"Ніхто виселятися звідси не буде": де житимуть мешканці 2-поверхового будинку, пошкодженого ракетним ударом у Чернігові

"Ніхто виселятися звідси не буде": де житимуть мешканці 2-поверхового будинку, пошкодженого ракетним ударом у Чернігові

Чи придатний до проживання двоповерховий будинок на вулиці Шевченка у Чернігові, пошкоджений внаслідок ракетного удару 17 квітня, — стане відомо після проведення експертизи. Нині в будинку ніхто не живе, бо там відключені комунікації. Зі слів заступниці начальника відділу квартирного обліку Тетяни Булах, усім 16 жителям цього будинку пропонували поселення у модульні будинки, проте до них звернулись не всі.

Будинок, про який йде мова, розташований за 12 метрів від місця ракетного удару. У цьому будинку вісім квартир, в яких до 17 квітня проживали 16 людей. Зараз його огороджують парканом, а мешканців відселили.

Тамара Булах прожила в цьому будинку понад 20 років. Показує, що залишилось від її квартири після ракетного удару. Жінка цього дня була у себе вдома.

"Я лежала на дивані. Якби я лежала ближче, мене б убило одразу. Вікно вилетіло з усім. Все позлітало, усі картини були на підлозі. Дякувати Богу, що я жива", — згадує Тамара Булах.
Мешканка 2-поверхового будинку, пошкодженого ракетним ударом у Чернігові, Тамара Булах
Тамара Булах. Суспільне Чернігів

У квартирі Тамари пошкоджена стеля та стіни, повилітали всі вікна. Жінка каже, її будинок постраждав вже вдруге. Вперше це сталось під час блокади Чернігова. Тоді також постраждав дах та повилітали всі вікна. Ремонт тоді люди робили власним коштом.

"Знову в людей обстріли ці дали знать. Ремонти ми робили всі, а тепер знову по-новому ремонти робити", — каже Тамара Булах.

Свою квартиру Тамара навідує кожного дня: прибирає уламки та розбирає речі. Живе зараз жінка у знайомих.

"День — у знайомих, на другий день — ще в знайомих, і так я ночувать лише ходжу. А, якби були у мене тут вікна, газ і світло, я б жила тут. Ніхто з наших мешканців виселятися звідси не буде. Хай роблять дах, хай ставлять вікна і роблять капітальний ремонт по квартирах", — говорить Тамара Булах.

Сусідка Тамари з другого поверху, Лариса Купіна, каже: в момент удару була у ванній кімнаті. Вважає, це її врятувало.

Мешканка 2-поверхового будинку, пошкодженого ракетним ударом у Чернігові, Лариса Купіна
Лариса Купіна. Суспільне Чернігів
"Стеля — все впало. Або, якби в кімнаті... бо вікна всі, всі вікна... скло ціле в одному вікні лише, а вікна всі повилітали, всі створки валялись", — згадує Лариса Купіна.

Зараз Лариса зі своєю мамою живе у подруги. Каже, вчора їхній будинок перевіряли комунальники. Вони чекають результатів експертизи і хочуть продовжити жити тут.

"В будиночки ці, які вони пропонують нам, ніхто не піде. Ніхто туди жити не піде", — каже Лариса Купіна.

Заступниця начальника відділу квартирного обліку міськради Тетяна Булах розповідає, що людям з цього будинку пропонували поселення у модульні будинки. Наразі до них вже звернулись частина мешканців.

"Це бабуся 84 роки — Квач Земфіра Степанівна. Ми домовились, що її буде поселено на лижну базі і до неї буде приходити соціальний працівник. Наразі вона перебуває у лікувальному закладі, але завтра її виписують. І ще дві сім’ї звернулось", — розповідає Тетяна Булах.
Заступниця начальника відділу квартирного обліку Чернігівської міськради Тетяна Булах розказує, де житимуть мешканці 2-поверхового будинку, пошкодженого ракетним ударом у Чернігові
Тетяна Булах. Суспільне Чернігів

За словами заступника міського голови Чернігова Олександра Атрощенка, попередньо на цей будинок оформлюють акт комісійного обстеження та замовляють експертизу, яка покаже — чи підлягає він відновленню.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок