Національна паралімпійська жіноча збірна з голболу готується у Житомирі до участі у міжнародному чемпіонаті

. Житомир, 4 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир

Національна паралімпійська жіноча збірна з голболу у Житомирі четвертого травня розпочала навчально-тренувальні збори до участі у міжнародному чемпіонаті у Швеції. Про це Суспільному розповів керівник регіонального центру фізкультури і спорту для осіб із інвалідністю "Інваспорт" Юрій Панасюк.

За його словами, спортсменки тренуватимуться у спортивному комплексі обласної організації Українського товариства глухих упродовж двох тижнів. Від початку повномасштабного російського вторгнення Житомир для своїх тренувань вони обирають учетверте.

"До повномасштабного вторгнення національна збірна України з голболу тренувалася у Харкові, але через постійні обстріли тренуватися далі у цьому місті вони не могли, – каже Юрій Панасюк. – На момент початку війни – 24 лютого 2022 року ці спортсменки якраз перебували там на чергових тренуваннях. І вони під обстріли поверталися звідти. Тому на рівні Міністерства молоді та спорту України ухвалили рішення, що Житомир прийме збірну на тренування. Ми їм забезпечили спортивну залу, тренажерний комплекс, проведення масажів і проживання на території Житомира. Два навчально-тренувальні збори відбулися у 2022 році і виїзд на чемпіонат Європи, де посіли третє місце. У 2023 році це також вже другий збір у Житомирі".

Юрій Панасюк. Житомир, 4 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир

Житомир, 4 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир

Харків'янка Олександра Давидова розповіла, що займається голболом чотири роки. Цей вид спорту, за її словами, дає можливість людям із вадами зору розвивати реакцію, спілкуватися та підтримувати фізичну форму. У складі національної збірної Олександра вже понад рік.

"У цьому році ми були в Литві, – розповідає Олександра Давидова. – Дуже цікаво змагатися з іншими командами. Свою команду дівчат ти вже знаєш, а там інші команди. Дуже цікаво спостерігати, хто як грає. Новий досвід. Хочу удосконалити свою майстерність, особливо у вправності кидання м'яча. Зараз є дуже багато сильних команд. Участь у кожних змаганнях для мене – це новий поштовх розвиватися, спробувати себе в іншому".

Олександра Давидова. Житомир, 4 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир

Житомир, 4 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир

Житомирянка Ольга Лук'янчук у складі національної збірної України з цього виду спорту виступає на різних чемпіонатах чотири роки. За цей час її команда декілька разів виборювала призові місця. Каже, що на тренуваннях у Житомирі хоче удосконалити командну техніку гри.

"Тренуємося кожного дня, – каже Ольга Лук'янчук. – Маємо по два тренування. Графік дуже щільний. Навантаження велике. Нам тренер спуску не дає. І ми все виконуємо. Все вкладаємо в гру. Згодом, я думаю, покажемо добрий командний результат".

Ольга Лук'янчук. Житомир, 4 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир

На міжнародний спортивний турнір з голболу, у якому братимуть участь українські спортсменки наприкінці травня 2023 року, приїдуть команди з багатьох країн світу, каже тренер національної жіночої збірної України з голболу Анатолій Пляшешник.

"Після закінчення цих зборів ми поїдемо у Мальме (Швеція), – розповідає Анатолій Пляшешник. – Там ми будемо стартувати у дуже престижному турнірі, в якому братимуть участь всі десять найкращих команд світу. Там будуть, зокрема, команди-чемпіони світу та переможець паралімпійських ігор із Туреччини. Дуже сильні команди з Японії, США, Канади і, я так думаю, наш безпосередній конкурент на попередньому чемпіонаті Європи – збірна Франції, яка прийматиме наступні паралімпійські ігри. От там і поміряємося силами і, думаю, покажемо наш справжній рівень".

Анатолій Пляшешник. Житомир, 4 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир

Житомир, 4 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир

Жіночу національну збірну України з голболу представляє сім спортсменок. Окрім Житомирщини та Харківщини, є гравчині з Полтавщини.

Житомир, 4 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир

Житомир, 4 травня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир

Читайте також

  • Поблизу Житомира відбувся відкритий кубок з мотокросу.
  • Команда гуртківців з Житомира здобула перемогу на Чемпіонаті України з водного спортивного туризму "Чорний Черемош 2023".
  • Дві житомирські спортсменки вибороли медалі на Кубку України з дзюдо.
  • Спортсменка з Житомира виборола дві золоті медалі на Кубку світу з самбо.
  • Волейбол сидячи: у березні 2023 року в Житомирі вперше проходили навчально-тренувальні збори національної чоловічої збірної.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube