Оголосили позаконкурсні програми фестивалю квір-кіно SUNNY BUNNY: які фільми можна буде побачити

Постер фестивалю. Надано організаторами

Другий фестиваль ЛҐБТКІА+кіно Sunny Bunny у 2024 році проходитиме з 19 до 26 квітня. Нині ж організатори оголосили частину позаконкурсної програми.

Про це Суспільне Культура повідомила пресслужба фестивалю.

Програма "Панорама" присвячена фільмам на квір-тематику від режисерів та режисерок, що отримали славу на міжнародних кінофестивалях. До програми увійшли сім фільмів із Франції, Бразилії, Великої Британії, США та Північної Македонії.

А програма "Нові барви" присвячена молодому квір-кіно з усього світу, тож більшість фільмів програми становлять дебюти.

Програма "Панорама"

  • "Всі ми незнайомці" (All of Us Strangers), Ендрю Гейґ

Стрічка знята за мотивами роману Таічі Ямади "Незнайомці" (1987). Роботу уже назвали одним з найважливіших незалежних фільмів 2023 року, а видання The Guardian назвало його "емоційно зворушливим шедевром"

Фільм отримав шість номінацій на премію BAFTA, зокрема і як "найкращий британський фільм".

Надано організаторами
  • "І ось прийшла любов" (Along Came Love), Катель Кіллевере

Світова прем’єра фільму відбулась на Каннському кінофестивалі у 2023 році, де його номінували на Queer Palm.

Режисерка розповідала, що під час створення фільму частково надихалась особистою історією своєї бабусі.

  • "Правило 34" (Rule 34), Джулія Мурат

Стрічка отримала "Золотого леопарда" на кінофестивалі в Локарно у 2022 році. Це історія про подвійне життя студентки, яка вивчає право й фокусується та справах із захисту жінок, і одночасно відкриває для себе потаємний світ еротики та спокуси.

  • "Гість" (The Visitor), Брюс ЛяБрюс

Презентували фільм на "Берлінале-2024". Він є вільною інтерпретацією класики "Теорема" від П'єра Паоло Пазоліні.

  • "Корінь зла" (The Origin of Evil), Себастьєн Марньє

Фільм презентували у Венеції у 2022 році в програмі Orizzonti Extra. Також він був номінований на премію Saturn. Це трилер про жінку, що приїздить до нової родини свого батька. На Rotten Tomatoes стрічка має рейтинг 92 %.

Надано організаторами
  • "Домогосподарство для початківців" (Housekeeping for Beginners), Ґоран Столєвскі

Фільм отримав головну нагороду для фільмів ЛҐБТКІА+ Queer Lion на Венеційському кінофестивалі 2023 року. Його також номінували на премію Європейської кіноакадемії.

Стрічка розповідає про жінку, яка змушена виховувати двох дочок своєї партнерки, хоча й ніколи в житті не мала бажання ставати матір’ю.

  • "Lil Nas X: Нехай живе Монтеро" (Lil Nas X: Long Live Montero), Зак Мануель, Карлос Лопес Естрада

Документальний фільм розповідає про перший тур у житті репера Lil Nas X. Знятий у формі щоденника, він є відвертим портретом митця, який, шукаючи відповіді на питання ідентичності, сім’ї, очікувань і прийняття, рефлексує про свою роль у спадщині чорношкірих квір-виконавців.

Надано організаторами

Програма "Нові барви"

  • Британський мюзикл Chuck Chuck Baby, Дженіс П’ю
  • Драма про трансгендерну корейську жінку з Південної Кореї "Пава" (Peafowl), Сунґбін Баєн
Надано організаторами
  • Фільм про трьох квір-друзів у Канаді "Слабак" (Soft), Жозеф Амента
  • Пакистанський фільм "Королева моїх мрій" (The Queen of My Dreams), Фавзія Мірза про жінку, що робить камінгаут перед своїми батьками
  • Іспансько-болгарська квір-драма "Любен" (Liuben), Венці Костов
  • Фільм "Ельда та чудовиська" (Elda and the Monsters), Ніколас Герцоґ. Це історія про Ельду, що мріє стати рок-зіркою. Поза межами сцени Ельда більш відома під іменем вчителя Дієґо, що живе разом зі своєю родиною.

Раніше організатори фестивалю представили новий дизайн та анонсували безкоштовні абонементи для військових: військові можуть прийти у перший день фестивалю та забрати абонемент на стійці акредитації — для цього достатнього показати військове посвідчення учасника бойових дій або інший аналогічний документ.

Повну програму фестивалю оприлюднять на початку квітня. Але уже можна придбати абонементи.

Що відомо про фестиваль Sunny Bunny

Перший фестиваль відбувся влітку 2023 року. Куратор Богдан Жук зауважив, що під час повномасштабного вторгнення проводити заходи, які фокусуються на темі прав людини, є надважливим.

Кінофестиваль постав з однойменної програми кінофестивалю "Молодість", яка існувала понад 20 років. Свого часу нагорода за найкращий фільм на тему ЛҐБТ+ стала однією з найстаріших у світі серед неспеціалізованих кінофестивалів.

В межах першого фестивалю показали понад 60 повнометражних та короткометражних фільмів з усього світу.

Головний приз здобула стрічка "Моя порожнеча і я" режисера Адріана Сільвестре. Спецпризи від журі отримали "Вовк і пес" Клаудії Варежау та "Згідно з протоколами" Фабіо Леала. Переможець у конкурсі глядацьких симпатій — "Синій каптан" Мар'ям Тузані.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: culture@suspilne.media