Зведення фортифікацій на Харківщині: антикорупційники кажуть про ймовірне розкрадання грошей, як реагують в ОВА

Зведення фортифікацій на Харківщині, вересень 2022 року. Харківська ОВА

За даними Харківської обласної військової адміністрації, у 2023 році в регіоні звели понад 12 км другої лінії фортифікацій вздовж кордону з Росією, у 2024 — понад 20 км. Голова Антикорупційного центру "Межа" Мартина Богуславець вважає, що через фірми з ознаками фіктивності на будівництві укріплень могли вкрасти сотні мільйонів гривень. Що відповідають в обласній військовій адміністрації та в одній з фірм, яка постачала деревину, — матеріал Суспільне Харків.

Фірми з ознаками фіктивності зводили укріплення на Харківщині — голова Антикорупційного центру "Межа"

Голова Антикорупційного центру "Межа" Мартина Богуславець у колонці для "Української правди" стверджує, що департамент житлово-комунального господарства (ЖКГ) та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА укладав прямі договори на постачання деревини для укріплень із фірмами з ознаками фіктивності.

"Так сталося, що департамент Харківської ОВА для оборонних закупівель обирав щойно зареєстровані ноунейм фірми і ФОПи. Більше того, власники цих фірм не нагадують успішних бізнесменів і бізнесвумен — мають десятки судових справ, від крадіжок віскі до домашнього насилля над чоловіком і матір'ю, дехто з них позбавлені батьківських прав та мали виконавчі провадження за кредити в банках", — йдеться у дописі.

Серед можливих фіктивних фірм авторка називає ТОВ "Герц індустрія" та "Сатисбуд". За даними антикорупціонерки, власницями обидвох є уродженки міста Кам'янське Дніпропетровської області.

Харківська ОВА

Фірма "Герц індустрія", яку зареєстрували у червні 2023 року, належить Вікторї Смоляк, стверджує Богуславець. За її інформацією, очільниця товариства є фігуранткою п'яти виконавчих проваджень. Зокрема, йдеться про стягнення від банків, суди за ухиляння від батьківських обов'язків та домашнє насилля над матір'ю у п'яному стані.

Іншою фірмою, "Сатисбуд", яку зареєстрували за три дні після "Герц індустрія", керує Наталія Коваль, яка, за даними очільниці Антикорупційного центру, теж фігурує у низці проваджень. Зокрема, щодо позбавлення батьківських прав, перебуванні в громадському місці у п'яному вигляді, вчинення домашнього насильства у відношенні до чоловіка.

За даними Богуславець, фірма "Герц індустрія" заробила 116 млн грн за дев'ять місяців, "Сатисбуд" — понад 52 млн грн. Як стверджує авторка, власниця першої фірми нині працює на Дніпровському металургійному комбінаті, другої — позмінно в полях.

"За цією схемою неозброєним оком видно, як хтось, будучи вхідним у владні кабінети, нещадно реєструє нові фірми, використовуючи для цього людей, які в силу обставин можуть не здогадуватися про це. І цей хтось далі продовжує заробляти на крові", — пише голова Антикорупційного центру "Межа".

Звинувачення у розкраданні грошей на будівництві укріплень в Харківській області — відповідь ОВА

Під час брифінгу 14 травня представники Харківської обласної військової адміністрації, Департаменту житлово-комунального господарства та однієї з фірм, яка постачала деревину, відзвітували про виконані роботи та відреагували на закидання про розкрадання грошей та кримінальне минуле фірм-виконавців. Далі — пряма мова.

Під час зведення укріплень другої лінії загинули кілька працівників фірм — Харківська ОВА

Михайло Харнам, заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації

Понад 300 об'єктів побудували у 2023-2024 роках. У 2023 році це була відстань 12-13 км, у 2024-му році — понад 20 км.

На першій лінії неможливо щось побудувати, це дуже небезпечно. У нас понад чотири людини загинули, цивільних, за 2024 рік і вісім одиниць зруйнованої техніки, яка не компенсована ні державою, ні підрядними організаціями.

За першу лінію військова адміністрація зовсім не відповідала. Це військові відповідали. Там три-п'ять км від лінії зіткнення.

Харківська ОВА

Володимир Яровой, перший заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної військової адміністрації

Вся лісопродукція передавалась підрядникам згідно з актом приймання-передачі, після чого технічний нагляд здійснював перевірку наявності та якості відповідної продукції. Будівництво фортифікаційних споруд Харківської області продовжується.

За 2023-2024 рік договорів укладено на суму 301 595 тисяча гривень. Товариством закрито актів на 116 млн. Будівництво станом на сьогодні ще триває і ще довозиться деревина.

"Уклали договори з усіма, хто був готовий на умовах відстрочки платежу до двох тижнів постачати деревину". ХОВА — про критерії відбору фірм

Сергій Христоєв, начальник відділу матеріально-технічного забезпечення Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної військової адміністрації

Загальний відпрацьований обсяг деревини складав у 2023 році приблизно 20 тисяч м³, загальний обсяг деревини 2024 році — десь 43 тисячі кубів.

Харківська ОВА

У 2023 укладено 47 договорів на загальний обсяг лісоматеріалів 19,5 тисяч кубів на загальну суму 7,5 млн. У 2024 станом на сьогодні укладено 154 договори. Загалом укладено 201 договір на загальну суму 31 млн. У 2023 році стовідсоткове виконання робіт, це зафіксовано актом виконаних робіт. Частково роботи продовжуються у 2024 році.

Чи звертали увагу на те, що підприємства, з якими уклали договори, були створені за кілька місяців до проведення публічних закупівель?

— Ні, не звертали увагу. Тому що обсяги деревини, яку потрібно було поставити до 30 квітня і до 30 травня, складали 40 тисяч кубічних метрів. Ми уклали договори з усіма, хто відповідав критеріям, хто був готовий на умовах відстрочки платежу до двох тижнів постачати деревину і якісно виконувати зобов'язання відповідно підписаних договорів. Компанії, які не погоджувалися, не розглядалися департаментом, тому що більшість компаній взагалі просила або стовідсоткову передплату, або в обсягах 70% від поставленої продукції, яку в майбутньому вони зможуть поставити для будівництва.

Євген Іванов, заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації

Був потрібен великий об'єм лісу. У державних підприємств не було можливості ні логістично, ні кількісно задовольнити цю потребу. Водночас надходили пропозиції від невеликої кількості приватних установ, які це можуть забезпечити швидко і в термін. І вони все зробили. Оскільки ми розуміємо, сьогодні всі зобов'язання приватниками виконуються. Питання щодо біографії фірм актуальне. Ми можемо бачити їхню історію роботи на Prozorro, ми можемо бачити їхню історію в реєстрі, чи є вони в реєстрі по кримінальних справах.

Будувати на нулі не було можливим, тому що це відразу все буде знищено. ХОВА відповідала за другу і третю лінію.

Харківська ОВА

Обвинувачення у розкраданні грошей під час зведення укріплень на Харківщині: реакція фірми-підрядника

Ілля Бардін, представник ТОВ "Сатисбуд"

Ми всі як суб'єкти підприємницької діяльності, які займаються постачанням деревини, на даному етапі є альтруїстами й волонтерами. Перед тим, як ставити комусь певні питання, рахувати якісь кошти, я вам всім пропоную помінятися місцями й місяць-два попрацювати на прифронтових, прикордонних територіях, втрачати автівки, кожного дня чути крики своїх підлеглих, коли держава розраховується з тобою протягом трьох-чотирьох тижнів, коли всі сидять без зарплати й ти не можеш розрахуватись із субпідрядниками за техніку, за маніпулятори.

Всі знають таке поняття як ІПСО. За останні два тижні було вилито стільки бруду, скільки не було вилито за рік діяльності у сфері будування фортифікаційних споруд. Треба проявляти обачність і розумність, критичне мислення стосовно того, хто, як і де повинен щось будувати.

Ми, як представники фірм, які займаються деревообробною промисловістю, знаходимо по всій країні певний матеріал, тому що державні підприємства були в окупації, вони збиткові. Коли до нас звертаються колеги й кажуть, що наприкінці 2023 року є величезний попит на деревину, подавайте заявки по всім обласним адміністраціям України, в яких ведуться бойові дії або вони прикордонні з Росією. Хочу наголосити на тому, що Запорізький та Донецький регіон набагато цікавіші, щоб там працювати.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube