У Чернівецькій області планують облаштувати КПП "Біла Криниця": що для цього потрібно

У Чернівецькій області планують облаштувати КПП "Біла Криниця": що для цього потрібно

У Чернівецькій області планують облаштувати КПП "Біла Криниця": що для цього потрібно
. Фото: Суспільне Чернівці

У Чернівецькій області на кордоні з Румунією планують облаштувати ще один пункт пропуску – "Біла Криниця". Його перетинатимуть тільки вантажні автомобілі. Наразі готують документи, щоб отримати фінансування від Європейського союзу.

Про це на пресконференції повідомив начальник обласної військової адміністрації Руслан Запаранюк.

Чому обрали Білу Криницю

Село Біла Криниця розташоване у Кам'янецькій громаді біля кордону з Румунією. За словами Запаранюка, у селі до 2010 року вже працював невеликий пункт пропуску.

"Зі сторони Румунії проєкт розбудови був раніше й на достатньому рівні, як "Красноїльськ" та "Дяківці". З нашої сторони віддаленість населеного пункту та можливість відведення вантажного транспорту у цей транспортний коридор є одним з найкращим – це розрахунки митниці та Міністерства інфраструктури. З румунської сторони там майже все побудовано, треба лиш підкорегувати, а з нашої сторони – побудувати", – сказав Запаранюк.

Коли облаштують пункт пропуску

"Біла Криниця" буде пунктом пропуску виключно для вантажних автомобілів. За добу його перетинатимуть понад 1100 автомобілів.

Наразі спільно з румунською стороною погоджують експертизу та розробляють проєктно-кошторисну документацію. До 17 вересня планують подати до Єврокомісії готовий проєкт – він передбачатиме облаштування пункту пропуску та інфраструктури до нього, каже Запаранюк. Тоді ймовірно зможуть отримати фінансування.

Якщо гроші на облаштування пункту пропуску отримають цьогоріч, то наступного року зможуть розпочати роботи.

Що відомо про пункти пропуску на Буковині:

  • Єдиним вантажним пунктом пропуску на Буковині був КПП "Порубне". Також торік відкрили КПП "Дяківці" та "Красноїльськ". Там пропускають порожні вантажівки, легкові автомобілі та пішоходів.
  • У високогірному селі Чернівецької області ремонтують дорогу та автомобільні мости до пункту пропуску "Шепіт". Село межує з Румунією — тут планують відновити КПП, який не працює 13 років.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок