10 локацій по місту. У Марганці на Дніпропетровщині працюють очисні станції для подачі питної води

У Марганці на Дніпропетровщині працюють очисні станції для води. 10 локацій доступні за графіком з 7:00 до 19:00. Начальник насосно-фільтрувальної станції Сергій Хникін каже, після підриву росіянами Каховської ГЕС через резервне водосховище фахівці змогли подавати людям лише технічну воду. Зараз, за допомогою таких станцій, покривають потребу в питній у більшій частині міста.

З ємностями для води до очисної станції прийшов місцевий житель Микола. Каже, питну набирає декілька разів на тиждень.

"Чай, їжу готуємо. Здається хороша, так що все добре", – каже чоловік.

У Марганці працюють очисні станції для подачі питної води. Фото: Суспільне Дніпро

Антон Кононенко живе поруч з очисною станцією. Воду набирає собі та допомагає сусідам похилого віку.

"Я набираю 18-28 літрів, я думаю десь на тиждень вистачає 30 літрів, якщо готувати їжу, пити чай. Ну ви ж розумієте, хтось може й 3 літри в день випити", – розповів він.

У Марганці працюють очисні станції для подачі питної води. Фото: Суспільне Дніпро

Чоловік каже, воду з крану використовує для технічних потреб. До встановлення станції питну набирали зі свердловини або брали на пунктах видачі.

"Вистояти в черзі за водою може для когось це вже проблема, але якщо взяти й так подумати й ті території окуповані, де взагалі води немає й вони нікому не потрібні —я думаю краще вистояти за водою, де вона є", – зазначив він.

У Марганці працюють очисні станції для подачі питної води. Фото: Суспільне Дніпро

Подібних локацій облаштували по усьому місту – 10. Вода подається на станцію зі свердловини, яку пробурили минулого року, каже начальник насосно-фільтрувальної станції Сергій Хникін. Тут вона зберігається у спеціальній ємності.

"Далі подається на саму станцію очистки. Проходе первинне фільтрування. Далі через систему осмосу вона повністю очищується, збирається у ємність питної води чистої, а далі перед подачею користувачам — проходять обробку, дезинфекцію озоном", – каже він.

Очисна станція для безперервної подачі питної води у Марганці. Фото: Суспільне Дніпро

Станція очистки обробляє 700 літрів води на годину. Сергій каже, щодня на одну локацію в середньому подається 5 кубів. Після підриву російськими військами Каховської ГЕС 6 червня 23 року через резервне водосховище фахівці змогли подавати людям лише технічну воду. А зараз, за допомогою таких станцій, покривають потребу в питній у більшій частині міста. А до віддалених населених пунктів, де неможливо пробурити свердловину, організовують підвіз.

"Є певні проблеми: ситуаційні з погодними умовами з обстрілами, де не своєчасно є змога, але більш-менш ситуація на контролі постійному й всі містяни забезпечені водою", – каже Сергій Хникін.

Очисна станція для подачі питної води у Марганці. Фото: Суспільне Дніпро

Загалом 23 такі станції працюють у громадах Нікопольського та Криворізького районів.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро