Пусті пляжі, закриті заклади — туристичний сезон окупованої Херсонщини

Пусті пляжі, закриті заклади — туристичний сезон окупованої Херсонщини

Пусті пляжі, закриті заклади — туристичний сезон окупованої Херсонщини
. Фото з соціальних мереж херсонців

Цьогорічні порожні пляжі та вулиці курортних міст та сіл Херсонщини – результат повномасштабного вторгнення Росії на територію України та окупація Херсонщини.

До війни у середині липня курорти Генічеськ, Арабатська стрілка, Скадовськ, Залізний порт та інші селища області були наповнені туристами та відпочивальниками. Зараз пляжі відвідують навіть не всі місцеві, розповіла херсонка, яка днями їздила до моря.

"На вихідних ми з’їздили на море в Залізний Порт. Трохи було ніяково при в’їзді в курортне селище, адже раніше вулиці були заповнені відпочивальниками. Ціни у порівнянні з минулими роками нижчі, за тримісний комфортабельний номер, розташований за три хвилини до моря, заплатили 600 гривень на добу. Інтернету там немає.В магазині поряд можна купити необхідні продукти, овочі, там же і є WiFi. На пляжі людей небагато, приїздять відпочивати місцеві, це мешканці Голої Пристані, Олешок, Херсона", - каже херсонка.

Більшість власників курортного бізнесу цього року не почали працювати, чимало виїхало до підконтрольної території, каже підприємець Антон.

"Це просто не можливо відкрити та запустити бази відпочинку. Територія окупована, кругом російські військові, які є вбивцями та загрозою для життя. Ц жахливе враження, бо раніше в цей час була велика кількість відпочивальників і з України й навіть з Білорусі", - розказує чоловік.

Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв говорить, що весною за звичкою почали прибирати пляжі, але не так, як це було раніше. За його словами, втрати через відсутність курортного сезону величезні.

"Збитки вимірюються сотнями мільйонів і в принципі це не тільки гроші, а й люди, які змушені виїхати, які не мають заробітку в місті та змушені їхати від небезпеки", - говорить Яковлєв.

Туристична галузь на Херсонщині розвивалась швидкими темпами. І на цей рік було багато планів – розповів віцепрезидент регіональної туристичної організації "Туризм Херсона" Микола Шаповал.

"Перспективи були дуже великі. Як мінімум – 2 роки тому ми запустили програму "блакитний прапор". Перші пляжі Арабатській стрілці вже отримали ці прапори. Цього року їх мали отримувати й пляжі на Чорному морі та в Скадовську. Велась робота і в Залізному Порті. Кількість здатних платити людей збільшувалась. І це значить, коли люди приїжджають і здатні витрачати кошти, це тягне і ріст якості надання послуг", - каже Микола Шаповал.

Збитки від того, що туристичний сезон на Херсонщині не відбувся масштабні – каже Микола Шаповал. Точно їх підрахувати неможливо, але як мінімум бюджети всіх рівнів – регіональний та в громадах недоотримали від туристичного діяльності цього року 40 мільйонів гривень.

Читайте також:

  • Родина Ханікових брала участь у мітингах та допомагала пораненим, але змушена була виїхати з окупованого Херсона
  • "Мені не страшно, бо я з Херсона". Про життя в окупації розповіла херсонська журналістка.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок