Пів року тому ЗСУ звільнили Херсон. Як виживали в окупованому місті та що назавжди лишилось у пам’яті людей

Пів року тому ЗСУ звільнили Херсон. Як виживали в окупованому місті та що назавжди лишилось у пам’яті людей

Ексклюзивно
Пів року тому ЗСУ звільнили Херсон. Як виживали в окупованому місті та що назавжди лишилось у пам’яті людей
. Херсон. Жителі міста вийшли на площу Свободи зустрічати українських військових, 12 листопада 2022 року Фото: Суспільне Херсон

11 травня виповнилось пів року з дня звільнення Херсона. 11 листопада 2022 року українські військові офіційно зайшли у місто. Обласний центр був в окупації вісім з половиною місяців. Якими були ці дні для херсонців? Як виживали та що назавжди лишилось у пам’яті? Містяни поділились з кореспондентами Суспільного своїми спогадами.

Херсонець Андрій Андрющенко — автор патріотичних графіті та української символіки, яку малювали у місті під час окупації. До повномасштабного вторгнення Андрій працював артдиректором у нічних клубах. Війну зустрів на робочому місці.

"Тижні зо два я відчував, що от-от це відбудеться, постійно готував персонал, говорив, що треба готувати запаси палива, консервацію таке інше, батарейки. Щоб лишатись на зв’язку, якщо буде вимкнено електрика та таке інше", — говорить Андрій.

Пів року тому ЗСУ звільнили Херсон. Як виживали в окупованому місті та що назавжди лишилось у пам’яті людей
Херсон. Місцеві жителі вийшли на мирний мітинг проти російських військових, 5 березня 2022 року Фото: Суспільне Херсон

За кілька днів після вторгнення Андрій записався до дружини, яка згодом стала муніципальною вартою. Під час патрулювання він вперше зустрівся з російськими військовими. Це сталося наприкінці лютого.

"Нас зупинили з автоматами, всіх поклали обличчям в підлогу, почали перепитувати хто ви такі, але потім відпустили, бо розуміли, що ми не є військовим формуванням, ще тоді до нас не було жодної цікавості вони бачили, що ми беззбройні хлопці, то були звичайні військові які просто охороняли колони з технікою яка йшла Перекопською", — каже Андрій Андрющенко.

Пів року тому ЗСУ звільнили Херсон. Як виживали в окупованому місті та що назавжди лишилось у пам’яті людей
Херсон. Черга за хлібом в одному з мікрорайонів міста, 9 березня 2022 року Фото: Суспільне Херсон

Згодом дружина поділилась на невеликі групи й хлопці почали займатись волонтерством. Виживати в окупації було складно, пригадує Андрій. Озброєні військові були скрізь. А звичайні речі для херсонців стали недоступними.

"Таким чинником психологічно, що давило на людину, яка жила в окупації — це постійно ти бачиш навколо купу озброєних людей, які по факту є твоїм ворогом, звичайно жодних соціальних установ нормально не працювало", — говорить Андрій Андрющенко.

Пів року тому ЗСУ звільнили Херсон. Як виживали в окупованому місті та що назавжди лишилось у пам’яті людей
Херсон. Люди стояли у щоденних чергах до банкоматів, щоб зняти українську гривню, 5 березня 2022 року Фото: Суспільне Херсон

Херсонець Микола пригадує, місто поступово порожніло, люди продовжували виїжджати. Пересуватись вулицями, особливо у деяких районах, стало важко і небезпечно, говорить Микола. Скрізь блокпости та озброєні військові.

"Ми взагалі на Острові були, у нас там ще один пост стояв, то якби трохи складніше, тут у місті легше було, а там складніше. Ну так телефони дивились, добре, що в мене два було, зі стареньким ходив", — каже Микола.

Шість місяців тому ЗСУ звільнили Херсон. Як виживали в окупованому місті та що назавжди лишилось у пам’яті . Спогади херсонців
Херсон. Жителі міста намагаються зловити інтернет, коли зникли всі мережі українських операторів, 4 червня 2022 року Фото: Суспільне Херсон

Херсон поступово опинився в інформаційному вакуумі. Спочатку окупаційна влада позбавила людей телебачення та радіо, а наприкінці травня повністю зник український мобільний зв’язок та доступ до інтернету. У місті почались проблеми з готівкою. Так звану "обналічку" можна було отримати на ринках або в деяких крамницях, ділиться спогадами херсонка Тамара.

"Ми не мали доступу ні до пенсій, ні до гривні. Тобто якось виживали. Магазини з під поли виймали свої, обналічували через магазини, все одно люди йшли на такий страх і ризик, що вони перевіряли магазини. Тобто раз я була свідком того що, при мені зайшли російські військові й давай шукати, виривати апарати, через які проводять карточки", — каже Тамара.

Щось придбати у місті можна було лише на ринках, розповів Андрій Андрющенко.

"Ринки перетворились на стихійне масоване збіговисько людей з прилавками це навіть не торгаші, це люди з прилавками на яких було одночасно усе, жодного розбиття по категоріях товарів, просто сукупна маса будь-чого на одному прилавку, цукор, м’ясо, медикаменти. З медикаментами була окрема важка історія, щось знайти, що тоді потрібно, треба багато відстояти черг і ті ліки, які були російського виробництва вони були поганої якості", — каже Андрій.

Багато херсонців лишились без роботи. Серед них чоловік Світлани. До повномасштабного вторгнення він працював таксистом, говорить жінка.

"У мене чоловік просто працював в таксі тоді, але не при росіянах, до того як вони. І все, в нас були кошти, ми їх всі витратили і все. Але ми на росіян взагалі не працювали, ми не підтримували, я не підтримую російський рубль і окупантів", — говорить Світлана.

Шість місяців тому ЗСУ звільнили Херсон. Як виживали в окупованому місті та що назавжди лишилось у пам’яті . Спогади херсонців
Херсон. Жительки міста фотографуються з українським прапором в центрі міста, 21 листопада 2022 року Фото: Суспільне Херсон

У звільнення херсонці вірили, розповідає Тамара і чекали на ЗСУ щодня. Події 11 листопада у пам’яті назавжди, говорить жінка.

"Ми ж були без інформації, тобто не було ні зв’язку, ні світла, ні води й коли сказали, що зайшли наші війська ми плакали, я й зараз не можу спокійно говорити. Ми просто всі плакали і бігли на вулицю, наче діти малі і раділи. Так, обстрілюють, важко зараз, але ми розумієм, що ми у своїй країні", — каже Тамара.

Що відомо про окупацію Херсона

3 березня російська війська зайшли у Херсоні. Місто опинилось у тимчасовій окупації. Тоді війська РФ не покидали наміру взяти все під свій контроль, не зважаючи на сильний спротив жителів області.

25 квітня у Херсоні російські військові захопили будівлю міської ради. 26 квітня у Херсоні російські військові під час наради представили свою владу. Головою обласної адміністрації призначили Володимира Сальдо, очільником міської адміністрації - Олександра Кобця.

З 23 по 27 вересня російські військові провели псевдореферендум на Херсонщині. Окупаційна влада не була готова до його проведення, але наказ Кремля змусив метушитись.

11 листопада в Херсон зайшли Збройні сили України.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок