За склом: у Рівному музей готує "Вуличну експозицію"

. Суспільне Рівне

На подвір'ї Рівненського обласного краєзнавчого музею ладнають експозицію за склом. Вона буде доступною для огляду під час карантинних обмежень. "Вулична експозиція" у перспективі буде змінною. Першою до огляду тут виставлять кераміку, щоб познайомити з еволюцією глиняного посуду.

Макет давньоруської гончарної печі монтує археолог Олексій Войтюк. Основу зробив з пінопласту і пошпаклював. Наразі – фінальний етап тонування конструкції.

Суспільне Рівне

"Зазвичай людям хочеться заглянути в піч, що там робилося. Зробили перетин, ніби четвертину печі. Це зараз насичені ще кольори. Воно, коли підсохне, стане блідіше", – розповідає заввідділу давньої історії та археології обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк.

Суспільне Рівне

Макет печі, у якій в 11-13-му століттях випалювали глиняний посуд, – це складова зовнішньої експозиції на музейному подвір'ї. Наразі сюди зносять коробки. На них розмістять різновікову кераміку, знайдену під час археологічних розкопок у різних куточках Рівненщини.

Суспільне Рівне

"Пічкою буде поділено на дві такі логічні групи – на ліпний і на гончарний посуд", – додає Олексій Войтюк.

Суспільне Рівне

Ліпний посуд на території Рівненщини побутував до 10-го століття. А потім у вжиток ввійшла кераміка, виготовлена на гончарному крузі, – пояснює археолог.

Археолог демонструє ліпну посудину 1-го тисячоліття до нашої ери.

Суспільне Рівне

"Досить добре видно, що одна сторона більша, і такий він асиметричний. Горбкувата поверхня. Це якраз приклад ліпного посуду".

Суспільне Рівне

"А ось тут – уже гончарна посудина, сіроглиняна. Це 17-18 століття. Фактично, до 18-го століття ми будемо намагатися втиснути сюди матеріали", – додає археолог.

Суспільне Рівне

Частину кераміки з фондів обласного музею на загал покажуть уперше саме в цьому павільйоні. Його в безоплатну оренду на час карантину музейникам надали рівненські підприємці, – пояснює ініціаторка проєкту "Вулична експозиція" Тетяна Самсонюк. І додає, що екскурсії тут будуть проводити з врахуванням нинішніх обмежень.

Суспільне Рівне

"Це така велика вітрина, в якій усередину не можна заходити, крім працівників музею. Експозиція буде розміщена тематично по колу, стрілочками означимо рух, як відвідувач має оглядати цю експозицію. Так само передбачене екскурсійне обслуговування", – розповідає Тетяна Самсонюк.

Така експозиція є своєрідним експериментом на період карантинних обмежень, – додає ініціаторка.

Виставки за склом на музейному подвір'ї будуть змінними. Першою у "Вуличній експозиції" виставляють кераміку через те, що найменш чутлива до нинішньої погоди. Відкрити до огляду її панують за тиждень.