Вулиці Херсона прикрашають роботи заслуженого художника України Миколи Гепарда

Вулиці Херсона прикрашають роботи заслуженого художника України Миколи Гепарда

Вулиці Херсона прикрашають роботи заслуженого художника України Миколи Гепарда
. Суспільне Херсон

У дитинстві вчитель йому сказав, що художника з нього не вийде, а мати вважала, що малювання – то справа несерйозна. Сьогодні роботи заслуженого художника України Миколи Гепарда прикрашають вулиці Херсона, його запрошують до інших країн.

З 7:30 Микола Гепард з різцями у руках працює з дерев’яним драконом. Піднявся о 4:14. Говорить, вранці працювати найкраще. Цю скульптуру майстер подарував 22 роки тому лікарні ім. Карабелеша. Зараз її реставрує.

"Бачите - луска. Лак буде чорним, а тут буде золотий акрил. Все буде зеленим. Потім піде сюди і буде луска на ній, то хвіст. Просто беру і роблю, дерево підказує. Там була здоровенна гілка кленова, впала у парку. Вийшла класна лавка. За всім цим треба доглядати. Дерево хоч раз на два місяці треба покривати лаком".

Генеральна директорка Херсонської лікарні ім. Є. Карабелеша Алла Малицька прийшла працювати в медичний заклад 1995 року. Вже тоді її прикрашали роботи Гепарда.

"У лікувальному процесі важливі всі складові і, зокрема, такі прекрасні витвори. Я часто спостерігаю, як наші пацієнти милуються цими витворами і завжди дивуються".

Микола Гепард - заслужений художник України. Наразі йому 73 роки. Чоловік закінчив один курс судномеханічного технікуму у Севастополі. Його мати вважала, що бути художником - не серйозно.

"Не треба бути поганим інженером, не треба бути поганим художником. Якщо художник зіпсує лист паперу, то хірург може загубити людське життя. Немає професій, які б не мали своїх складнощів, кожна накладає певну відповідальність. Тому під кожною роботою ставлю свій підпис".

Вулиці Херсона прикрашають роботи заслуженого художника України Миколи Гепарда
Суспільне Херсон

Олівці, альбоми та книги були найкращими подарунками на день народження у дитинстві,- згадує митець.

"Коли я був у 3 класі, моя вчителька Лілія Андріївна Цедрик привела мене до будинку піонерів біля драмтеатру. А там усі з етюдниками сидять, пензлями. Я сидів і нічого не міг робити, так вражений був. І до мене підійшов викладач і сказав: "Ти, Колю, не приходь сюди. З тебе художника не вийде". Я образився і пішов. Потім через багато років, коли я був визнаним художником, зустрівся з цим викладачем. Він мене спочатку не впізнав, а потім вибачився. А я сказав: нічого страшного. Горького прийняли до консерваторії, а Шаляпіна ні", - говорить Микола Гепард.

Замолоду було стільки роботи, що часто ночував у майстерні,- розказує художник. Пам’ятає, вмикав приймач, налаштовував Дойче велле, ставив дошку і різав. Мама виходить, третя година, а він працює. Вона : Колю, іде вже спати! Ось такий невгамовний був. І зараз такий же, - додав чоловік.

Вулиці Херсона прикрашають роботи заслуженого художника України Миколи Гепарда
Суспільне Херсон

Микола Гепард малює акварельними та масляними фарбами, займається графікою, працює з керамікою і деревом. З останнім подружився не одразу. Говорить, йому дали шматок липи. Це - класична порода для різьблення, але чоловіку не сподобалось, не відчув дерево спочатку, але свій диплом робив з дерева. Називається "Плач Ярославни" - один екземпляр здав, а копію з дубу залишив.

Вулиці Херсона прикрашають роботи заслуженого художника України Миколи Гепарда
Суспільне Херсон

Двері будинку, де живе, прикрасив власними руками. Помешкання художника - це і його майстерня. Улюблене робоче місце - диван, одна з нових колекцій робіт - золоті звірі чужих цивілізацій. У художника 6 онуків, живу разом з дружиною. Усе в оселі чоловік зробив власними руками.

Скульптуру зі старого в’яза на вулиці Суворова створював протягом 5 років. З першим теплом і поки не починали мерзнути руки працював над нею, - розказує майстер. Обурюється байдужим ставленням до його подарунка рідному місту.

"Сім років прошу у мерії, щоб зробили дах. З такою байдужістю відносяться! Це вражає! Я десять років працював в Угорщині. І там міністр культури сказав : вдячний тобі за роботу для Угорщини! Мені нічого не треба. Вартість тієї роботи близько 80 тисяч доларів. Мені дуже образливо і незрозуміла така байдужість", - говорить Микола Гепард.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

На початок