У Римі знайшли 2300-річну банкетну залу з кораловою мозаїкою

. Фото: Emanuele Antonio Minerva/MiC

У Римі археологи знайшли залу, датовану приблизно I–II століттям до нашої ери. За оцінками, їй близько 2300 років і вона є частиною більшого аристократичного маєтку.

Про це пише СNN.

Мозаїка в залі завдовжки сягає майже 5 метрів. Це зображення виноградної лози, листя лотоса, тризубів, шоломів та міфічних морських істот. Вона зроблена з перламутру, коралів, черепків дорогоцінного скла і частинок мармуру. Твір обрамляють поліхромні кристали та давньоєгипетські сині плитки.

Відкритою банкетною залою з видом на сад, імовірно, користувалися влітку для розваги гостей. Там знайшли свинцеві труби, вбудовані в стіни — по них вода постачалася в басейни та фонтани.

У Римі знайшли 2300-літню мозаїку. Фото: Emanuele Antonio Minerva/MiC

Знайдена у Римі мозаїка. Фото: Emanuele Antonio Minerva/MiC

Знайдена мозаїка. Фото: Emanuele Antonio Minerva/MiC

Знайдена у Римі мозаїка. Фото: Emanuele Antonio Minerva/MiC

Марко Россі, професор римських старожитностей і керівник лабораторії мозаїки в римському університеті Roma Tre University, зазначає, що ці літні бенкетні зали не лише були місцем, де господарі та гості відпочивали, але й використовувалися як атрибут багатства.

"Зазвичай мозаїка розміщена на підлозі, але ця проходить по всій передній стіні й неймовірно добре збереглася, — говорить Россі — Вона не була зруйнована вагою сміття як це може статися з деякими мозаїками на землі і, попри свою делікатність, вона не потріскалася протягом століть".

Відкриття цілої настінної мозаїки є надзвичайно рідкісним явищем, як додає Россі. Вчені вважають, що збереженню стіни також сприяло її розташування: вона розташовується на схилі римського Палатинського пагорба і була захищена від повітря та світла шарами землі.

Археологи намагаються розгадати, хто володів розкішною будівлею. Імовірно, це був римський сенатор. На початку січня знахідку відкриють для відвідувачів.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: culture@suspilne.media