Програма "Дитина не сама": скільки людей з Полтавщини готові прийняти дітей

. фото: Суспільне Полтава

На Полтавщині більше сотні людей завершили підготовку за програмою "Дитина не сама" і готові приймати дітей, які потрапили у складні життєві обставини. Про це Суспільному повідомила начальниця обласної служби у справах дітей Ірина Фоменко. За її словами, програма діє від березня 2022-го року. Створили її через повномасштабне вторгнення.

У своєму будинку сім’я Світлани із села Радьки Хорольської громади влітку двічі приймала дітей. Робили це у рамках загальнонаціональної програми "Дитина не сама". Пільг або виплат за це не передбачено.

"Тут ми приймали наших діток, які потрапили у складні життєві умови. Два братики спали знизу, сестрички чомусь вирішили вдвох на другому поверсі. У цій кімнаті було трішки по-іншому. Наша дочка спала і поряд дівчинка, яку ми приймали", — каже жителька села Радьки Світлана Бокша.

Згідно з програмою, прихистити можна дітей, які, зокрема, залишилися без належного нагляду або загубилися. Зробити це можуть українці, які перебувають у безпечному місці на території Україні, а також можуть гарантувати безпеку дитині та забезпечити її їжею та речами.

Родина, яка приймала дітей у межах програми "Дитина не сама". фото: Суспільне Полтава

У Хорольській громаді участь у програмі беруть дві родини. Для цього необхідно зареєструватися через спеціальний чат-бот у Telegram, говорить Наталія Гавриленко.

"На території нашої громади спеціальних установ для дітей, які опиняться в складних життєвих обставинах, і які можна тимчасово влаштувати до моменту вирішення їх подальшої долі немає. То у нас є патронатні сім’ї, сім’ї, які зареєстровані у чат-боті, які пройшли навчання, отримали сертифікати і можуть давати прихисток дітям", — говорить начальниця служби у справах дітей Хорольської міської ради Наталія Гавриленко.

"Я сам дружині запропонував, бо треба нашій країні хоч якось допомагати. Воювати я не піду по стану здоров’я. Як дали дітвору, страшно було, бо це знайомство. Звичайно, треба були спальні місця, то ми купили крісло розкладне, диванчик ще один, ліжко двоспальне", — розповідає житель села Радьки Руслан Бокша.

Діти Руслана та Світлани. фото: Суспільне Полтава

У сім’ї Руслана та Світлани діти, яких прихистили, жили від місяця до трьох. Щоб забезпечити родину харчуванням, збільшили домашнє господарство.

"Ті дітки допомагали, ми з ними разом все й робили, разом ходили, далеко одне від одного не відходили, веселіше разом. Влітку ми каталися на велосипедах", — каже жителька села Радьки Діана Бокша.

Нині на Полтавщині 121 людина завершила підготовку в рамках програми "Дитина не сама", повідомила начальниця обласної служби у справах дітей Ірина Фоменко. Це онлайн-навчання із психологами, педагогами та фахівцями з соціальної роботи. Вони розповідали про догляд та виховання тимчасово влаштованих дітей.