Раптова атака ХАМАС стала "історичною невдачею" для ізраїльських спецслужб – France 24

. Палестинці святкують біля знищеного ізраїльського танка, 7 жовтня 2023 р., Ізраїль, фото: AP

Палестинське ісламістське угруповання ХАМАС здійснило безпрецедентну атаку на Ізраїль у суботу, випустивши тисячі ракет із Сектора Гази. Десятки бойовиків проникли через укріплений кордон у кількох місцях повітрям, землею та морем. За словами експерта з Близького Сходу Девіда Халфи, наступ застав Ізраїль зненацька і є "історичним провалом" для ізраїльських спецслужб.

Інтерв’ю експерта Девіда Халфи публікує France 24.

Як пише видання, через кілька годин після початку вторгнення бойовики ХАМАС все ще вели перестрілки в кількох ізраїльських громадах поблизу Гази. Національна служба порятунку Ізраїлю повідомила про десятки вбитих цивільних людей та сотні поранених, що робить цей напад найбільш смертоносним в Ізраїлі за останні роки.

Зазначається, що ескалація відбувається на тлі зростання насильства між Ізраїлем і палестинськими бойовиками на Західному березі річки Йордан, який разом із сектором Газа є частиною територій, де палестинці давно прагнули створити державу.

Це також відбувається в період політичних потрясінь в Ізраїлі, який роздирається глибокими розбіжностями з приводу кроків щодо перегляду судової системи в останні місяці.

Співдиректор Обсерваторії Північної Африки та Близького Сходу у французькому аналітичному центрі Fondation Jean-Jaurès Девід Халфа вважає, що ХАМАС скористався вразливістю Ізраїлю для проведення своєї смертоносної операції "Шторм Аль-Акса".

"Атака є безпрецедентною як за масштабом, так і за витонченістю. Після війни Судного дня6 жовтня 1973 року арабська коаліція єгипетських і сирійських військ здійснила раптовий напад на Ізраїль у Йом Кіпур – єврейський священний день спокути, Ізраїль ніколи не стикався з повномасштабним наземним вторгненням, як це", — каже Девід Халфа.

Він вважає, що ця ситуація абсолютно нечувана. Йдеться про масштабну раптову і скоординовану атаку, яка вимагає певного рівня інтелекту та підготовки з боку ХАМАС.

"Ймовірно, є певна матеріально-технічна підтримка від Ісламського Джихаду, з одного боку, та Хезболли та Ірану, з іншого. Це значною мірою допоможе пояснити те, що відбувається зараз", — впевнений Девід Халфа.

На запитання, чому ізраїльські спецслужби не помітили підготовки до цього нападу, Девід відповідає, що це — великий провал ізраїльських спецслужб. Провал, який навіть можна назвати історичним і без перебільшення порівняти з тим, що сталося 1973 року.

"Ізраїль – країна, яка перебуває в постійній бойовій готовності, готова в будь-який момент вступити у бій. Зрозуміло, що був певний ступінь неготовності, ймовірно, помилка в аналізі та оцінці з боку ізраїльських спецслужб, а також у підготовці ізраїльських спецпризначенців до такої атаки", — каже Девід.

Він висловив припущення, що здається, ніби сама ізраїльська армія перебуває у стані шоку. Країна опинилася в тумані війни, і успіх операції ХАМАС багато в чому залежить від елемента несподіванки, а також від маневрів. Атака була тривимірною; це відбувалося на суходолі, на морі та в повітрі. Це, напевно, здивувало ізраїльтян.

"Ізраїль – це країна, яка покладається на свої технології, щоб передбачати загрози та нейтралізувати їх до того, як вони виникнуть. Зрозуміло, що виникла проблема щодо передбачення та, ймовірно, проблема в аналізі рівня загрози", — сказав експерт.

На його думку, ізраїльські спецслужби очікували сценарій вторгнення з півночі через Хезболлу на півдні Лівану.

На запитання, чому ХАМАС вирішив напасти саме тепер, Девід Халфа відповів, що ця терористична операція відбувається в той час, коли Ізраїль стикається з безпрецедентною політичною та інституційною кризою, коли ізраїльське суспільство стає розколотим і поляризованим у величезних масштабах.

"ХАМАС не приховував свого наміру скористатися вразливістю Ізраїлю для здійснення такого роду атак. Національна криза вже кілька місяців дестабілізує Ізраїль, а протести відбуваються щотижня. А ще 6 жовтня була 50-та річниця війни Судного дня. ХАМАС явно налаштований йти слідами арабської коаліції як символічно, так і з погляду спілкування, з рішучістю вдарити сильно і швидко. І ізраїльтяни одночасно в стані шоку і подиву", — відзначив Девід Халфа.

Що відомо про ізраїльсько-палестинський конфлікт

В 1967 році Ізраїль окупував Східний Єрусалим та Західний берег, більшу частину Сирійських Голанських висот, а також Сектор Гази та Єгипетський півострів Синай.

15 серпня 2005 року в рамках плану одностороннього розмежування, Ізраїль почав евакуацію єврейських поселенців (8500 осіб) і військ з району. До 22 серпня Сектор Гази покинули всі єврейські поселенці. 12 вересня був виведений останній ізраїльський солдат, що завершило 38-річну ізраїльську окупацію Сектора Гази.