу херсонцям та обстежували жителів сіл. У південний регіон вони приїхали після підриву російськими військовими Каховської ГЕС.

Херсонська область - повітряна тривога!

Російські війська з артилерії атакували Велетенське на Херсонщині. Поранений чоловік

Сьогодні, 5 серпня близько 09:19 війська РФ з артилерії обстріляли село Велетенське Херсонського району. Осколкові поранення отримав чоловік, його ушпиталили. Також пошкоджені будинки. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження, повідомляє в Telegram Херсонська обласна прокуратура.

8 серпня в Херсоні у мікрорайоні Житлоселище буде відсутнє водопостачання

У вівторок, 8 серпня з 8 до 17 години у мікрорайоні Житлоселище в Херсоні буде відсутнє водопостачання. Це пов'язано з ремонтними роботами. Вода буде відсутня за адресами: вул. Комкова, 94, 94/1, 94/2, 94/3, 94/4, повідомили в Telegram МВА.

Високопільська громада Херсонської області отримала партію будматеріалів

Високопільська громада Херсонської області отримала будматеріали для ремонту пошкоджених будинків. Зокрема, 1600 OSB-листів, 6000 дощок, 850 брусків, 500 кілограмів цвяхів та 1125 покрівельних коників. Їх розподілять між місцевими жителям. Допомогу надала ООН у справах біженців, повідомляє в Telegram ОВА.

На правому березі Херсонщини 31 населений пункт залишається без світла через близькість до лінії фронту — голова ОВА

На правобережжі Херсонської області через близькість до лінії фронту, 31 населений пункт залишається без електроенергії, повідомив в Telegram голова Херсонської ОВА Прокудін. В ОВА розглядають можливість доставлення мобільних трансформаторних підстанцій до тих населених пунктів, які залишаються без світла. "Також домовилися з Укренерго про забезпечення Херсона мобільними теплогенеруючими установками на випадок аварійного відключення централізованого опалення", — повідомив голова ОВА.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Внаслідок авіаудару по Одрадокам'янці поранені три людини

Упродовж минулої доби російські військові неодноразово завдали авіаударів по Одрадокам'янці Херсонської області. Два чоловіки та одна жінка були поранені, зруйновані будинки, повідомив в Telegram керівник РВА Володимир Літвінов.

"Хлопці постійно на "нулі", я не можу сидіти в тилу": історія херсонського лікаря, який рятує українських бійців

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну, херсонець Олександр Страх працював травматологом. Зараз чоловік — військовий лікар в одній з бригад Збройних сил України. Про початок війни та як вступив до ЗСУ, він розповів Суспільному.

Херсонська область - повітряна тривога!

За добу армія РФ випустила 271 снаряд по Херсонській обсласті: поранені чотири людини

За минулу добу російська армія 52 рази атакувала Херсонщину. Випустила 271 снаряд по області та 13 снарядів по обласному центру. Поцілили у житлові квартали, чотири людини поранені, повідомив в Telegram голова ОВА Прокудін.

Російська армія опівночі атакувала Корабельний район в Херсоні: поранені дві людини

Вночі російські війська обстріляли Корабельний район Херсона. Влучили в будинки, дві жінки поранені. Також скинули авіабомби в районі Антонівського мосту. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив керівник пресофісу ОВА Толоконніков.

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 6 ранку

Минулої доби російська армія завдала авіаударів поблизу Одрадокам’янки та Дач. З артилерії атакували понад 25 населених пунктів. Зокрема, Херсон, Антонівку, Станіслав, Дніпровське та Червоний Маяк, повідомляє у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ.

На початок