Активісти руху "Жовта стрічка" в Криму перетворюють символи російського вторгнення Z на синьо-жовті пісочні годинники

. Фото: oksanayavir/Жовта Стрічка/Telegram

26 лютого, у День спротиву окупації Криму, активісти руху "Жовта стрічка" розпочали безстрокову акцію "Наближається час свободи". Про це вони повідомили у соцмережах.

"Активісти (...) провели дуже сміливу акцію, перетворивши символи рашиського вторгнення "Z" на синьо-жовті пісочні годинники, що означає тільки одне – наближається час Свободи!", – йдеться у дописі.

"За 9 років окупації Росія робила все, щоб знищити у Криму український спротив, ув’язнюючи та викрадаючи тих, хто лишився вірним своїй державі. Але попри все, спротив на півострові лише міцнішає", — зазначила постійна представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева.

"Це нагадування, що Україна поруч, і що ми всі разом переможемо"
Таміла Ташева

Акція вже охопила Ялту, Сімферополь, Севастополь, Саки та інші населені пункти півострова. Активісти закликають українців на всіх на тимчасово окупованих територіях приєднуватися до акції, а на підконтрольних Україні територіях — підтримувати рух та ділитися інформацією про спротив.

Що таке "Жовта стрічка"

Рух громадського спротиву "Жовта стрічка" сформувався навесні 2022 року в Херсоні, а нині поширився на всі тимчасово окуповані території України. Українці в окупації можуть приєднатися до руху через Telegram-бот "Разом", щоб отримувати завдання, плакати, листівки та дізнаватися правила безпеки.

"На кожну дію окупантів була протидія". Активістка "Жовтої стрічки" про роботу в окупованому Херсоні

7 липня 2022 року "Жовта стрічка" оголосила про початок безстрокової акції "Крим — час додому". Організатори закликали кримських активістів повідомляти дані щодо пересування російських військ, розвішувати жовті стрічки та патріотичні листівки з гаслами "Крим — Україна. Не тільки з 1954. А завжди!", "24.08.2022. Крим — готовий" та "Час боротись! Час спротиву! Час додому".

Раніше повідомлялося, що у 2022 році зʼявився ще один символ руху — літера "Ї". Зокрема вона стала символом спротиву у Маріуполі — тепер вона з’являється у різних куточках міста.

Маріупольців закликають малювати літеру, що стала знаком незалежності та спротиву, в парках, скверах, площах, стовпах, заборах. "Щоб показати, Маріуполь — це Україна!", — зазначили в міській раді.

Суспільне також розповідало, що активісти "Жовтої стрічки" чинять опір на окупованій території Херсонщини, зокрема в Генічеську.

А відомі спортсмени, зірки та полярники долучились до флешмобу "Жовта стрічка" до Дня гідності й свободи. Хто саме взяв участь — читайте у матеріалі Суспільного.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: culture@suspilne.media. Ваші історії важливі для нас!