Болівія проведе свою виставку на Венеційській бієнале у російському павільйоні: як так сталося

Болівія проведе свою виставку на Венеційській бієнале у російському павільйоні: як так сталося

Це частину угоди про культурну співпрацю, видобуток літію та атомні дослідження
Російський павільйон у Венеції. Facebook/Аліна Михайлова

Росія не братиме участь у Венеційській бієнале 2024 року, але в її павільйоні проведуть виставку художників із Південної Америки, організовану Міністерством культури, деколонізації та депатріархалізації Болівії.

Про це 1 квітня розповідає The Art Newspaper.

На час проведення бієнале у 2024 році (з 20 квітня до 24 листопада) Росія передала свій павільйон у Венеції Болівії. Про це ще у березні повідомляла газета Il Giornalle dell'arte.

Видання зазначає, що ця угода збігається з угодами про культурну співпрацю, видобуток літію та атомні дослідження між Росією і Болівією.

Болівійська виставка називається "Дивлячись у майбутнє-минуле, ми крокуємо вперед" (looking to the futurepast, we are treading forward), як зазначено на сайті бієнале. Організатором виставки саме міністерство.

У проєкті участь братимуть митці як із самої Болівії, так і з інших (дружніх) країн Південної Америки.

За словами міністерки культури Болівії Есперанси Гевари, "ця виставка є важливою можливістю поставити питання і знайти відповіді про те, як розширити наші горизонти для всіх, з півдня на північ, зі сходу на захід, без дискримінації", а також країна матиме можливість заявити про себе як про багатонаціональну державу з впливом культури предків на сучасне мистецтво.

Посадовиця також додала, що такий жест Росії не залишиться непоміченим, оскільки "культура є і може бути інструментом співпраці та єдності між народами, корисним для прогресу".

Водночас видання Artslooker зазначає, що цей російський жест — лише один зі способів відбілити свою репутацію у світі після вторгнення до України, використовуючи такі великі культурні майданчики як Венеційська бієнале.

Що відомо про Венеційську бієнале

Венеційська бієнале (La Biennale di Venezia) — одна з провідних виставок сучасного мистецтва, яка відбувається раз на два роки. У межах бієнале проводять також Венеційський кінофестиваль та Венеційський фестиваль архітектури. Україна бере участь у бієнале з 2001 року.

У лютому 2022 року організатори виставки офіційно скасували російську інсталяцію. А 2 березня бієнале пообіцяла підтримати національний павільйон України, який був змушений тимчасово припинити підготовку після вторгнення Росії. У межах події показали оновлену версію скульптури художника Павла Макова "Фонтан виснаження".

Бієнале тоді оголосила, що "не прийматиме присутність на жодному зі своїх заходів офіційних делегацій, установ або осіб, пов'язаних у будь-якій якості з російським урядом" на час вторгнення.

У 2023 році російський павільйон також залишився закритим на 18-й Бієнале архітектури, а Україна брала участь у ній вперше з 2014 року.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок