"З 14 травня — на всіх напрямках": на Рівненщині здорожчав проїзд у приміських та міжміських автобусних маршрутах

На Рівненщині здорожчав тариф на перевезення на міжміських та приміських маршрутах. Він зріс на 30 копійок за один пасажиро-кілометр. Першими вартість проїзду підняли перевізники на Гощанському, Корецькому, Березнівському та частково Здолбунівському напрямках.

Чому зросли тарифи на проїзд і яких здорожчань чекати ще — розповів в етері Українське радіо. Рівне заступник начальника обласного управління інфраструктури Віталій Харковець.

— Коли й на яких міжміських та приміських маршрутах уже змінилися тарифи?

— З початку травня нові тарифи діють на Гощанському, Корецькому, Березнівському та частково Здолбунівському напрямках. З 14 травня — по всіх інших напрямках.

— На скільки зросла вартість?

— Із травня 2022 року до цього часу діяв тариф — 1,6 грн за один пасажиро-кілометр. Тепер ціна зросла до 1,9 грн.

— Хто був ініціатором зміни тарифу?

— Ще з жовтня 2023 року перевізники почали звертатися в управління інфраструктури та промисловості облдержадміністрації, щоб змінити тариф на пасажирські перевезення. Вони також подали відповідні розрахунки, згідно з якими пропонували встановити вартість — від 1,96 до 2,49 грн за пасажиро-кілометр.

— Тобто остаточне рішення щодо зміни тарифу за облдержадміністрацією?

— Ні, згідно з чинним законодавством, перевізники самостійно формують тариф на перевезення. Проте домовилися, що вони змінюватимуть вартість проїзду лише після погодження з обладміністрацією. Ми, мабуть, єдина область в Україні, яка має такі домовленості з перевізниками.

— А в чому користь від таких домовленостей?

— Таким чином можна сформувати нижчий тариф від середньостатистичного. Наприклад, в Хмельницькій області вартість одного пасажиро-кілометра від 1,8 до 2,5 грн, у Волинській — до 2,2 грн, у Львівській — 2-2,1 грн, в Івано-Франківській — 2,1-2,2 грн. У цих областях тариф підняли ще в 2023 році, а в нас — лише в цьому.

— Чим, зі слів перевізників, зумовлене збільшення вартості проїзду?

— Перевізники це пояснюють тим, що зросли ціни на паливно-мастильні матеріали, що автостанції підвищили вартість послуг, зріс рівень мінімальної заробітної плати. Це створює додаткове фінансове навантаження.

— Чи є конкретні дані, як за останні роки змінилося це фінансове навантаження на перевізників?

— У порівнянні з 2022 роком, коли востаннє підіймали тарифи на пасажирські перевезення, послуги автостанції зросли до 60%, заробітна плата — на 23%, податки — на 23%, вартість мастила — більше, ніж на 30%, гуми — на 20%. Також значно знизився пасажиропотік.

— Чи впливає на зміну тарифу стан доріг?

— Так, є в нас маршрути, на яких транспорт часто ламається через стан доріг. У таких випадках перевізники мають значні витрати: на часту заміну коліс, лобового скла, ремонт підвіски тощо.

— Які міжміські та приміські маршрути є більш вигідними, а які — збитковими?

— Галузь пасажирських перевезень знаходиться на межі виживання. Тяжко сказати, який маршрут є більш рентабельний. Значно знизився пасажиропотік майже на всіх напрямках. Деякі перевізники надсилають заяви щодо скасування окремих рейсів через їхню збитковість. Деякі маршрути залишаються взагалі відкритими. Також великою проблемою є відсутність водіїв, частину яких призвали до лав ЗСУ та інших військових формувань.

— Як думаєте, чому знизився пасажиропотік в автобусах?

— Одна з причин — багато людей пересіло на приватний транспорт. Для прикладу, у 2020 році було зареєстровано 155 тисяч транспортних засобів, у 2021 році — вже 183 тисячі.

— Чи вже надходили якісь скарги від пасажирів щодо збільшення тарифу?

— На окремих маршрутах тариф підвищили з 1 травня 2024 року. За цей час до облдержадміністрації скарги не надходили. Люди з розумінням ставляться, бо ж знають, як на все зростають ціни.

— А чи планують вводити нові маршрути?

— Реформа децентралізації в Україні вже довела свою ефективність. У нашому випадку, повноваження щодо організації пасажирських перевезень в межах громад передали на громади. Наприклад, планують відкрити новий маршрут, який буде сполучати селище Квасилів, залізничний вокзал Рівного та вулицю Золотіївську. І повноваження щодо цього рішення — у Рівненської міської територіальної громади.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook