Втрачену картину Караваджо покажуть на виставці в музеї Прадо

Втрачену картину Караваджо покажуть на виставці в музеї Прадо

Картина Ecce Homo Мікеланджело да Караваджо
Картина Ecce Homo Мікеланджело да Караваджо. Pinterest

Картину італійського художника Мікеланджело да Караваджо під назвою Ecce Homo, яку вважали втраченою, покажуть на виставці в мадридському музеї Прадо.

Про це повідомляє The Guаrdian.

Роботу виставлятимутьь у музеї Прадо з 28 травня по жовтень 2024 року.

Картина Ecce Homo датується 1604 роком. Мікеланджело да Караваджо присвятив її Страстям Христовим: на полотні розміром 111 см на 86 см зображений Ісус Христос у терновому вінку.

У 2021 році твір неправильно ідентифікували: мистецтвознавці приписували авторство іспанському художнику XVII століття Хосе де Рібері. Саме під такою версією її тоді й виставили на продаж у музеї Прадо — і ледь не продали лише за 1500 євро. Втім, щось у техніці та світлокольористиці картини змусило експертів ще раз проаналізувати її.

Картину ідентифікував як витвір Караваджо мистецтвознавець і професор Болонської академії образотворчих мистецтв Массімо Пуліні.

"Коли я побачив картину, то не міг повірити своїм очам. Враження були настільки сильними, що я одразу зрозумів: це Караваджо. Це було схоже на зустріч із давнім знайомим. Важко пояснити, що відбувається в певні моменти, коли за мілісекунду виникають такі емоції. Часто це питання інстинкту", — прокоментував він The Guаrdian.

За словами директора музею Прадо Мігеля Фаломіра, команда з'ясувала, що це справді картина Караваджо, яку привезли до Іспанії в XVII столітті.

"Під час наполеонівського вторгнення вона покинула королівську колекцію і з XIX століття перебувала в приватній сімейній колекції в Мадриді. Нещодавно родина вирішила продати картину приватному покупцеві, і новий власник зацікавився можливістю виставити цю дуже важливу роботу в Прадо", — поділився він.

Фаломір додав, що це "величезна можливість", від якої музей Прадо "в захваті". Окрім цього, він тішиться, що "цей великий витвір мистецтва залишиться в Іспанії і стане частиною іспанської культури".

Коли колекціонери по всьому світу дізналися про можливого творця картини, представники музею Прадо зв'язалися з Міністерством культури Іспанії, яке швидко наклало заборону на експорт. Регіональний уряд Мадрида також відразу надав полотну статус захищеної спадщини, щоб зберегти його в країні.

Це вже друга картина Мікеланджело в колекції Прадо. Також там зберігається "Давид із головою Голіафа", яка була написана в Римі близько 1600 року, коли художнику було 30 років.

"Стилістична еволюція Караваджо в останні 10 років його життя була досить новаторською, експресіоністичною, вільною та дивовижною. Ecce Homo пропонує додаткове бачення пізньої творчості Караваджо і конденсує найкращі риси стилю майстра в останні роки його життя", — коментує новинку в колекції керівник відділу італійського та французького живопису Прадо Давід Гарсія Куето.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок