"Не бачив в його очах страху": спогади про першого рятувальника, який загинув у Харкові під час повномасштабної війни

"Не бачив в його очах страху": спогади про першого рятувальника, який загинув у Харкові під час повномасштабної війни

"Не бачив в його очах страху": спогади про першого рятувальника, який загинув у Харкові під час повномасштабної війни
. Олександр Подольський — перший рятувальник на Харківщині, який загинув на службі під час повномасштабної війни. Фото: ДСНС у Харківській області | Світлана Подольська

30-річний Олександр Подольський — перший рятувальник Харківщини, який загинув на службі під час повномасштабної війни. Рік тому, 17 березня 2022 року, під час обстрілу ринку "Барабашово" в Харкові Олександр дістав уламкові поранення, несумісні з життям. Рятувальник називав колег другою сім’єю і мріяв, щоб на роботі з’явився тренажерний зал.

Яким Олександра запам’ятали рідні та колеги — матеріал Суспільне Харків.

Подвійний обстріл

Начальник пожежно-рятувального караулу Євген Счастний разом з колегами рік тому гасив займання на ринку "Барабашово" в Харкові. За даними обласної прокуратури, тоді росіяни били по території ТЦ з артилерії.

Вогонь охопив торговельні павільйони на площі до 500 квадратних метрів. Поки надзвичайники працювали, російська армія вдарила по ринку знову.

"Як стояв я, просто впав на землю й прикрив голову. Це менше, ніж секунда", — згадує начальник караулу Счастний.

загиблий рятувальник
Пожежа після російського обстрілу на ринку Барабашово у Харкові, 17 березня 2022 року. Фото: ГУ ДСНС у Харківській області

Одного з рятувальників, 30-річного сержанта Олександра Подольського, колеги знайшли нерухомим.

"Першим ділом ми перевірили реакцію на голос. Усі запитували. Але ніякої відповіді від нього не було", — згадує Євген.

загиблий рятувальник
Пожежа після російського обстрілу на ринку Барабашово у Харкові, 17 березня 2022 року. Фото: ГУ ДСНС у Харківській області

У лікарні Олександрові діагностували уламкові поранення, несумісні з життям. За даними облуправління Держслужби з надзвичайних ситуацій, Олександр став першим рятувальником на Харківщині, який загинув під час несення служби під час повномасштабної війни.

загиблий рятувальник
Олександр Подольський — перший рятувальник на Харківщині, який загинув на службі під час повномасштабної війни. Фото: Світлана Подольська

Після загибелі підлеглого начальник караулу звернувся до психолога.

"Осад був, що я не вберіг свого побратима. До цього теж були влучання, але я не бачив в його очах страху. Він завжди першим заходив туди, куди краще не треба заходити", — говорить Євген.

загиблий рятувальник
Ринок Барабашово у Харкові через рік після російського обстрілу, березень 2023 року. Фото: Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

"Хто, якщо не ми?"

З матір’ю Світланою в Олександра була домовленість: коли він на роботі, то принаймні раз на годину надсилатиме їй повідомлення у Viber.

Ми коли вийшли з метро 16 березня, побачили ці страшні клуби диму, вибухи. І я знала, що він там. Звісно, я як мама мала істерику, я ввесь час дивилися в телефон, чекала, коли він подзвонить
Світлана Подольськамати загиблого рятувальника

"Наступного дня ми з самого ранку з ним листувалися. Ось смайлики: він мені, а я йому надсилала. І ось о 13:17 було від нього повідомлення. Я йому смайлик відправила. І все. Це найчорніший день у моєму житті", — говорить Світлана.

загиблий рятувальник
Останнє повідомлення від Олександра 17 березня 2022 року, Харків. Фото: Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Олександр прийшов на службу вісім років тому. На початку повномасштабної війни знайомі пропонували родині виїхати до Ужгорода, але рятувальник відмовився, каже мати: "Він, ясна річ, навіть не сумнівався, що треба залишатися. А я без нього точно не поїхала б ніколи. Він казав: "А хто, якщо не ми?".

загиблий рятувальник
Світлана Подольська — мати загиблого рятувальника. Фото: Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Бажання бути рятувальником до Олександра прийшло після армії, розповідає Світлана.

"Він в армії служив у місті Ічня Чернігівської області, там теж є пожежна частина. Усюди ліс, гарна природа, у них там було багато виїздів, і якось це його захопило. І, вже повернувшись з армії, він твердо вирішив бути тільки пожежником", — згадує Світлана.

Це було його життя. Він був повністю відданий роботі, своїм колегам, своїй частині. Він сприймав їх як свою другу сім’ю. І сказав про це хлопцям на своєму весіллі, куди їх запросив
Світлана Подольськамати загиблого рятувальника

Спортзал у пожежній частині

Олександр займався важкою атлетикою й мріяв, щоб на роботі з’явився тренажерний зал, говорить мати.

"Протягом цього року, який я живу без нього, це був для мене стимул здійснити його мрію. І ми це зробили. Щодня з чоловіком думали, які краще замовити тренажери, якою буде ця кімната. Ми для цієї кімнати подарували дві фотографії сина. Щоб хлопці про нього пам’ятали, несли світлу пам’ять", — каже мати Олександра.

У грудні коштом сім’ї у частині обладнали таку кімнату, каже начальник пожежно-рятувальної частини Віктор Удод.

"До цього в нас спортзалу зовсім не було. Ми займалися в гаражі. У нас був тільки тапчан, гирі й більше нічого", — розповідає Удод.

загиблий рятувальник
Олександр Подольський облаштував тренажерний зал на роботі. Фото: Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Олександр тренувався сам і тренував інших, зокрема, і Віктора.

"Коли я починав скаржитися: важко чи щось іще, він казав мені: "Шефе, ти начальник у підрозділі, а тут я начальник — і тут будеш ти мене слухати", — згадує Удод.

загиблий рятувальник
Олександр Подольський облаштував тренажерний зал на роботі. Фото: Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Олександр Подольський посмертно нагороджений Орденом "За мужність". Його поховали у Харкові — на Алеї Слави Безлюдівського кладовища.

загиблий рятувальник
Олександр Подольський з друзями та колегами на своєму весіллі. Фото: Світлана Подольська

Два роки тому Олександр одружився. На свято запросив колег й виголосив промову: "Без перебільшення тут зібралися дві мої сім’ї. Мої рідні й моя друга сім’я, з якою я в прямому сенсі й у вогонь, й у воду".

"Не бачив в його очах боязні": спогади про першого рятувальника, який загинув у Харкові під час повномасштабної війни
Олександр Подольський у день свого весілля. Фото: Світлана Подольська

"У дружини вже був хлопчик Даня. І мій син дуже його любив, дарував йому іграшки. І тематика більше пожежна, збирали з конструктора пожежні частини. І хлопчик цим загорівся. Коли Саша з його мамою тільки зустрічався, то на четвертий день народження записав йому з колегами привітання. І для Дані це був шок: пожежники, пожежні машини. Вони іноді разом приходили в частину, роздивлялися машини", — говорить мати загиблого рятувальника.

Що відомо

  • За рік від початку вторгнення РФ на Харківщині загинули п'ять рятувальників та шість саперів.

Читайте також

"Масштаби руйнувань вражали": спогади рятувальника з Харкова про роботу на початку вторгнення РФ

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок