Сумщина отримала 7,5 тисяч експрес-тестів на антиген COVID-19. Коли їх почнуть передавати районам

. Суспільне Полтава

7,5 тис. експрес-тестів на антиген, які отримала область для первинної ланки, 20 січня почнуть роздавати в райони області. Про це Суспільному розповіла заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Галина Хомета.

Каже, тестів прийшло у 5 разів менше, ніж очікували.

“Ескпрес-тест зручний тим, що він робиться швидко і швидко можна встановити підозру коронавірусної інфекції з більшою імовірністю. Будуть вони на первинній ланці, особливо в тих селах, які віддалені від районних центрів і амбулаторій. На базі обласної інфекційної лікарні знаходиться понад 7,5 тис тестів. В інструкції написано, що достовірність цих тестів 96%”, – зазначила Галина Хомета.

За інформацією Національної служби здоров’я, в області нині працюють 66 пунктів, де проводять ПЛР-тестування. Днями до них має додатись міська лабораторія у Сумах. У тестовому режимі її запустили місяць тому. Завідувачка відділенням лабораторної діагностики лікарні №4 Людмила Бєлай розповідала Суспільному, що робити ПЛР-тести не просто.

“Комп’ютер не видає позитивний або негативний результат, має все проаналізувати все лікар – на одному екрані, потім на іншому екрані, де висвітяться графіки. Потім вже апарат видасть відповідь: позитивний чи негативний”, – говорить Людмила Бєлай.

Зараз завершуються документальне оформлення лабораторії і навчання персоналу, розповів Суспільному директор лікарні Андрій Сухомлин. Після того, як укладуть договір із Національною службою здоров’я, міську ПЛР-лабораторію внесуть до переліку таких, де хворих тестують на ковід-19.

Що відомо

  • Міську ПЛР-лабораторію вирішили відкрити, щоб дещо розвантажити Сумський обласний лабораторний центр. На початку грудня 2020 року вона запрацювала в тестовому режимі, після завершення ремонту та встановлення обладнання.
  • На створення лабораторії мали понад 1 мільйон 700 тис. грн. Придбали обладнання у жовтні минулого року, ще 260 тис. грн пішло, за інформацією відділу охорони здоров’я, на ремонт приміщення.
  • За умови роботи трьох бригад, лабораторія на добу може опрацьовувати до півтори сотні зразків, якщо працюватиме цілодобово – до 300.