На Черкащині фіксують інфекційні хвороби: медики просять вакцинуватися

На Черкащині фіксують інфекційні хвороби: медики просять вакцинуватися

На Черкащині лікарі закликають до вакцинанції
Володимир Папач розповів про імунопрофілактику та захист населення від інфекційних хвороб на брифінгу в ОДА 25 квітня 2024 року. Суспільне Черкаси/Анжеліка Жупинас

На Черкащині лікарі зафіксували інфікування кашлюком та правцем. Також від початку епідсезону — понад шість тисяч випадків коронавірусу.

Аби вберегти здоровʼя наразі існує лише один спосіб — вакцинація, розповів головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач.

З його слів, ризики поширення інфекційних хвороб суттєво зростають через війну, міграцію населення, відсутнього доступу до харчів базових умов гігієни та медичних послуг тощо.

"На Черкащині з початку року зареєстровано сім випадків захворювань на кашлюк, троє хворих були нещеплені. Окрім цього, в Україні нині високі ризики спалаху кору. Він у шість разів заразніший за грип. Спалахи цього захворювання відбуваються зазвичай кожні п'ять років. Щоб захиститися від кору, паротиту та краснухи проводять щеплення комплексною вакциною дітям у віці одного та шести років".

Щодо зареєстрованого випадку інфікування правцем, дитина, у якої у лютому 2024 року зафіксували цю інфекцію, третій місяць перебуває на лікуванні, додав Папач.

Завідувачка відділення профілактичних щеплень КНП "П‘ятий Черкаський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" Інна Кімлик розповіла, що отримати щеплення від правця мають не тільки діти, а й дорослі:

"Якщо в рану потрапляє земля, то з нею і спори правця. Тому дуже важливо зараз звернути увагу на це захворювання. І щеплені повинні бути не тільки діти, а й дорослі, які мають отримувати вакцину кожні десять років".

За словами головного державного санітарного лікаря, від початку епідсезону в області захворіло на коронавірус 6881 людина, із яких 462 дитини:

"З них 38 хворих померли. Усі вони люди літнього віку та не мали щеплення. Цьому можна було б запобігти якщо вчасно отримали профілактичне щеплення: перша та друга дози базового щеплення і дві бустерні".

Згідно з національним календарем профілактичних щеплень, кожна дитина до 16 років має отримати щеплення від 10 небезпечних інфекцій: туберкульозу, гепатиту B, кору, епідемічного паротиту (свинки), краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та хіб-інфекціїГостра інфекційна хвороба, яку спричинює гемофільна паличка. Головний санітарний лікар додав, що область забезпечена достатньою кількістю усіма вакцинами необхідними для проведення профілактичних щеплень, а також вакцинами від коронавірусної інфекції.

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

На початок