Військовослужбовці ТЦК роздають повістки: як реагують у Полтаві

Нині військовозобов’язаними є чоловіки віком від 25 до 60 років. Їх оповіщають про своєчасне поновлення своїх військово-облікових даних. Також повістки видають і чоловікам від 18 до 25 років.

Про це Суспільному розповів працівник Полтавського міського територіального центру комплектування Олег Сорочинський.

Фахівцям ТЦК потрібно перевірити документи та, за потреби, видати запрошення до військкомату для уточнення облікових даних.

"Ми йдем і дивимось на вигляд людини, якщо вона підходить, їй приблизно від 25 до 60 років, ми підходимо, дізнаємось дані. Якщо людині менше, ніж 25 років, то ми її не займаємо і вона йде далі. Всі решта – дивимося їхні документи. Якщо їм від 25 до 60 років, ми виписуємо їм запрошення і вони з’являються до ТЦК і поновлюють свої військово-облікові дані", — розповів Олег Сорочинський.

Військовослужбовці Олег Сорочинський, Михайло Тріскач і Максим Тарасевич.

Якщо людина відмовляється надавати документи, її військово-обліковий статус можуть перевірити у базі даних. Для цього працівники ТЦК зв’язуються з фахівцем, який знаходить військовозобов’язних за прізвищем, ім’ям, по батькові та датою народження.

"Ця людина каже чи він був, чи в нього бронь, чи в нього відстрочка чи що там може бути. Є люди, які кажуть, що в них відстрочка. Ми пробиваємо, вписуємо прізвище, ім’я, по батькові і дату народження. І через хвилинку-дві нам відправляють (інформацію – ред.) - є в базі, нема в базі, виписувати (повістку – ред.), не виписувати", — пояснив Михайло Тріскач.

Повістки отримали студенти одного з полтавських вишів Андрій та Олексій. Чоловіки розповідають, що переїхали з Херсона, коли той був під окупацією, і мають довідку внутрішньо переміщеної особи. Працівники ТЦК запросили чоловіків до військкомату, щоб уточнити облікові дані, розповів Михайло Тріскач.

Військовослужбовці ТЦК виписують повістки студентам з Херсона.

"Якщо тобі з 18 до 25, то ти приходиш до військкомату, тебе не призивають, ти просто оновлюєш свої дані: "Я такий-то навчаюся чи працюю там-то. Дружини немає, дитини немає". Або ж якщо в тебе з’явилась дружина, ти кажеш: "У мене дружина, дитина". І все, тебе вписують, в твої військово-облікові документи вписують, що ти одружився, і в базу даних внесли. Печатку поставили, що ти з’явився. І через пів року наступного разу ти з’являєшся, якщо воєнний стан триватиме", — повідомив військовослужбовець Полтавського міського ТЦК та СП Михайло Тріскач.

Працівник ТЦК Олег Сорочинський говорить, що реакція людей не змінилась за час його служби.

Військовослужбовці ТЦК та чоловік призовного віку.

"Реакція залишилась однаковою. Люди як не хотіли служити, так і не хочуть, всі відмовляються. Доводиться викликати поліцію і діяти згідно з законами України разом з поліцією, уточнювати їхні дані і запрошувати їх до ТЦК. Коли міста руйнують вщент, так не повинно бути. Як мені казали: "В мене є діти, я хочу жити тут з дітьми". Я теж хочу дітей. Хай люди беруть своє чоловіче "я" і йдуть захищають державу, як це робили ми. Зараз ми не можемо після поранень. Рано чи пізно це все закінчиться".

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook