Отримав опіки під час ракетного удару по Вінниці: до Львова з лікування повернувся 8-річний Роман Олексів

Роман Олексів разом із татом Ярославом Олексівим у Львові. Фото: Перше ТМО Львова

До Львова з Німеччини повернувся 8-річний Роман Олексів. Хлопчик перебував у Дрездені на реабілітації після того, як отримав травми під час ракетного удару по Вінниці. Тоді дитина отримала 45 % опіків.

Про стан Романа Олексіва розповіли у Першому ТМО Львова.

45% опіків поверхні тіла, на спині — найважчого четвертого ступеня, Роман Олексів отримав під час ракетного удару по Вінниці 14 липня 2022 року. Мама Ромчика, яка привела сина на прийом до лікаря — загинула, як і сам медик та ще 25 людей.

Роман Олексів у опіковому відділенні львівської лікарні після ракетного удару по Вінниці. Фото: Перше ТМО Львова

З Вінниці Ромчика перевезли до Львова у найбільше в західних регіонах України опікове відділення.

"Він приїхав у вкрай важкому стані. Взагалі був критичний. Ми робили все, що могли, особливо наша реанімація та анестезіологи. Ми сподівалися, що він виживе. Але, думали, що скоріше за все він не доживе навіть до транспортування за кордон", — каже опікова хірургиня Ромчика Леся Стрілка.

Попри невтішні прогнози, лікарям вдалося стабілізувати стан дитини, це дозволило транспортувати Ромчика за кордон для подальшого лікування. Його погодилася прийняти Університетська клініка Дрездена — одна з найбільших опікових лікарень Німеччини. Евакуювала Ромчика за кордон команда німецьких парамедиків Artesans resque.

У Німеччині Ромчика оперували тричі на тиждень: видаляли нежиттєздатні тканини, уламки скла і мʼяз на нозі, замінили барабанну перетинку, провели численні трансплантації шкіри. Згодом Ромчик одужав. У Дрездені він вперше після поранення розплющив очі та зробив перші кроки.

"В перший день, коли його відключили від апарату ШВЛ, він дивився і намагався щось сказати, але не міг, це були якісь звуки незрозумілі. Але сам факт, що він може сам дихати, це давало надію. Коли забрали апарат і він почав сам дихати, то було враження, ніби він вже здоровий", — говорить батько Романа Ярослав Олексів.

Роман Олексів після повернення з лікування у Німеччині. Фото: Суспільне Львів

Через рік Ромчик разом із татом повернувся до Львова. У опіковому відділенні хлопчик буде проходити реабілітацію.

"Він хоче повернутися до гри на акордеоні. Для цього нам потрібно працювати над функцією руки, щоб він міг стиснути її в кулак, щоб він міг натискати на клавіші. І друге важливе завдання — терапія стопи. Потрібно підібрати засіб, що буде йому трішки допомагати виконувати функцію і надалі йти до повного відновлення", — каже фізичний терапевт Сергій Худа.

Зараз дитина має постійно носити спеціальну компресійну маску, яка необхідна для того, щоби на місці опіків утворювалось менше рубців. Лікарі кажуть, їх потрібно повсякчас шліфувати. Якщо цього не робити, біль і обмеження рухливості — неминучі. Бо дитина росте, а рубцеві тканини — ні. Для придбання такого лазера львівські медики оголосили збір.

Роман Олексів разом із фізичним терапевтом Сергієм Худою. Фото: Перше ТМО Львова

Лікарі кажуть, Ромчик, коли одужає, мріє зіграти для своїх лікарів концерт.

"Подивитися зараз на нього і пригадати, як він тоді лежав, то справді не віриться, що стільки часу пройшло, що все ж таки ми це витримали", — каже батько Романа Ярослав Олексів.

Що відомо про ракетний удар по Вінниці

  • 14 липня близько 11:00 російські війська вдарили крилатими ракетами по Вінниці. Внаслідок теракту загинули 28 людей.
  • Ракетні удари по місту завдали з акваторії Чорного моря.
  • Понад 117 травмованих отримали медичну допомогу. До травмпункту відділення невідкладної допомоги міської клінічної лікарні доставили понад 50 поранених.
  • Унаслідок ракетного обстрілу у Вінниці 49 житлових будинків зазнали руйнувань, вони розташовані неподалік від місця теракту, що стався 14 липня. У будинках вибиті вікна, зламані двері, пошкоджені стіни та вщент зруйновані перегородки.