Чи повертаються люди на Донеччину, як змінилось населення області та де найбільше переселенців: підсумки 2023 року

Чи повертаються люди на Донеччину, як змінилось населення області та де найбільше переселенців: підсумки 2023 року

Інфографіка
Наслідки обстрілу. Місто Костянтинівка, Донецька область, травень 2023 року
Жінка йде повз будинок, після обстрілу армії РФ міста Костянтинівка, Донеччина 18 травня 2023 рік. Фото: Суспільне Донбас

За 2023 рік на Донеччині зареєстрували понад 27 тисяч нових переселенців — це люди, які змінили місце проживання в межах області. Наразі їх в області понад 550 тисяч. Водночас загалом в області, за даними обласної адміністрації, живуть 525 тисяч людей. За рік населення області збільшилось приблизно на 1%. В яких громадах найбільше переселенців, з яких причин люди повертаються додому — підсумки.

Чи збільшилось населення області за рік

До повномасштабного вторгнення в Донецькій області на підконтрольній

За даними цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи ОВА на грудень в Донецькій області на території підконтрольній Україні — 525 400 людей.

Водночас у лютому 2023 року, повідомляв тодішній очільник обласної військової адміністрації Павло Кириленко, в області лишалось 520 тисяч.

На початку вторгнення на Донеччині жили 1 мільйон 670 тисяч,

Найбільше людей виїхали з області в першій половині 2022 року, розказав на брифінгу заступник директора обласного департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Павло Челпих. Потому поступово повертались.

Демографія Донецька область
Графіка: Суспільне Донбас

“Цифра кількості людей постійно “плаває”. Перед початком опалювального сезону було зменшення населення, а під час опалювального періоду є деяка пауза в евакуації”, — зазначив посадовець.

"Ми очікуємо, що навесні кількість людей, які будуть повертатися, збільшиться. Особливо люди будуть їхати у приватні будинки до своїх городів, щоб обов’язково посадити картоплю під обстрілами".

Найбільше людей, за даними департаменту, повернулись з евакуації за останні два роки

  • до Краматорська — 66 тисяч,
  • та до Слов'янська — 39 тисяч.

Скільки дітей на Донеччині

В регіоні на 25 грудня 2023 року лишається 41,5 тис. неповнолітніх, повідомили у службі у справах дітей Донецької обладміністрації. За офіційною статистикою, кількість дітей в регіоні за рік майже не зміниласьНа 1 січня 2023 року в Донецькій області були зареєстровані 41 547 дітей, за даними служби у справах дітей ОДА..

Згідно з інформацією департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи облдержадміністрації, з області від початку вторгнення евакуювали 162 тисяч 871 дитину, з них 27,4 тисячі — цьогоріч.

Скільки переселенців зареєстровані на Донеччині

Як повідомили Суспільному у департаменті соцзахисту населення Донецької облдержадміністрації, на 21 грудня в області були зареєстровані 550 тисяч ВПО, це на 27,4 тисячі більше, ніж на початку року.

Більшість переселенців — це ті, хто переїхав до повномасштабного вторгнення.

"108,7 тисячі — це особи, які вимушено перемістились до області та в її межах після 24 лютого 2022 року", — додали в департаменті.

Найбільше переселенців:

  • в Краматорській громаді — 52,1 тисячі,
  • в Слов’янській — 41,2 тисячі,
  • в Костянтинівській — 27,3 тисячі,
  • в Селидівській — 22,5 тисячі,
  • в Покровській — 21,9 тисячі.
Переселенці в Донецькій області
Число офіційно зареєстрованих переселенців в Донецькій області перевищує кількість людей, які проживають в області, за даними обласної адміністрації. Графіка: Суспільне Донбас

За даними департаменту, з області з початку повномасштабної війни виїхали понад 1,2 млн людей.

ВПО з Донеччини: чи збільшилась кількість за рік

1 мільйон 460 тисяч жителів Донецької області наразі офіційно зареєстровані як переселенців в інших регіонах України, з них 560 тисяч виїхали в перший рік повномасштабного вторгнення, ще понад 40 тисяч зареєструвались — цього року.

Найбільша кількість ВПО з Донецької області зареєстровані у п’яти областях та столиці:

  • в Дніпропетровській області — 204,9 тисячі,
  • в Києві — 163 тисячі,
  • в Київській — 77,0 тисячі,
  • в Харківській — 66,6 тисячі,
  • в Полтавській — 50 тисяч,
  • в Одеській — 45,7 тисячі.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок