Спасо-Преображенський собор у Чернігові відкрили для відвідувачів

Спасо-Преображенський собор у Чернігові відкрили для відвідувачів

Спасо-Преображенський собор
Спасо-Преображенський собор. Суспільне Чернігів

Спасо-Преображенський собор у Чернігові 28 червня відкрили для відвідувачів. Сталося це вперше від жовтня 2023 року із моменту як представникам УПЦ МП припинили право користування собором. Комісія Мінкульту, яка обстежувала найдавнішу святиню міста, визнала її стан як незадовільний. Поки собор був зачинений, там провели генеральне прибирання, і тепер він працюватиме як музей. Вхід до нього платний.

Про це Суспільному розповіла гендиректорка Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" Наталія Реброва.

"Від сьогоднішнього дня Спас працює для кожного українця, він відкривається як унікальна святиня, і сюди може прийти кожен відвідати, або прийти з екскурсією. Ми найперше хочемо, щоб кожен, хто прийшов — побачив Спас. Спас — самодостатня національна пам'ятка. Впродовж років він був закритим кіотами, плакатами. А зараз ми дивимось Спас, він уже є величезним нашим артефактом, який ми маємо пізнати і вивчити, сьогодні тут виставлена печатка".
Спасо-Преображенський собор у Чернігові відкрили для відвідувачів
Наталія Реброва. Суспільне Чернігів

Виручені від квитків гроші планують витратити на реставрацію собору. Відвідувачі зможуть побачити там печатку сина Ярослава Мудрого.

Спасо-Преображенський собор у Чернігові відкрили для відвідувачів
Печатка другої третини XI століття Святослава Ярославовича. Суспільне Чернігів
"Перед вами печатка другої третини XI століття Святослава Ярославовича. Князя, який причетний безпосередньо до історії нашого міста, який завершував будівництво Спасо-Преображенського собору і був похований у південній капелі храму", — розповіла заступниця гендиректорки заповідника "Чернігів стародавній" Інна Непотенко.
Спасо-Преображенський собор у Чернігові відкрили для відвідувачів
Інна Непотенко. Суспільне Чернігів

Нагадаємо, Спасо-Преображенський собор отримав для експонування печатку князя Святослава Ярославовича, сина Ярослава Мудрого. Артефакт подарував співзасновник і директор “Музею Шереметьєвих” Олексій Шереметьєв для Національного заповідника “Чернігів стародавній” зі своєї приватної колекції.

Також у грудні 2023 року Комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини вніс п’ять об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом. Спасо-Преображенський собор – серед них.

Заповідник "Чернігів стародавній" повернув низку об'єктів з користування УПЦ (МП):

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок