Відбудова зруйнованого ракетою будинку в Умані: договір з підрядником поки не розриватимуть

Відбудова зруйнованого ракетою будинку в Умані: договір з підрядником поки не розриватимуть

Відбудова зруйнованого ракетою будинку в Умані: договір з підрядником поки не розриватимуть
. Фото: Суспільне Черкаси

В Умані тривають роботи з реконструкції багатоповерхового будинку, в який влучила російська ракета 28 квітня 2023 року. Договір з підрядником поки не розриватимуть.

Наразі виникли проблеми з постачанням електроенергії від будинку до монтажного крана, розповів Суспільному розповів директор "УМАНЬРЕМБУД 2" Михайло Фокін.

За словами пана Фокіна, в результаті влучання ракети повністю були зруйновані дев'ять квартир, ще 18 зазнали значних руйнувань і порушень.

"Проєкт, який виграв цей тендер, робився дуже швидко, тому він не досить вдалий. Через це в обласної адміністрації, у голови ОВА виникли претензії. Відбулась робоча нарада, в якій взяли участь наші представники та представники адміністрації, де ми всі ці питання розглянули. Зауваження були справедливі, але наразі всі питання вирішені, тому ми працюємо далі", — розповів він.

За його словами, наразі проводять демонтаж:

"Ми завезли кран, почали його монтувати. Також ми наразі на стадії укладання договорів на виготовлення плит. Демонтаж ми майже закінчили, лишилося пару квартир. Виготовили каркас, залили бетоном, а там, де пошкоджена частина першого під'їзду, готуємося до заливки основної плити. У нас є проблеми з самим проєктом. Сказати, що він невдалий, це дуже м'яко. Дуже багато зауважень до нього було".

Також підрядник пояснив, чому графік відбудови порушили:

"Так сталося, що ми трохи порушили графік. Графік порушено, але ж терміни виконання шість-вісім місяців. Наразі все "наганяємо". Роботи ведуться в повному обсязі. Ми займаємося поновленням будинку в Київській області. Також у роботі два великі будинки у Львові".

Крім того, за словами Михайла Фокіна, проблема виникла під час домовленостей з ОСББ:

"Керівники ОСББ відмовляли нам по підключенню крана до електроенергії від будинку. Там заходять два кабелі: основний кабель, який використовується житловими будинками і ще один, який не використовувався взагалі, не під'єднаний. Ми розраховували під'єднатися до нього, але керівники ОСББ проголосували проти підключення. Тому нині ми розробляємо проєктну документацію на підключення з іншої точки. З мешканцями ми періодично проводимо збори, пояснюємо ситуацію".

Додав: завершити планують до кінця літа. Відтак, за словами директора департаменту будівництва Черкаської ОВА Ростислава Євмини, наразі договір поки не розривають:

"Відбулася низка зустрічей — і виїзні наради, і в Черкасах. Разом із підрядником були встановлені чіткі терміни щодо виконання ним робіт та плани графіки з почерговістю їх виконання. Будемо спостерігати результатами і за інтенсивністю виконання робіт. У нас є підписаний договір, у якому є план графік виконання робіт та терміни. Це з юридичної точки зору. З приводу фактичного контролю у нас від служби замовника залучений технічний нагляд, який буде перебувати на об'єкті та контролювати виконання робіт. Також є авторський нагляд від проєктної організації, який також контролює відповідність робіт проєктним рішенням. Думаю, що раз-два в тиждень я особисто буду їздити в Умань, щоб контролювати процес".

Терміни відбудови на цей час не змінились, вони прописані в договорі. Їх залишать незмінними, додав посадовець:

"По факту виконано частину демонтажних робіт, а в зруйнованому під'їзді залито фундаментну частину, де були пошкодження. Наразі буде робитися каркасне перекриття. Частина робіт виконана. Ми окреслили чіткі завдання. Наразі вони встановлюють кран та починають демонтажні роботи. При початку демонтажних робіт там паралельно будуть виконуватися роботи по покрівлі, можливо, встановлюватимуть вікна тощо. Будівельні роботи виконують по всьому будинку, не тільки на зруйнованій частині. Це комунікації, теплопостачання, водопостачання, утеплення, заміна вікон, оздоблювальні роботи в під'їздах і квартирах. Є те, що можна робити паралельно. Обсяг робіт окреслений і доведений підряднику", — пояснив він.

Також додав, що наразі вже замовили плити, які будуть замінювати.

Що відомо про ракетний удар по Умані

  • В Умані 28 квітня, близько 04:30 години, під час масованої російської атаки на Україну, сталося влучання у житловий дев'ятиповерховий будинок. Відомо про 24 загиблих, із яких шестеро — діти.
  • Аварійно-рятувальні роботи завершилися 29 квітня близько 16 години.
  • Як повідомила Суспільному речниця Черкаської обласної прокуратури Богдана Кулик, прокурори задокументували наслідки воєнного злочину в Умані 28 квітня Російської Федерації: "Слідчі Черкаської обласної прокуратури розпочали досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством згідно з ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України".
  • 10 жовтня провели тендер, під час якого визначили компанію, яка займатиметься ремонтом, пояснив Ігор Табурець. Йдеться про "Уманьрембуд 2". Передбачено, що буде реконструйовано протягом шести — восьми місяців. Відновлення буде відбуватися коштом держави.
  • Станом на 28 жовтня 2023 року в Умані 28 людей безоплатно проживають у соціальному готелі, кожному з них дали по кімнаті, оскільки їхній багатоквартирний будинок 2023 року 28 квітня зруйнувала російська ракета.

Що відомо про обвинуваченого у коригуванні ракетного удару по Умані

  • Служба безпеки України оголосила підозру російському генералу, який командував ракетним ударом по багатоповерхівці в Умані. Йдеться про генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша – командувача дальньої авіації військово-повітряних сил РФ. Про це Суспільному розповіла речниця Управління служби безпеки України у Черкаській області Катерина Дрога.
  • Посадовець віддав наказ на проведення ракетних ударів по житловому багатоповерховому будинку та автостоянці. За даними слідства, російська армія здійснила повітряні удари по місту двома ракетами Х-101, які випустили з російського важкого бомбардувальника Ту-95МС, розповіла речниця прокуратури області Богдана Кулик.
  • На підставі зібраних доказів, слідчі Служби безпеки повідомили Кобилашу про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України — порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством.
  • Слідство встановило, що Кобилаш бере безпосередню участь у війні проти України з перших днів повномасштабного вторгнення РФ. До цього воєнний злочинець "відзначився", коли командував бомбардуванням цивільної інфраструктури в Сирії та Грузії. За це отримав генеральське звання та зірку "Героя Росії".
  • Після ракетного удару по багатоповерхівці в Умані правоохоронці провели понад 70 експертиз та низку слідчих експериментів. Правоохоронці створили групу з восьми слідчих з Черкас та 31 слідчого з Умані. Також створили ситуаційний центр поліції, охороняли місце влучання. На місці працювали 12 слідчо-оперативних груп, ще шість груп патрульних забезпечували охорону.

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

На початок