Стало відомо, скільки на Буковині є власників вогнепальної зброї

Стало відомо, скільки на Буковині є власників вогнепальної зброї

У Чернівецькій області зареєстровано 14 тисяч власників вогнепальної зброї. Вони володіють понад 18 тисячами одиниць такої зброї. Серед них — нарізна мисливська, гладкоствольна та нагородна. Це найменший показник серед інших областей.

Про це у коментарі Суспільному розповіла речниця нацполіції області Кароліна Маришева.

Водночас за перші три місяці цього року зареєстрували 57 кримінальних проваджень за фактом носіння, зберігання, придбання, передачі чи збуту вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. У 16 з 57 випадків власники надали документи, тому кримінальні провадження закрили. Ще у 23 випадках проваджень було оголошено підозри.

Відповідно до статті 263 Кримінального кодексу, позбавленням волі на строк від трьох до семи років карають у випадках незаконного:

  • виготовлення вогнепальної зброї,
  • її переробки,
  • ремонту,
  • фальсифікації,
  • видалення або зміни її маркування.

Якщо людина добровільно здасть зброю, на яку не має дозволу, то вона не підлягатиме кримінальній відповідальності.

Скільки зброї на руках в українців

На руках українців зберігається від одного до пʼяти мільйонів одиниць зброї. Майже вся зброя, яка була видана громадянам, є облікованою, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко на Конгресі місцевих та регіональних влад 12 квітня, пише Укрінформ.

"Від мільйона до п'яти. Але мільйон – це теж багато. А скільки гранат на руках у наших громадян? Теж багато. І ми маємо зробити все, щоб ця зброя, ці боєприпаси, потрапили на склади, щоб не наражати на небезпеку громадян", — зазначив він.

Клименко розповів, що наразі йдеться про культуру використання зброї, що є на руках в українських громадян.

"Як тільки ми цю культуру зможемо виховати у людей, тоді ми зможемо говорити про те, що можна зробити наступний крок щодо володіння зброєю".

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок