Батьки учнів одного з ліцеїв Франківська виступили проти, щоб у класах їхніх дітей зробили гуртожиток для переселенців

. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Батьки школярів одного з ліцеїв Івано-Франківська виступили проти того, щоб у навчальних класах їхніх дітей зробили гуртожиток для переселенців. З цією скаргою 23 грудня вони прийшли до директора навчального закладу та написали звернення до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, повідомляє кореспондентка Суспільного.

За словами директора ліцею Сергія Бандури, облаштувати під помешкання планують шість класів. У трьох з них навчаються учні молодшої школи. Усі вони розташовані у крилі ліцею, де є дитячий гуртожиток. Тут колись жили сироти. Потім — діти, які професійно займалися футболом.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Реконструкцію під гуртожиток для вимушених переселенців робитимуть за грантові гроші НЕФКО, каже заступник директора управління капітального будівництва міської ради Володимир Ковальчук. Ймовірно, тут також житимуть діти, які переїхали через повномасштабну війну.

"Вартість проєкту вимірюється мільйонами євро. Крім того, що буде ремонт гуртожитку, полагодять повністю весь харчоблок та облаштують систему електрики. До того ж куплять нове обладнання для нормального харчоблока. Що більше, там ще буде дитячий майданчик за проєктом", — розповідає Володимир Ковальчук.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Матір ліцеїста Катерина, клас якого планують перенести в інше крило навчального закладу, розповідає, ремонт у кабінеті робили за батьківські гроші, також закупили меблі. Жінка каже, після зимових канікул, які триватимуть два місяці, дирекція школи переведе дітей в інші класні кімнати.

"Ми поставили ламінат. Клас повністю перешпаклювали. Освітлення зробили, якого взагалі не було, карнизи. Ну вікна вже нам НЕФКО проспонсорувало", — розповідає Катерина.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Мама першокласника Олена Допіра додає, клас, де вчиться її дитина, також після канікул перемістять в інше приміщення.

"Наш клас — шикарний, він тепленький. А дітей хочуть переселити у кабінет, в якому постійно сирість і там тепла нема. От вчора батьки там були на зборах, півтори години вони просиділи в куртках, змерзли", — каже Олена Допіра.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Директор ліцею Сергій Бандура розповідає, в одному кабінеті навчатимуться другокласники та десятикласники. Діти чергуватимуться, оскільки зараз вони тиждень навчаються очно, тиждень — дистанційно.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Ще один клас планують розмістити у теперішньому кабінеті музики. Також, каже директор, ще одне приміщення з наступного навчального року облаштують для п'ятого класу. Поки що там — нешпакльовані стіни й стеля. Гроші на ремонт знайдуть, розповідає Сергій Бандура.

"Плануємо розпочати ремонт влітку. Тут була "крейда", а ми хочемо перевести це на емульсію. Тому що в нас в майбутньому будуть чотири п'яті класи. Оскільки зараз є чотири четверті й треба буде шукати ще один клас додатково. Шукатимемо фінансування. Це не будуть батьківські гроші, будемо самі робити за гроші міського бюджету", — каже Сергій Бандура.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Батьки ліцеїстів не вірять словам директора і вимагають показати проєкт від НЕФКО.

"Документи на ці всі проєкти, як це має відбуватися, я абсолютно не побачила. Це все — обіцянки", — вважає мати ліцеїста Тетяна Губіліт.

На прохання кореспондентів Суспільного Сергій Бандура показав візуалізацію проєкту НЕФКО щодо реконструкції гуртожитку, який зроблять на другому та третьому поверхах. Керівник каже, отримав ці зображення від підрядника.

Завершити реалізацію проєкту з реконструкції гуртожитку планують до вересня 2023 року.

Міський голова Руслан Марцінків на своїй сторінці у Facebook прокоментував ситуацію, яка виникла щодо ліцею.

"Ми ухвалили рішення, якщо є такий спротив батьків, ми пояснимо своїм міжнародним партнерам, які дали гроші, що або шукатимемо інше приміщення, або ці гроші перерозподілять іншому місту. Не хоче мати конфлікт з батьками. Хоча, я відверто кажу, що можна було в одному корпусі школи розмістити людей", — сказав Руслан Марцінків.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!