До Дніпра привезли дві кам’яні баби з Донеччини віком понад 800 років

Кам'яні баби привезені з Донеччини. Фото: Суспільне Дніпро

До Дніпра привезли дві кам’яні баби з Донеччини віком понад 800 років. Військові та волонтери евакуювали їх з прифронтової зони. Скульптури мають пройти консерваційні процедури, далі їх зберігатимуть у фондах Дніпропетровського національного історичного музею, розповів Суспільному виконувач обов’язків директора музею Олександр Старік.

За його словами, одна статуя чоловіча, інша – жіноча. Скульптурні елементи такі як орнамент на одязі, зброя та музичні інструменти будуть ретельно досліджуватися.

"Будуть замірятися та фіксуватися елементи, які на них зображені. Кожна з цих статуй є унікальною. Деякі дослідники кажуть, що кожна така статуя зображує конкретну людину", – каже він.

Фото: Суспільне Дніпро

Олександр Старік розповідає зараз майже неможливо побачити такі статуї на тих місцях, де їх було встановлено у давні часи. Найчастіше вони зберігаються у музеях та приватних колекціях. Але часом їх знаходять і у полях, вже у зруйнованому стані.

"Якщо раніше, ще у 19 столітті, їх було буквально тисячі, то зараз кожна така статуя займає окреме місце в системі пам’яток степу", – розповів Олександр Старік.

Він каже, кам’яні скульптури, які привезли до Дніпра, в поганому стані. Вони були вмуровані в землю біля місцевого музею на Донеччині, тож мають на собі залишки бетону. Також вже під час бойових дій статуї отримали пошкодження від обстрілів та уламків.

Фото: Суспільне Дніпро

Нині немає інформації, скільки таких статуй зберігається на території України, каже Олександр Старік. Така ситуація склалася через активні бойові дії. Невідомо, скільки кам’яних баб залишилося на окупованій території, а яку кількість було знищено.

"Це дійсно подвиг людей, які рятують спадщину. Ми маємо їм вклонитися. Зараз ми розуміємо, які у нас пріоритети, і порятунок спадщини займає теж дуже важливе місце", – зазначив історик.

Фото: Суспільне Дніпро

За слова Олександра Старіка, кам’яні скульптури зберігатимуться у Дніпрі тимчасово, після завершення воєнного стану та розмінування території вони повернуться на Донеччину.

Автор: Андрій Незнаєнко

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро