Підрив Каховської ГЕС: Гендиректор МАГАТЕ очолить місію на ЗАЕС

. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час пресконференції у Дніпрі, Україна, 29 березня 2023 року, фото: AP

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що очолить місію, яка наступного тижня поїде на Запорізьку АЕС після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Про це він повідомив у Твіттері за підсумками розмови з Президентом України Володимиром Зеленським.

"Після руйнування дамби Каховської ГЕС, я очолю наступну Місію з підтримки та допомоги на Запорізькій АЕС наступного тижня з посиленою командою. Вирішальний момент для ядерної безпеки", — написав Гроссі.

Раніше Володимир Зеленський телефоном поінформував генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі про масштабні наслідки терористичного акту Росії, яка підірвала греблю Каховської ГЕС.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Російські війська підірвали Каховську ГЕС. Масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення наразі уточнюються, повідомив в Telegram речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС на Херсонщині евакуюють людей з потенційних зон затоплення на правобережній частині Херсонщини — з сіл Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон.

За повідомленням Енергоатому, стрімке зниження рівня води в Каховському водосховищі є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Наразі ситуація на станції під контролем, український персонал моніторить усі показники.

Україна ініціює засідання Радбезу ООН через підрив росіянами Каховської ГЕС.