Тернополяни влаштували публічні читання книги "Справа Василя Стуса"

. Суспільне Тернопіль

Тернополяни при свічках читають книгу журналіста та історика Вахтанга Кіпіані про українського поета-дисидента Василя Стуса. Це акція "Публічні читання фрагментів забороненого видання". Вона відбувається біля пам’ятника Василеві Стусу в Тернополі. До акції долучилися 10 осіб. Усі принесли книги Стуса. Про це розповіла організаторка акції Тамта Ґуґушвілі.

Організаторка акції Тамта Ґуґушвілі. Суспільне Тернопіль

Книга "Справа Василя Стуса" це – збірка документів з архіву колишнього КДБ про кримінальну справу 1980 року, життя і смерть Василя Стуса, розповідає поет Юрій Завадський. За його словами, прийшов, щоб підтримати автора та його видання.

Поет Юрій Завадський. Суспільне Тернопіль

Книжка "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані вийшла в друк у травні 2019 року. Через три місяці Віктор Медведчук, який був державним захисником Василя Стуса, заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження. 19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд у Києві заборонив продавати цю книгу, допоки з неї не вилучать декілька фраз про Віктора Медведчука.

Тернополяни влаштували публічні читання книги "Справа Василя Стуса". Суспільне Тернопіль

Василь Стус – український письменник, який виступав за збереження та розвиток української культури. Радянська влада заборонила його творчість. І за проукраїнську позицію його заарештували. Наприкінці серпня 1985-го в карцері Стус оголосив голодування. За тиждень – помер. У 2005 році Василю Стусу посмертно присвоїли звання Героя України.

Що відомо

  • Книга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла у друк у травні 2019 року, а вже у вересні Віктор Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження.
  • Позивач вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність Віктора Медведчука, який був адвокатом поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року.
  • У результаті суду Стуса засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.
  • 19 жовтня Дарницький районний суд заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука. Суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність політика.
  • Міністерство культури рекомендує до прочитання книгу про Василя Стуса, яку суд заборонив розповсюджувати без дозволу Віктора Медведчука.
  • Митрополит Православної церкви України Епіфаній, коментуючи рішення Дарницького райсуду Києва щодо книги "Справа Василя Стуса" заявив, що українcький народ продовжує виборювати право знати свою справжню історію.
  • У Києві провели акцію "Справа Стуса. Читання при свічках" на знак протесту проти заборони книги Вахтанга Кіпіані про переслідування поета радянською владою.