Хто такий "ухилянт" та яка за це відповідальність: пояснення юристів

Хто такий "ухилянт" та яка за це відповідальність: пояснення юристів

Ексклюзивно

Три роки позбавлення волі отримав житель Черкащини, який ухилився від призову. 54-річного чоловіка визнали придатним, також він перебував на військовому обліку. Проте без поважних причин не з'явився до центру комплектування. Вирок 20 березня 2024 року виніс Чигиринський районний суд Черкаської області.

У 2023 році в Україні реальний термін ув'язнення отримали 60 ухилянтів, про це свідчать дані Опендатаботу станом на квітень 2024 року.

Хто такі "ухилянти" і хто займається їхнім пошуком?

За словами офіцера юридичної служби Черкаського ОТЦК Ярослава Скрипаловського, поняття "ухилянт" не використовується в нормативно-правових актах.

"Суспільство в інформаційному просторі його скориговує по типу до військовозобов'язаних, резервістів та призовників. Відтак поняття відображені в усіх нормативних правових актах, що пов'язані з проходженням військової служби. Якщо військовозобов'язаний порушує правила обліку, то до нього можуть застосувати адміністративну відповідальність. Тобто можуть скласти протокол.

Якщо військовозобов'язаний не прибув, далі здійснюється адміністративне затримання органами національної поліції. Тобто начальник територіального центру повідомляє органи внутрішніх справ про відповідну подію, і цю особу доставляють до територіального центру з метою складання протоколу. Далі протокол розглядається і виноситься постанова про притягнення до відповідальності.

Що стосується кримінальної відповідальності, якщо особа пройшла ВЛК, вона визнана придатною до військової служби, і на збірний пункт вона не прибула по бойовій повістці, тобто вона ухиляється від військової служби, вона порушує норми статті 336 Кримінального кодексу. А отже, це є підставою для того, щоб начальник ТЦК повідомив органи досудового розслідування щодо факту кримінального правопорушення.

За даними Опендатаботу, 220 вироків "ухилянтам" винесли українські суди із початку оголошення антитерористичної операції у 2014 році. Наступного 2015 вироків було всемеро більше – 1596. Далі їхня кількість поступово зменшувалась. Із 2018 по 2021 рік не завели жодної справи за статтею 366 Кримінального кодексу України. Із початком повномасштабної війни суди поновили розгляд справ стосовно "ухилянтів". У 2022 році винесли 249 вироків, а 2023 кількість справ зросла у п'ятеро — до 1257. За перші місяці цього року за ухилення від мобілізації завели 120 справ. Умовний вирок замість служби в Збройних Силах. Торік завели 1257 справ стосовно "ухилянтів" і 1197 із них отримали покарання умовне.

Чи можуть умовно засуджених повторно призвати до лав Збройних Сил?

За словами юристки ГО "Юридична сотня" Інни Сімакіної, на військову службу можуть взяти людей, які були раніше засуджені до позбавлення волі, обмеження волі, арешту, виправних робіт, за вчинення кримінального проступу, а також за вчинення не тяжкого злочину, в тому числі зі звільненням від відбування покарання.

"Що стосується відповідальності за статтею 336 Кримінального кодексу України, яка передбачає самовідповідальність за ухилення, то саме ця стаття передбачає відповідальність у вигляді обмеження або засудження на строк від трьох до п'яти років. Відповідно, «ухилянт», який вже був засуджений за ухилення від військової служби і навіть який був звільнений умовно, може далі також бути призваний на військову службу.

Як працює реєстр військовозобов'язаних "Оберіг"?

Понад два роки триває в Україні загальна мобілізація на час дії воєнного стану. За даними Лондонського міжнародного інституту стратегічних досліджень, на початок 2024 року Збройні Сили України налічували до 800 тисяч військовослужбовців. Інформація про усіх військовозобов'язаних, резервістів та призовників зберігається в реєстрі військовозобов'язаних "Оберіг". Як він працює та хто вносить туди відомості, розповіла Суспільному заступниця Міністра оборони Катерина Черногоренко.

"В першу чергу реєстр «Оберіг» — це інструмент для розуміння державою людського капіталу, для військового обліку громадян і для зворотного зв'язку громадян і розуміння, які дані відносно військового обліку є у держави. Зараз єдиний орган, який вносить в «Оберіг», — це працівники ТЦК та СП. Це єдиний реєстратор, який може вносити дані.

Але «Оберіг» взаємодіє з шістьома реєстрами. Основна задача цих обмінів, цієї взаємодії – це актуалізація даних українців і українок. Це реєстр Державної податкової служби, це реєстр Мін'юсту, Державної реєстрації актів цивільного стану. Це відомості про сім'ю, а також про смерть. Реєстр Державної судової адміністрації, реєстр Державної прикордонної служби, реєстр Міністерства освіти та науки.

Також це дані про освіту і спеціальність. Ми плануємо запустити кабінет на початку червня. Тобто, будемо максимально прискорюватися і запускатися на початку червня".

Чи всі, хто відмовився від повістки, є "ухилянтами?"

За словами юристки ГО "Юридична сотня" Інни Сімакіної, відповідь на питання дає стаття 22 Закону Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію:

"Були внесені зміни до закону про мобілізаційну підготовку і мобілізацію. А саме передбачена в законі стаття 22, яка дає нам відповідь на це питання. Тобто, з 18 травня, з моменту набуття чинності цим законом, поважними причинами неявки будуть наступні: стихійні явища, які перешкодили військовозобов'язаному своєчасно прибути за повісткою в ТЦК; явища воєнного характеру і їхні наслідки; хвороба самого громадянина, а також смерть близьких родичів.

Також передбачено й інші обставини, які можуть перешкоджати військовозобов'язаному своєчасно з'явитися за повісткою в ТЦК. Але всі ці обставини мають бути підтверджені документально, відповідно. І про всі ці обставини військовозобов'язаний має повідомити ТЦК упродовж трьох днів з моменту виникнення цих обставин особисто.

Статус "ухилянта" людина набуває за рішенням суду. Після того, як отримала персональну повістку, що зобов'язує з'явитися у визначену дату та час до Центрів комплектування для проходження військової служби.

До набуття чинності закону про мобілізацію левова частка підсудних отримували три роки в'язниці з умовним відбуванням покарання. І хоча воно доволі м'яке, це не звільняє "ухилянта" від повторної мобілізації".

Інтервʼюерка — Марʼяна Ободовська

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

На початок