"Це тяжче, ніж на фронті". Спогади ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

"Це тяжче, ніж на фронті". Спогади ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

"Це тяжче, ніж на фронті". Спогади ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС
. Суспільне Карпати

Віче-реквієм за жертвами Чорнобильської катастрофи, з моменту якої сьогодні виповнилося 35 років, відбулося в Івано-Франківську. Вшанувати пам’ять загиблих прийшли ліквідатори, представники влади та жителі міста, пише Суспільне Карпати.

Сьогодні біля пам’ятника "І мертвим, і живим, і ненародженим чорнобильцям" зібралося декілька десятків людей. Серед них – один з ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції Михайло Боднарчук. Чоловік поїхав у Чорнобиль, коли йому було 27. Пригадує, куди їх везуть, – ніхто не розповідав.

Він пригадує: "На нас пускали псів і два ряди міліції. І нас так всіх повантажили в автобус. Мусиш тікати, бо на тебе пес біжить. Розумієте?".

Перші два місяці в Чорнобилі, розповідає Михайло Боднарчук, мили будинки та гуртожитки, згодом чоловік працював біля третього реактора.

"Там збивали штукатурку, копали охолодження. По 20 хвилин траншею прокопав, і все – в лазню і потім в частину. Я був пів року. І так відтоді, бачите, очі поміняв, кусок ноги відрізали, тут порізали", – каже Михайло Боднарчук.

Микола Симчич у Чорнобиль поїхав добровільно. Він фізик, тому, каже, був у той час там, адже це – його обов’язок. Окрім основної роботи, чоловік копав грунт разом із солдатами, працював водієм, їздив із групою хімічної розвідки. Також неодноразово виїжджав на пожежі разом з рятувальниками.

Він розказує: "Я виїжджав на пожежі, де теж ми втрачали свідомість, коли надихувалися. Бо там, коли горить, а там часто горіло, і піднімалися оці, знаєте, всі нукліди, ці всі радіаційні поля до тих ступенів, що там уже, як кажуть, задихалися ми. Це тяжче, як на фронті. На фронті куля може зачепити, може не зачепити. А це ти не знаєш, де і коли радіація пронизує".

На Прикарпатті є 13 тисяч людей, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. З них 400-500 – люди з інвалідністю, розповідає голова обласної організації "Чорнобиль" Нестор Мартинець.

Чоловік пригадує, у 1986-му з Прикарпаття в Чорнобиль виїжджало багато людей різних спеціальностей: "Їхали за наказом працівники міліції, пожежної охорони, служби безпеки. Потім їхала медицина, повари їхали, обслуговуючий персонал їхав для того, щоб там працювати, щоб проходило життя".

За загиблими чорнобильцями сьогодні священники відслужили панахиду. Опісля люди поставили квіти до пам’ятника "І мертвим, і живим, і ненародженим чорнобильцям" та запалили лампадки. Також представники влади міста, області та члени спілки "Чорнобиль" посадили біля пам’ятника кущі троянд.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок