На Харківщині тривають бойові дії, США виділили Україні 400 млн. 808 день війни. Онлайн

У Харкові зустрічають евакуйованих з Вовчанської громади, 10 травня 2024 року. Суспільне Харків/Олександр Ставицький

У Броварах пролунав вибух. За попередньою інформацією постраждало дві людини — мер міста

У центрі міста Бровари, що на Київщині, на бульварі Незалежності, у районі магазину "Червоний маркет" сьогодні, 11 травня, приблизно о 20:40 пролунав вибух.

Про це у Facebook повідомив міський голова Броварів Ігор Сапожко.

"За попередньою інформацією, постраждало дві особи, один із них співробітник поліції. На місці працюють правоохоронці та медики. Подробиці інциденту з’ясовуються", — йдеться у дописі мера міста.

За добу ЗСУ 108 разів вступали у бойові зіткнення з армією РФ — Генштаб

Збройні сили України продовжують утримувати позиції та відбивають штурми російських підрозділів на кількох напрямках. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Загалом протягом минулої доби на фронті відбулося 84 бойових зіткнення з армією РФ.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ 11 травня.

"Загалом, противник завдав 7 ракетних та 74 авіаційних удари, здійснив 83 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об'єкти інфраструктури", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Яка ситуація на фронті

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань армії РФ не виявлено.

На Сіверському напрямку противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території Росії, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж держкордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів з боку росіян зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Блешня, Хрінівка, Соснівка Чернігівської області; Басівка, Кіндратівка, Садки, Миропілля, Попівка, Студенок Сумської області.

На Харківському напрямку російські підрозділи за підтримки авіації здійснювали атаки у районах населених пунктів Стрілеча, Красне, Мороховець, Олійникове, Лук'янці, Гатищі, Плетенівка Харківської області. РФ завдавдала авіаційних ударів у районах населених пунктів Вільча, Липці, Лиман, Ізбицьке, Веселі, Петрівка, Козача Лопань, Синельникові, Вовчанську Харківської області.

На Куп'янському напрямку ЗСУ відбили 15 атак у районах населених пунктів Сеньківка, Новоєгорівка, Іванівка Харківської області; Стельмахівка Луганської області, де окупанти намагались покращити тактовне положення. Крім цього армія РФ завдала авіаційних ударів у районах населених пунктів Твердохлібове, Сергіївка Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Петропавлівка, Степова Новоселівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 6 атак у районах населених пунктів Макіївка, Невське та Серебрянського лісництва Луганської області; Терни Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждало понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області; Терні, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 28 атак у районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам'янське, Спірне, Виїмка, Роздолівка, Андріївка, Іванівське, Часів Яр, Григорівка, Новий Донецької області, де окупанти за підтримки авіації намагались покращити тактовне положення. Також противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Курдюмівка, Північне та Нью-Йорк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 15 населених пунктів, зокрема Дружба, Григорівка та Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку Силами оборони відбито понад 20 атак у районах населених пунктів Новоолександрівка, Євгенівка, Сокіл, Новопокровське, Новоселівка Перша, Семенівка, Уманське, Нетайлове Донецької області, де армія РФ за підтримки авіації, намагались витіснити українські підрозділи із займаних рубежів. Також окупанти завдали авіаційних ударів у районах населених пунктів Калинове, Карлівка, Миколаївка, Новогродівка Донецької області. Артилерійські та мінометні обстріли зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське та Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати російські підрозділи в районах населених пунктів Костянтинівка, Красногорівка, Водяне, Урожайні, де вони за підтримки авіації 7 разів намагались прорвати оборону. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилось понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Максимільянівка, Георгіївка Донецької області.

На Оріхівському напрямку армія РФ за підтримки авіації 11 разів атакувала позиції ЗСУ у районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Також завдала авіаційного удару у районі населеного пункту Сторожеві Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Білогір'я, Роботине, Кам'янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку армія РФ не відмовляється від наміру витіснити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації вона 2 рази марно атакувала позиції Сил оборони у районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Також противник завдав авіаційний удар у районі населеного пункту Антонівка Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Кринки, Тягинка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 1 артилерійському засобу, 3 радіолокаційних станціях та 4 районах зосередження особового складу противника.

Макрон знову не виключив втручання Франції у війну на боці України

Президент Франції Емманюель Макрон вчергове не виключив втручання Парижа на боці України у війні з РФ, але водночас висловив сподівання, що його країні не доведеться воювати.

Про це глава Франції заявив під час відповідей на запитання інтернет-користувачів у соцмережі X 11 травня.

За його словами, в якийсь момент європейці повинні бути готові зупинити Росію від подальшого просування в Україні, але він "сподівається всім серцем, що нам не доведеться воювати".

"Якщо ми хочемо миру, ми повинні його захищати. Ось чому ми повинні озброюватися, і ось чому ми повинні бути стримуючим фактором та бути переконливими для наших супротивників, кажучи їм: "Якщо ви зайдете занадто далеко й загрожуватимете нашим інтересам, моїй власній безпеці, то я не виключаю втручання", – сказав Макрон

Французький президент підкреслив, що на "кону" суверенітет і територіальна цілісність України, але водночас верховенство права та спільні правила також під загрозою.

"І якщо ми залишимо все так, як є в Україні, то переможе право найсильнішого. І ми не можемо бути в безпеці, адже це відбувається за 1500 кілометрів від нас Отже, в Україні на карту поставлено наше майбутнє й наша безпека", – констатував Макрон.

Армія РФ вдень 11 рравня випустила по Вовчанську панд 20 КАБів — Гамбарашвілі

Росіяни випустили по Вовчанську понад 20 керованих авіабомб протягом дня 11 травня.

Про це Суспільне Харків розповів начальник Вовчанської міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі.

"Вдень 11 травня були інтенсивні обстріли міста. Випустили понад 20 КАБів в напрямок міста, зараз вкрай важка ситуація в громаді. Стріляють з усього: артилерія, міномети, РСЗО, КАБи, дрони. За сьогодні були і поранені, і загиблі. Зараз все уточнюється, працює поліція, швидкі", — розказав Гамбарашвілі.

ЗСУ збили Донеччині збили російський штурмовик Су-25

Українські військові зі 110-ї окремої механізованої бригади збили російський штурмовик Су-25 на Авдіївському напрямку (Донеччина).

Про це йдеться у повідомленні пресслужби 110-ї окремої механізованої бригади ім. генерал-хорунжого Марка Безручка.

"Літакопад російських повітряних суден продовжується. Знову чудова робота зенітників 110 бригади. Сьогодні вразили черговий СУ-25. Окупанти досі не зрозуміли, що нічого літати в нашому небі. Будуть падати й далі", — йдеться у повідомленні.

Дрони Magura V5 завдали збитків ЧФ РФ на 500 млн доларів — ГУР МО

За допомогою багатоцільових надводних безпілотних дронів Magura V5 вдалося завдати збитків флоту РФ на 500 мільйонів доларів.

Про це 10 травня в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

За його словами, українським виробникам дронів вдалося зробити унікальний засіб ураження не лише ворожого флоту, а й озброєння та особового складу ЗС РФ, які на момент влучання присутні на кораблях.

"Це поєднання, яке постійно удосконалюється і дає все нові й нові результати. Справді, сьогодні морський дрон Magura в руках операторів ГУР МО – це грізна зброя і, напевно, найбільш ефективний винищувач чорноморського флоту агресора за період повномасштабного вторгнення. Уже станом на зараз на понад 500 мільйонів доларів чорноморський флот агресора зазнав збитків внаслідок ефективних дій спецпризначенців Головного управління розвідки з використанням дронів Magura", - наголосив представник ГУР.

Юсов додав, що фахівці постійно працюють над вдосконаленням морського дрона Magura V5, а після кожної вдалої операції відбувається ретельний аналіз дій ЗС РФ.

"Бо ворог також не стоїть на місці, а намагається знаходити засоби і інструменти протидії і використовувати нову тактику для того, щоби захищати свої судна. Проте, усе це аналізується і робляться відповідні висновки. Вдосконалюється як сам засіб ураження Magura, і що стосується оснащення та бойової частини та інших моментів, які стають кожного разу новими сюрпризами для ворога", — наголосив Юсов.

США схвалили терміновий продаж Україні трьох установок HIMARS

Державний департамент Сполучених Штатів схвалив терміновий продаж Україні трьох пускових установок для реактивних систем залпового вогню HIMARS за приблизно 30 мільйонів доларів.

Про це йдеться у пресрелізі, який опубліковано на сайті Агентства зі співробітництва в галузі безпеки Пентагону.

Зазначається, що український уряд звернувся з проханням придбати три ракетні комплекси HIMARS. Орієнтовна вартість закупівлі складає 30 млн доларів, які будуть профінансовані владою Німеччини від імені України.

Держсекретар Ентоні Блінкен зазначив, що існує надзвичайна ситуація, яка вимагає термінового продажу Україні вказаних систем, які надійдуть із запасів армії США

Вказується, що цей продаж сприятиме досягненню зовнішньополітичних цілей та цілей національної безпеки США "шляхом посилення здатності України захищати себе та реагувати на триваючу російську агресію".

"Це буде продаж зі складу армії США. Про жодні компенсаційні угоди, запропоновані у зв’язку з цим потенційним продажем, не повідомляється. Реалізація запропонованого продажу не потребуватиме відрядження в Україну додаткових представників уряду США або підрядників", — йдеться у повідомленні.

В Агентстві зі співробітництва в галузі безпеки Пентагону також додали, що цей продаж "не матиме негативного впливу на обороноздатність США".

Понад 57 тисяч українців вже отримали кошти на ремонт житла за програмою "єВідновлення"

Понад 57 тисяч українців отримали кошти від держави у межах програми "єВідновлення" на ремонт або придбання нового житла замість зруйнованого внаслідок бойових дій. Загальна сума виплачених компенсації перевищила 11 мільярдів гривень.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Зокрема на ремонт пошкодженого житла компенсації вже отримали більш як 54 тисяч українців на загальну суму — 5,8 мільярда гривень.

Що стосується повністю зруйнованого житла, то заяв на отримання житлових сертифікатів подано понад 13,5 тисяч і половина заявників вже отримали їх, а майже 3 тисячі — успішно реалізували сертифікати, придбавши нові оселі. Загальна вартість придбаного житла скала 5,6 мільярда гривень.

При цьому найбільше заявок на компенсацію і пошкодженого, і знищеного житла надходить від жителів Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської, а також Чернігівської та Херсонської областей.

У відомстві додали, що станом на сьогодні вже понад 3 тисяч компаній є партнерами "єВідновлення". Вони мають понад 5 тисяч торгових точок по всій Україні. Дві третини з них це ФОПи — маленькі локальні магазини та бізнеси, які не лише допомагають відновлювати житло, а й створюють робочі місця, наповнюють податками бюджет та підтримують економіку своїх громад.

Спроба наступу РФ на Харківщині: росіяни заздалегідь готували ІПСО

Росіяни наприкінці березня розпочали свою психологічну операцію (ІПСО) інформаційного супроводу бойових дій на півночі Харківської області, що розпочалися 10 травня із застосуванням піхотних підрозділів. Саме тоді було зафіксовано зростання кількості вкидів, фейків, які були спрямовані саме на Харків, на жителів міста й області й, зокрема, стосувалися взагалі харківського регіону.

Про це аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков сказав в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

“Що стосується інформаційного супроводу вчорашніх бойових дій, які, вочевидь будуть, продовжуватися сьогодні, то мережа російських воєнкорів та інших медіаканалів, які використовуються для розповсюдження такої інформації, повідомляли, що російська армія з успіхом наступає, займає якісь населені пункти, закріплюється, бере в полон величезну кількість українських військових, ті тікають, залишають позиції, і ось-ось Харків буде взятий в кліщі і так далі”, — розповів Жуков.

Він пояснив, що такі повідомлення росіяни розповсюджують з метою поширити панічні настрої, перебільшити свої успіхи і демотивувати, деморалізувати як цивільних, так і військових.

За словами Жукова, це стандартна практика бойових дій.

“Відволікаючі маневри, розвідка боєм можуть використовуватися для введення противника в оману. Будь-які бойові дії мають інформаційний супровід. До цього треба завжди бути готовими”, — зазначив Жуков.

Він додав, що українське військове командування та спецслужби це знають і відповідно до цього мають планувати певні дії і ухвалювати певні рішення.

Жуков наголосив, що треба, в першу чергу, орієнтуватися на офіційні повідомлення і пропускати поза увагою ті вкиди, які робляться з російської сторони.

Близько 05:00 10 травня росіяни спробували прорвати лінію оборони на півночі Харківщини, повідомили в Міноборони. Обстріли населених пунктів прикордоння посилились.

Чи є зараз попит на приєднання до "Азову". Що кажуть у рекрутинговому центрі бригади

Очільник рекрутингового центру бригади “Азов” у Львові Андрій Лазорко розповів, що зараз є попит на приєднання до бригади.

Про це Лазорко сказав в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

“Зараз попит є. Люди розуміють, що є нестача військових, і вони намагаються знайти собі максимально ефективне місце, на якому вони можуть бути корисні. Тому вони приходять до нас. За віком — це дуже різні люди. Від 18, щойно виповнилося, приходять до нас і хочуть взяти активну участь у захисті нашої країни,і є 50-55 років і навіть в 70 років. Але ми таким відмовляємо, тому що вони не проходять”, — розповів Лазорко.

Він зазначив, що рекрутингові центри “Азову” є зараз у Львові, Луцьку, Києві, Дніпрі та Одесі. Зараз там готові бачити спеціалістів, які розбираються і вміють щось робити, щоб вони були максимально ефективні. Увагу звертають на те, чим людина займалася в основному в цивільному житті.

“Наприклад, якщо це водій, який їздив 20 років свого життя на різних авто, і в нього добре це виходить, то так, він буде в пріоритеті перед тим, хто цього не робив”, — сказав Лазорко.

За його словами, якщо говорити про тилові спеціальності кого потребують, то це водії, зварювальники, токарі, механіки, автоелектрики та багато різних спеціальностей. На сервісі work.ua розміщені вакансії, осоновні обов’язки та вимоги. Також вакансії є на сайті lobby x.

“Там розміщені всі актуальні вакансії. За деякими, які не встигають оновлюватися там, можна звертатися напряму в рекрутинговий центр”, — сказав представник бригади.

Лазорко пояснив, що після того, як людина визначила відповідну вакансію, з нею зв’язуються. Вона приходить в найближчий рекрутинговий центр, з нею спілкуються напряму і визначають, чи підходить вона на це місце чи ні. Можуть запропонувати щось краще.

“Якщо людина виявила бажання йти по мобілізації, то ми спускаємо мобілізаційне розпорядження на ТЦК. Тобто є можливість з ТЦК прийти до нас”, — пояснив представник “Азову”.

Дрони ГУР уразили нафтопереробний завод "Лукойла" у Волгоградській області РФ — джерела

В ніч на 11 травня безпілотники Головного управління розвідки Міноборони України (ГУР) атакували нафтопереробний завод "Лукойла" у Волгоградській області Росії.

Про це Суспільному повідомили джерела у спецслужбах.

"В ніч на 11 травня в Росії знову "гуркотіло". О 03-45 на Волгоградський НПЗ, який належить ПАТ "Лукойл- Волгограднєфтєпереробка", завітали БПЛА ГУР", — повідомило джерело.

За даними джерела, постраждали установки первинної переробки нафти АВТ-1 і АВТ-6. Наразі уточнюється, в якому стані зараз перебувають ці установки.

Також відомо, що пошкодження зазнав кабель керування повітряними холодильниками, внаслідок чого відключено сім холодильників. Також пошкоджень зазнала і димова труба печі П-1.

Мешканців Білопілля тимчасово евакуюватимуть до Сум

З Білопілля, що на Сумщині готують тимчасову евакуацію населення. Розселятимуть у місця компактного проживання терміном на один місяць.

Про це Суспільному повідомив міський голова Юрій Зарко.

Головою ОВА було видано розпорядження про проведення обовʼязкової евакуації мешканців міста Білопілля та Ворожби. Попередньо, буде тимчасова евакуація до Сум у місця компактного проживання. Мова йде про термін до місяця. Всі бажаючі зможуть записатися у понеділок в укритті міської ради. У вівторок будуть організовані евакуаційні автобуси.

За словами Зарка, є можливість поїхати безкоштовно з Сум до Києва потягом, або до Харкова, Полтави чи Дніпра автобусом.

Кореспонденти Суспільного Суми звернулися за коментарем до пресслужби Сумської ОВА, стосовно розпорядження про евакуацію з 10-кілометрової зони, там нам повідомили, що інформацію про евакуацію не публікуватимуть. Аби отримати інформацію про це розпорядження, необхідно звернутися до адміністрації з офіційним листом.

"На півночі Харківщини продовжуються бої": коментар начальника ОВА Синєгубова про спробу наступу РФ

Бої тривають у Стрілечій, Пильній, Борисівці, в районі Олійникового та Огірцевого на півночі Харківської області.

Сіра зона на Харківщині

Про це на брифінгу 11 травня розповів очільник ОВА Олег Синєгубов.

"Сюрпризів ворог для нас не приніс. Наразі тривають активні бойові дії, жорсткі. Все це — прикордоння — 3-5-кілометрова зона. Жодного населеного пункту не захоплено. У сірій зоні наразі перебуває три населені пункти точно: Пильна, Стрілеча та Борисівка. Бої тривають на їхній території та на території ще чотирьох населених пунктів", — сказав Синєгубов.

Та сіра зона, на території якої ведуться активні бойові дії, вона відучора не збільшилась. Ворог фактично перебуває на прикордонних позиціях, на прикордонних територіях. Наші воїни по всіх напрямках роблять все можливе, щоб протидіяти, щоб унеможливити подальше просування ворога (...) Далі будемо спостерігати. Все дуже залежить від того, які сили ворог сконцентрує на Вовчанському, Липецькому напрямках, Богодухівському напрямку тощо.

Також, повідомив Олег Синєгубов, росіяни пробували наступати на інших напрямках на Харківщині: "Були обстріли, були спроби висунення диверсійно-розвідувальних груп: всі вони зупинені. Активності по цих напрямках зараз ми не фіксуємо".

Інформація про навмисне розмінування на півночі області не відповідає дійсності, зазначив Синєгубов.

Як росіяни атакували кордон

Для того, щоб прорвати кордон та зайти на північ Харківщини, російські війська використовували різні тактики, стверджує очільник ОВА.

"Були випадки по одному із населених пунктів — заходило 20 людей, по іншому — 30 людей, ще по іншому використовували броньовану техніку. Наприклад, на Вовчанський напрямок ворог залучив танки, намагався заїхати на нашу територію. Вони були частково знищені, частково відійшли. Трохи лівіше, ближче до Липців, ворог заходив піхотою, намагався просунутись. Не можна сказати, що це диверсійно-розвідувальні групи, це малі групи, якими він намагається намацати наші позиції, наші території. Фактично веде розвідку боєм", — говорить Синєгубов.

Попри спробу наступу РФ продовжують роботи над зведенням фортифікаційних споруд: "Всі фортифікаційні споруди, які ми будували у 2022-2023 роках, навіть зараз, у 2024, використовуються нашими військовими за своїм прямим призначенням. Ми не зупиняємось над реалізацією цього проєкту".

Нарощування російських сил поблизу кордонів "очікуване", каже начальник обладміністрації.

"Вони вже наростили ці сили. Вони вже там перебувають. Далі ми просто адекватно маємо протидіяти по тому чи іншому напрямку. Цифра була приблизно 35 тисяч військовослужбовців плюс техніка, тому для нас нічого незвичайного там немає", — сказав Синєгубов.

Євросоюз погодив гарантії безпеки для України — Welt am Sonntag з посиланням на проєкт документа

Німецький щотижневик Welt am Sonntag повідомив, що Євросоюз погодив гарантії безпеки для України. Про це йдеться у проєкті документа, узгодженого на рівні послів країн ЄС, яке видання отримало у своє розпорядження. Наразі, за даними щотижневика, проєкт договору ще узгоджується Європейською службою зовнішніх зв'язків та урядом у Києві.

Про це йдеться у статті Welt am Sonntag, оприлюдненій у суботу, 11 травня.

Згідно з інформацією Welt am Sonntag, відповідальні посли 27 держав-членів Союзу нещодавно погодили текст на одинадцяти сторінках під грифом “конфіденційно”, який зараз обговорюється між Європейською службою зовнішніх дій та урядом у Києві.

Зазначається, що гарантії безпеки для України передбачають політичну, військову та економічну допомогу. Згідно з проєктом договору, Брюссель гарантує Києву негайні консультації в разі нових нападів на Україну. Однак це виключає безпосередню участь військових ЄС разом із українськими у бойових діях проти Росії, пише видання.

Водночас, як пише Welt am Sonntag, ЄС обіцяє Україні подальше постачання летальних і нелетальних озброєнь, навчання солдатів, сприяння в реформуванні силових структур, розмінуванні місцевості та співпрацю у відбитті гібридних загроз і кібератак. Євросоюз також зобов'язується масштабно підтримувати Україну в справі відновлення інфраструктури.

Як пише видання, Європейський Союз хоче взяти перед Україною широкі зобов'язання щодо безпеки в її захисті від Росії не пізніше початку липня.

Міноборони з початку року допустило до експлуатації 9 українських роботизованих комплексів

З початку 2024 року у Міноборони України допустили до експлуатації 9 українських роботизованих комплексів.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Зазначається, що комплекси виконують різноманітні завдання на полі бою, зменшуючи ризик для українських воїнів. Зокрема, йдеться про бойові роботи з кулеметами, а також системи для евакуації поранених та мінування.

“Багато вітчизняних виробників нині сфокусовані на виробництві роботизованих систем з метою підвищення спроможностей Збройних Сил України та збереження життів наших воїнів. Тільки з початку 2024 року кодифіковано 9 наземних роботизованих комплексів, створених українськими зброярами”, – розповів начальник управління Міноборони Володимир Рочняк.

Армія РФ обстріляла житлові квартали Донеччини з авіації, "Градів", "Смерчів" й артилерії

Російські окупаційні війська 10 травня обстріляли дев'ять населених пунктів Донеччини. Внаслідок обстрілів пошкоджені 29 цивільних об'єктів.

Про це повідомила пресслужба поліції Донеччини на сайті.

"Поліція зафіксувала 1 998 ворожих обстрілів. Армія рф бомбила житлові квартали з авіації, РСЗВ «Град», «Смерч» та артилерії. По Часовому Яру загарбники били з "Градів" і артилерії. Травмовано двох мирних жителів, 4 багатоквартирних будинки зазнали руйнувань, — йдеться у повідомленні.

За даними поліції, на Новогродівку окупанти скинули бомбу "УМПБ Д-30 СМ", де пошкодили котельню та два приватні будинки, та з РСЗВ "Град" обстріляли Стару Миколаївку — руйнувань зазнали 6 домівок і автомобіль.

Внаслідок артилерійського обстрілу в селі Маркове пошкоджені 4 приватні оселі, розповіли у відомстві.

Жителів Сумщини просять не відвідувати кладовища у 10-кілометровій зоні від кордону з РФ

Жителям Сумщини рекомендовано утриматися від відвідування кладовищ у 10-кілометровій зоні від державного кордону з РФ. Відповідне рішення ухвалено за підсумками роботи штабу з організації розмінування деокупованих територій Сумської області.

Про це повідомив начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх.

Рекомендуємо жителям Сумщини утриматися від відвідування кладовищ у прикордонні – у 5-10 кілометрів від державного кордону. Адже це може бути небезпечно. Можуть бути обстріли, провокації з боку ДРГ і навіть замінування території.

Директор Центру досліджень енергетики: влітку не уникнути обмежень побутових споживачів

Ситуація в енергосистемі України об’єктивно складна, є дефіцит електроенергії, пояснив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. За його словами, зараз треба змиритися з тим, що це нормальний стан для української енергосистеми, поки ми не відбудують достатньо потужностей і не побудують нові замість знищених. В липні-серпні доведеться обмежувати побутових споживачів.

Про це Харченко сказав в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

Коментуючи виділення урядом понад 7 млрд гривень на відновлення енергосистеми, Харченко сказав, що це гроші, які необхідні фактично для найгарячіших ремонтів, які зараз відбуваються.

“Це для того, щоб відновлювати те, що можна відновити, для того, щоб ті енергоблоки, які можливо ремонтувати, які не зруйновані остаточно, відновити до опалювального сезону. Загально сума потреб значно більша. але це добрий крок для того, щоб готуватися до зими. Це абсолютно необхідні гроші”, — пояснив директор Центру досліджень енергетики.

Він додав, що українці живуть у сиьуації “відновили — знову прилетіло” з жовтня 2022 року. За його словами, є об’єкти, які відновлювалися по 10-11 разів.

“Вони є ключовими для нашої енергосистеми. Їх атакують — ми їх відновлюємо. Якщо їх не відновлювати, не буде електрики у споживачів. Це змагання, вони навчаються швидше знищувати, ми захищати і відновлювати. Це об’єктивне життя сьогодні”, — сказав Харченко.

Він пояснив, що від того, щоб почалися обмеження для приватних споживачів, Україну відокремлює тільки низьке споживання в цілому через сезонність. Зараз, відзначив він, найменше споживання протягом року.

“Але як тільки почнеться зростання споживання — а одночасно нас очікують ремонти в тому числі атомних енергоблоків — я не бачу альтернативи в липні-серпні, коли споживання зростає максимально, тому, що доведеться обмежувати споживачів”, — сказав Харченко.

Він додав, що це не значить, що споживачі будуть по пів доби без електрики. Мова йде про обмеження на 1-2 години. Але цього, за його словами, майже не уникнути.

Військові РФ скинули КАБи на Тягинку: загинув чоловік

Вночі російські окупанти атакували з авіації Тягинку, що у Бериславському районі. КАБ поцілила у приватний будинок, загинув чоловік, повідомив керівник ОВА Олександр Прокудін.

Також внаслідок атаки РФ травмована жінка. Медики надали їй допомогу на місці, від госпіталізації постраждала відмовилась.

У Києві та низці областей — повітряна тривога!

У Ровеньках Луганської області увечері 10 травня спалахнула пожежа на нафтобазі — ОВА

У Ровеньках Луганської області увечері 10 травня спалахнула пожежа на нафтобазі, підтвердив керівник ОВА Лисогор.

За його словами, знищений склад з продуктами переробки нафти: "руйнування значні, запасів пального не залишилося".

Раніше, 7 травня, горіла нафтобаза у Луганську, повідомляв очільник ОВА.

СБУ запобігла терактам, які російське ГРУ планувало провести у Києві 9 травня — Дехтяренко

СБУ запобігла терактам, які російське ГРУ планувало провести у Києві 9 травня, повідомив Суспільному речник служби безпеки Дехтяренко. За його словами, "виконавців теракту затримано на гарячому".

Російська армія атакувала шість громад Сумщини

Вночі та зранку 11 травня російська армія здійснила 8 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 67 вибухів.

Про це повідомили в Сумській ОВА.

Обстрілів зазнали Хотінська, Юнаківська, Миропільська, Краснопільська, Білопільська, Есманьська громади.

  • Краснопільська громада: армія РФ била з мінометів (22 вибухи).
  • Білопільська громада: здійснено мінометний обстріл (3 вибухи).
  • Есманьська громада: 3 міни скинули російські військові на територію громади.
  • Хотінська громада: зафіксовано артилерійський обстріл (12 вибухів).
  • Миропільська громада: армія РФ вдарила з артилерії (15 вибухів).
  • Юнаківська громада: 12 мін скинули військові РФ на територію громади.

За даними фактами поліцейські відкрили кримінальні провадження за "Порушення законів та звичаїв війни".

Двоє людей загинули, четверо зазнали поранень внаслідок обстрілів Вовчанська протягом 10 травня— ОВА

Двоє людей загинули, четверо — зазнали поранень внаслідок обстрілів Вовчанська 10 травня, ще двоє — поранені через обстріл Липців, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Внаслідок обстрілу Липців близько 23:40 поранення дістали 53-річна жінка та 38-річний чоловік, йдеться у зведенні Синєгубова.

Протягом 10 травня на території Харківщини евакуювали 1775 людей — ОВА

Протягом 10 травня на території Харківщини евакуювали 1775 людей: 1048 місцевих жителів евакуювали з Чугуївського району, 440 з Харківського, 12 з Богодухівського та 275 людей, повідомив голова ОВА Синєгубов.

Поранені чотири людини. Армія РФ вдарила по Херсону КАБами й обстріляла 13 населених пунктів

Російські війська упродовж доби з різних видів озброєння обстріляли 13 населених пунктів Херсонської області. Також вдарили по Херсону керованими авіабомбами.

Про це в Telegram зранку 11 травня повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Внаслідок російської збройної агресії поранені четверо людей. Пошкоджені адмінбудівля, три приватні будинки, складське приміщення та автомобілі, йдеться в повідомленні.

Під обстрілами минулої доби, крім Херсона, також перебували Токарівка, Садове, Антонівка, Понятівка, Інженерне, Кізомис, Берислав, Михайлівка, Козацьке, Бургунка, Веселе, Тягинка, Архангельське, повідомив Прокудін.

У РФ заявили про атаку БпЛА у Бєлгородській, Волгоградській та Курській областях

У Росії заявили, що у ніч проти 11 травня Бєлгородську, Волгоградську та Курську області атакували безпілотники.

Про це йдеться у заяві Міністерства оборони РФ.

Як заявили в Міноборони, російські військові нібито припинили “низку спроб здійснити атаки по території РФ із застосуванням реактивної системи залпового вогню RM-70 “Вампір” і безпілотних літальних апаратів літакового типу”.

У Міноборони РФ також заявили, що чергові засоби ППО “знищили двадцять один реактивний снаряд і дев'ять БпЛА над територією Бєлгородської області, сім БпЛА перехопили і знищили над територіями Курської та Волгоградської областей”.

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив, що "над Бєлгородом і Бєлгородським районом спрацювала система ППО — збито кілька повітряних цілей на підльоті до міста". Гладков повідомив про пошкоджені будинки, квартири, авто. За його словами, нібито є поранені.

Губернатор Курської області Роман Старовойт заявив, що "внаслідок застосування засобів радіоелектронної боротьби в селищі Тим перехопили 2 БПЛА літакового типу". За його словами, один із них упав поруч із госпбудівлею і пошкодив скло у житлових будинках.

У соцмережах з'явилося відео нічних подій.

"Техніки стало зовсім мало": партизани розвідали велику нафтобазу та військові стоянки у Криму

Агенти військово-партизанського руху "Атеш" розвідали місцезнаходження нафтобази та стоянки військової техніки у Гвардійському Сімферопольського району окупованого Криму. Вони стверджують, що там техніки стало "зовсім мало".

Про це повідомив "Атеш" на своєму каналі у Telegram ввечері 10 травня.

"Проблеми з паливом і технікою в окупантів відчутно помітні, як на півострові, так і на інших окупованих територіях. Особливо, коли фактично щодня, СОУ вражає НПЗ навіть у віддалених куточках РФ", — йдеться у повідомленні.

Також партизани назвали координати нафтобази у Гвардійському: 45.1170354, 34.0307767. За даними руху, там окупанти тримають машини зв'язку, техніку перевезення нафтопродуктів та КАМАЗи для перевезення особового складу, які видно на кадрах з відео, які зробили агенти "Атеш".

"Усю територію охороняють, ходять патрулі, але не особливо уважні до навколишнього середовища. Нафтобаза повністю ціла, що і дає нову ціль для майбутнього ураження", — зазначили активісти.

102 вибухи: армія РФ обстріляла прикордонні села Чернігівщини

Армія РФ за добу 10 травня обстріляла три прикордонні громади Чернігівщини з мінометів та ствольної артилерії. Всього прикордонники зафіксували 102 вибухи.

Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Новгород-Сіверська громада — шість приходів з міномета біля села Михальчина Слобода.

Семенівська громада:

  • 47 приходів зі ствольної артилерії біля села Карповичі;
  • 12 приходів з міномета біля села Грем’ячка;
  • вісім приходів з міномета біля села Леонівка;
  • три приходи зі ствольної артилерії біля села Прогрес;
  • три приходи зі ствольної артилерії біля села Миколаївка;
  • сім приходів з міномета біля села Блешня;
  • 11 приходів з міномета біля села Галаганівка.

Сновська громада:

  • три приходи з міномета біля села Хрінівка;
  • два приходи з міномета біля села Єліне.

Генштаб: авіація ЗСУ і ракетні підрозділи ударили по окупантах РФ

Протягом минулої доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по російському окупаційному війську.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 11 травня.

Так, авіація ЗСУ і ракетні підрозділи ударили по 1 пункту управління, 1 складу ПММ, 1 зенітно-ракетному комплексу, 1 радіолокаційній станції та 18 районах зосередження особового складу окупантів РФ.

На Донеччині від обстрілів за добу двоє загиблих та троє поранених

Протягом 10 травня від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині двоє жителів загинули у Єлизаветівці. Ще три людини в області отримали поранення.

Про це у Facebook повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

За його даними, поранені:

Загальна кількість жертв в області від початку повномасштабного вторгнення:

  • 1958 загинули,
  • 4886 поранені.

Точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі наразі встановити неможливо.

Минулої доби армія РФ завдала 380 ударів по території 10 населених пунктів на Запоріжжі

Минулої доби, 10 травня, російські військовослужбовці завдали 380 ударів по території десяти населених пунктів Запорізької області. Внаслідок обстрілів поранених та загиблих немає.

Про це сьогодні, 11 травня, повідомив очільник Запорізької ОВА Іван Федоров у своєму Telegram-каналі.

Армія РФ завдала 380 ударів по території десяти міст та сіл Запорізької області:

  • ракетою атакувала Запорізький район;
  • 22 рази з реактивних систем залпового вогню обстріляла Малу Токмачку та Роботине;
  • 167 БпЛА атак здійснила по території Гуляйполя, Левадного, Роботиного, Малої Токмачки, Малинівки, Новопавлівки та Новоандріївки;
  • 190 разів з артилерії обстріляла територію Гуляйполя, Новоандріївки, Малої Токмачки, Роботиного, Левадного, Вербового, Приютного та Малинівки.
"Надійшло 24 повідомленя про руйнування житла", — йдеться у повідомленні.

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 13 атак — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 11 травня.

На Сіверському напрямку РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території РФ, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

На Слобожанському напрямку українські воїни відбили 9 атак в районах населених пунктів Стрілеча, Красне, Мороховець, Олійникове, Лук’янці, Огірцеве, Гатище, Плетенівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 13 атак в районах населених пунктів Синьківка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 11 атак в районах населених пунктів Макіївка Луганської області та Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 18 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Роздолівка, Григорівка, Богданівка, Калинівка, Виїмка, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 24 атаки в районах населених пунктів Калинове, Новоолександрівка, Сокіл, Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати військо РФ в районах населених пунктів Красногорівка, південно-західніше Новомихайлівки та Солодке Донецької області, де росіяни 3 рази намагалися прорвати оборону українських військ.

На Оріхівському напрямку військо РФ 14 разів атакувало позиції українських захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку військо РФ не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Протягом минулої доби росіяни здійснили 1 безуспішну атаку на позиції українських військ.

Водночас українські воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам РФ втрат в живій силі та техніці, виснажують росіян вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Генштаб: на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення

На фронті протягом минулої доби відбулося 104 бойових зіткнення. Загалом військо РФ завдало 7 ракетних та 108 авіаційних ударів, здійснило понад 120 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 11 травня.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Білопілля, Костянтинівка, Садки Сумської області; Веселе, Вовчанськ, Вовчанські Хутори Харківської області; Лиман, Верхньокам’янське, Дружба, Спірне, Калинове, Уманське, Богоявленка Донецької області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

За добу російське військо втратило 1320 військових — Генштаб

Станом на ранок 11 травня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 481 030 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 1320 військових.

В Чорному та Азовському морі російські кораблі відсутні — Генштаб

В Чорному та Азовському морі російські кораблі відсутні, повідомили зранку у Генштабі ЗСУ.

У Середземному морі — 3 російські кораблі, серед них 1 — носій крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 8 ракет.

За добу, в інтересах РФ, прохід Керченською протокою здійснили 12 суден:

до Азовського моря — 5 суден, з них 1 рухалось з протоки Босфор;

до Чорного моря — 7 суден, з них 3 продовжили рух у напрямку протоки Босфор.

Війська РФ атакували Нікополь дронами-камікадзе. Як минула ніч на Дніпропетровщині проти 11 травня

До пізнього вечора 10 травня російська армія атакувала Нікополь, що на Дніпропетровщині, дронами-камікадзе.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник облвійськадміністрації Сергій Лисак.

За його словами, війська РФ вдарили безпілотниками чотири рази. Пошкоджені два приватні будинки та інфраструктурний об'єкт. Загиблих і поранених немає.

Ніч в місті та області в цілому минула без обстрілів, додав посадовець.

Пошкоджено будинок: російські війська атакували прибережні громади Миколаївщини

Протягом 10 травня російська армія атакувала Очаківську та Куцурубську громади Миколаївщини. Через влучання FPV-дрона пошкоджено будинок. Травмованих та загиблих немає.

Про це йдеться в ранковому зведенні Миколаївської обласної військової адміністрації.

За даними ОВА, о 18:55 армія Російської Федерації завдала мінометного обстрілу по акваторії Очаківської громади. Травмованих та загиблих немає, додали в повідомленні.

Крім того, о 19:56 внаслідок влучання російського FPV-дрона пошкоджено будинок на території агропідприємства в селі Дмитрівка Куцурубської громади.

"Постраждалих немає", — додали в ОВА.

За інформацією районних військових адміністрацій.

Яка стратегічна мета наступу росіян на Харківщині — аналіз ISW

Російські наступальні операції вздовж кордону на Харківщині, ймовірно, мають стратегічну мету притягнути та закріпити українські сили до цієї осі, щоб уможливити просування Росії в інших районах на сході України.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

“Російські війська вранці 10 травня почали наступальну операцію вздовж російсько-українського кордону на півночі Харківської області та досягли значних тактичних успіхів. Російські війська, ймовірно, проводять початкову фазу наступальної операції на північ від Харкова, яка має обмежені оперативні цілі, але покликана досягти стратегічного ефекту відтягування української живої сили та техніки з інших критичних ділянок фронту на сході України”, — йдеться в аналітичному звіті.

Зазначається, що найближчими днями російські війська, ймовірно, скористаються своїм тактичним плацдармом на півночі Харківської області для активізації наступальних операцій і проведення початкової фази наступальних дій, які, ймовірно, мають на меті відтіснити українські війська від кордону з Бєлгородською областю і наблизитися до міста Харкова на відстань дальності стрільби ствольної артилерії.

Наявні відеозаписи бойових дій свідчать про те, що російські війська використовували відносно обмежену живу силу та обмежену кількість бронетехніки для своїх початкових штурмів, наголошують аналітики.

Проте, відзначили аналітики, обмежені зусилля, які наразі здійснюють російські війська, не дають підстав вважати, що російські війська негайно розпочнуть широкомасштабну наступальну операцію з метою оточення та захоплення Харкова.

“Російські операції на Вовчанському напрямку не підтримують негайний наступ на Харків, оскільки Вовчанськ розташований на східному березі Сіверського Дінця та Печенізького водосховища”, — йдеться в аналітичному звіті.

Як відзначили аналітики, нинішні російські наступальні зусилля, ймовірно, мають на меті розпорошити обмежені ресурси України та посилити обмеження української живої сили, змусивши Україну відповісти на російські наступальні операції на більшій частині території на сході України.

Російське військове командування, ймовірно, сподівається, що ця стратегічна спроба стягнути та закріпити українські сили на харківському напрямку послабить українську оборону в сукупності та дозволить російським військам здійснити прорив у будь-якому районі, який стане найбільш вразливим.

У Харкові пролунав вибух

У Харкові пролунав вибух, повідомили кореспонденти Суспільного.

В області оголошена повітряна тривога.

Кірбі заявив, що Росія, можливо, націлилася на Харків

Російські війська розпочали наземну атаку поблизу Харкова. Сполучені Штати допоможуть забезпечити Україну захистом від цього наступу.

Про це заявив речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі під час брифінгу, пише Reuters.

"Цілком можливо, що росіяни готуються до більш масштабного нападу на Харків", – сказав Кірбі.

Він заявив, що викликає занепокоєння ознаки того, що Росія, схоже, готується застосувати дальній вогонь у радіусі Харкова.

"Ви не збираєтеся цього робити, якщо не думаєте про якийсь інший і більш масштабний напад безпосередньо на місто", — сказав Кірбі.

У Харкові було чути вибухи

У Харкові було чути вибухи, повідомили кореспонденти Суспільного.

В області оголошена повітряна тривога.