Батьки написали 30 заяв про ймовірне цькування дітей: директорку гімназії №5 у Чернівцях планують тимчасово відсторонити

Батьки написали 30 заяв про ймовірне цькування дітей: директорку гімназії №5 у Чернівцях планують тимчасово відсторонити

Батьки написали 30 заяв про ймовірне цькування дітей: директорку гімназії №5 у Чернівцях планують тимчасово відсторонити
. Фото: Суспільне Чернівці

Директорку Чернівецької гімназії №5 планують тимчасово відсторонити від посади. Це пов'язано з тим, що 30 батьків написали заяви про ймовірне цькування дітей з боку вчителів та адміністрації закладу.

Про це у коментарі Суспільному розповіла начальниця міського управління освіти Ірина Ткачук.

11 березня відбулися збори батьків дітей, які навчаються у гімназії. На збори прийшли 50 батьків. Вони написали 30 заяв, в яких стверджують про цькування учнів з боку вчителів та керівництва гімназії.

"У п'ятницю дітей не було в гімназії. Сьогодні батьки привели дітей. Кажуть, хвилюються за безпеку дітей, але розумію, що діти повинні продовжувати навчання. Але говорять, якщо ситуація буде неконтрольована, готові протестувати й не пускати дітей до школи", – каже Ткачук.

Через це управління освіти планує відсторонити директорку Віру Сопетик від посади на 5 днів, поки триває службове розслідування. Наразі в управлінні готують наказ про це.

Раніше заступник начальника управління Денис Круглецький у коментарі Суспільному розповів, що директорку не можуть відсторонити, поки триває перевірка закладу робочою групою.

Що перевіряє робоча група

7 березня у міському управлінні освіти створили робочу групу, бо понад сотня батьків вимагали відсторонити та звільнити директорку з посади. Це пов'язано з діями поліцейської, яка ймовірно під час виховної бесіди погрожувала дітям та принижувала їх.

До складу групи увійшли працівники управління освіти, розповів Круглецький. Група збирає письмові пояснення від директорки та працівників закладу. Коли цю інформацію опрацюють, зможуть робити попередні висновки.

Що відомо про директорку

З 2012 року Віра Сопетик очолювала НВК "Любисток", який реорганізували у гімназію №5. У 2020 році з нею та іншими керівниками закладів, які були не пенсійного віку, автоматично продовжили контракт на шість років. Зробили це згідно з законом "Про загальну середню освіту", каже Круглецький.

Що відомо про скандал у гімназії

6 березня у місцевих пабліках оприлюднили допис, в якому користувачі повідомляли, що під час бесіди на тему поведінки у школі представниця ювенальної поліції кричала на дітей, а також погрожувала їм. Згодом також оприлюднили аудіозапис частини бесіди. На ньому чути, як ймовірно поліцейська кричала на одну з учениць й змушувала її присідати, бо дівчина "не знає, що таке додаток". Коли дівчина відмовилася присідати через біль у ногах, жінка сказала їй після уроків зайти до кабінету з батьками.

Також на записі чути, як жінка кричить на дітей через розпущене волосся, кажучи: "Ви мене як побачили, одразу треба було завʼязувати "патли". А також критикувала одяг й казала: "Будете присідати всі мільйон разів".

"Якщо до вас не доходить через слово, коли вас просять, то дійде через біль у руках і ногах. У нас територія велика, прибирати є за ким", – чути на записі.

Батьки вимагають звільнення директорки

7 березня до гімназії прийшли понад сто батьків, які вимагали в управління освіти відсторонити директорку від виконання обов'язків, а згодом й звільнити її. Про це у коментарі Суспільному повідомила начальниця управління Ірина Ткачук.

Батько шестикласника Олександр вважає, що поведінка поліцейської та директорки може вплинути на психологічний стан дітей.

"Дитина може мати психологічну травму. Я вважаю, що це не є нормальним. Якщо дитина не знає, що таке прикметник, то її треба навчити, а не говорити їй, щоб присідала 40 чи 100 разів. Такою була поведінка поліцейської – це чути на записі. Директорка працює понад 30 років, у неї мають бути навички спілкування з дітьми", – каже Олександр.

Восьмикласниця Анна розповідає, що до її класу було упереджене ставлення – вчителі іноді відмовлялися проводити уроки. За її словами, в понеділок поліцейські перевіряли рюкзаки учнів. Водночас були без форми та не показали жодного документа.

"У середу почали опитувати. За одну неправильну відповідь ми присідали 10 разів. Я не присідала, бо була хвора. Один хлопець простояв у планці 10 хвилин, поки ніхто не відповість правильно", – каже дівчина.

Раніше Суспільне Чернівці розповідало у відео, що відомо про скандал у гімназії №5:

Вчителі скаржилися на поведінку учнів

Виховні бесіди з поліцією організували для учнів 5 та 8 класів через доповідні записки класних керівників. Зокрема, один з вчителів скаржився на неодноразове приниження з боку учнів. Зокрема, йшлося про погану поведінку учнів або їхню відсутність на уроках, а також образливу лайку. Про це у коментарі Суспільному розповіла директорка гімназії Віра Сопетик.

"Діти приходять на уроки без домашніх завдань, зошитів та підручників. Спільні збори з батьками не дали результатів. Батьки вірять дітям, що їм не задають домашніх завдань й, що іноді вчителів не було на уроках. Одна мама нам сказала: "Що я можу з ним зробити? Робіть, що хочете", – каже Сопетик.

Директорка була частково присутня на одній із зустрічей. Каже, коли побачила як діти присідають, сказала їм зупинитися – це зробили не всі. За словами Сопетик, дітей не принижували й насилля не було. Також вважає, що підстав для її звільнення немає.

"Якщо їх змусили поприсідати, не бачу у цьому нічого страшного. Вони на фізкультурі так само бігають і присідають. Не бачу великої провини, щоб писати заяву на звільнення. Маємо знайти порозуміння з батьками. Ми хочемо допомогти їм виховати гідних людей, але обов'язок батьків подивитися з чим дитина йде до школи", – каже директорка.

Правоохоронці розпочали службове розслідування щодо поліцейської

Ввечері, 6 березня, у соцмережах поліція виявила допис, в якому стверджувалося про ймовірні неправомірні дії поліцейської щодо учнів однієї з гімназій Чернівців. Про це Суспільному повідомила речниця нацполіції області Кароліна Маришева.

Наступного дня батьки дітей звернулися до районного управління поліції щодо можливих неправомірних дій керівництва гімназії та працівниці поліції.

Зараз у поліції перевіряють інформацію, про яку йшлося у дописі, та звернення батьків. Щодо поліцейської розпочали службове розслідування.

Суспільне Чернівці не змогло сконтактувати з поліцейською, аби отримати її коментар. Водночас готові оприлюднити її позицію, якщо отримаємо її.

Повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села команді Суспільне Чернівці — пишіть на пошту редакції новин: [email protected]

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок