Klavdia Petrivna та Маша Кондратенко: чи є щось спільне між артистками, визначить кількість донатів

Klavdia Petrivna та Маша Кондратенко: чи є щось спільне між артистками, визначить кількість донатів

Klavdia Petrivna та Маша Кондратенко: чи є щось спільне між артистками, визначить кількість донатів
. Колаж Вікторія Желєзна/Суспільне Культура

Феномен музичних чартів Klavdia Petrivna виграла нагороду "Золота Зоря Лірум" у номінації "Дебют року". Забирати премію замість артистки, яка залишається інкогніто, вийшла інша не менш відома співачка — Маша Кондратенко. Після цього співачки зробили спільний допис зі словами "хто це така?"

І допоки всі в мережах сперечаються, чи справді Маша і Klavdia — та сама людина, Суспільне Культура пояснює, що спільного і відмінного у цих артисток.

За що люблять та хейтять Машу Кондратенко

Маша Кондратенко — суперфіналістка "Голосу країни-10", акторка, блогерка та співачка. Відомою вона стала у 2022-му, випустивши вірусний трек "Ванька-встанька", за який артистку як полюбили, так і захейтили.

Окрім треків про "ведмедів-балалайок", "люлі-люлі, ворогам покажем дулі" та "вогник-вогник", Маша випускала і не мемні ліричні композиції. Утім, вони не отримували й соту частину тієї популярності (30 мільйонів переглядів "Ваньки-встаньки" проти 174 тисяч на "стабільно паршиво" в YouTube).

У доробку Маші також є спільні треки з блогером Олегом Машуковським та співаком Enleo (теж ліричне).

Менеджментом Маші Кондратенко займається компанія geisha ninja samurai — та ж сама, що і гуртом-відкриттям нацвідбору на "Євробачення-2024" Ziferblat.

Феномен Klavdia Petrivna

Klavdia Petrivna стрімко увірвалася в українські чарти влітку 2023 року, коли в TikTok почали віруситися її треки "Я щаслива (Лікарі кажуть)", "Знайди мене", "Хто ти".

Співачку, чиї пісні ще офіційно не з'явились на музичних платформах, вже цитувала Олена Зеленська.

З виходом треків Klavdia Petrivna пов'язаний окремий скандал. Співачка залила демозаписи пісень у свій Telegram-канал, звідки, за словами виконавиці, пірати завантажили треки та незаконно виклали на музичні платформи. Зараз піратський псевдоакаунт співачки в Spotify порожній.

З того часу Klavdia Petrivna випустила два мініальбоми та чотири сингли, а її пісні очолювали українські чарти на музичних платформах.

Зараз у виконавиці 438 тисяч місячних прослуховувань лише у Spotify.

При цьому співачка, чий псевдонім натхненний персонажкою Володимира Винниченко з книжки "Записки кирпатого Мефістофеля", не показує своє обличчя, не афішує персональних даних та не випускає масштабних відеоробіт, обмежуючись mood та лірик-відео в YouTube та TikTok.

Історія з таємничістю навколо персоналії артиста насправді не поодинока. Своє обличчя приховує співачка Sia, DJ Marshmello, а в Україні поціновувачі постпанку сушили голову, хто такий Mistmorn (допоки він не обірвав кар'єру), а також досі не знають особу репера Krechet чи Килиммена.

Що спільного в Маші Кондратенко та Klavdia Petrivna

Через таємничість особи Klavdia Petrivna навколо її справжньої особистості шанувальники будували теорії.

Блогер Богдан Беспалов у своєму Telegram-каналі зробив припущення, що це начебто львів'янка Соломія Опришко.

Існували й варіанти, що під маскою може бути топова співачка — KOLA, NK, Lely45 чи Маша Кондратенко. Власне, саме Маша вийшла прийняти нагороду "Золота Зоря Лірум" на церемонії медіа від імені Klavdia Petrivna.

Це запустило хвилю новин у медіа про те, що начебто Маша і Klavdia — та сама людина. А ще надихнуло на меми:

Klavdia Petrivna це Маша Кондратенко
Twitter/@strykoza_ua

Артистки за духом зовсім різні — треки Маші здебільшого веселі, коли Klavdia робить похмуру та сумну музику (це і викликало появу мемів). Ні Klavdia Petrivna, ні Маша Кондратенко не підтверджували жодну з теорій. Відомо лише те, що лейбл pomitni, який займається просуванням Klavdia Petrivna на партнерському лейблі NEBO Music, знає, як зробити медійні заголовки та ажіотаж навколо власної артистки.

Тим часам медіа "Лірум" відкрили дві банки у підтримку збору музичного оглядача Юри Берези та волонтерки Олі Кривитченко на ударний БПЛА. Ті, хто вважає, що Маша Кондратенко — це Klavdia Petrivna, кидають донати на банку "Це ж вона", хто думає навпаки — на банку "Ні, не вона". Загальна мета збору — 1 мільйон 150 тисяч гривень.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок