РФ готувалась до атаки по Оленівці та поховання загиблих заздалегідь — Bellingcat

. Колонія в Оленівці, Донецька область. 29 липня 2022 року, фото: АР

Росіяни щонайменше за тиждень до вибуху в Оленівській колонії викопали на території могили для поховання українських військовополонених.

Про це заявив засновник проєкту журналістських розслідувань Bellingcat Еліот Хіггінс, опублікувавши відповідне відео з супутника у Twitter.

"Знімки з нижчою роздільною здатністю на Planet вказують на те, що зрушення ґрунту (видно внизу цього відео) сталося після 18 липня і до 21 липня в Оленівській в'язниці", — написав Хіггінс.

Раніше супутникові знімки з Оленівської колонії опублікував OSINT-дослідник Александер Олівер, зазначивши, що на знімку від 27 числа (за два дні до вибуху) могили біля північної стіни колонії ще порожні, а засипали їх 29 липня, у день вибуху.

"Якщо це могили, то це ще один доказ того, що це був заздалегідь спланований російський воєнний злочин, який, мабуть, був підготовлений за кілька днів. Звичайно, в таборах для військовополонених можуть існувати могили, які не є свідченням масштабного воєнного злочину. Але кількість можливих могил, які здаються свіжими на цих знімках, та масштаби воєнних злочинів наштовхують на думку, що це не збіг", — написав Олівер.

Що відомо

  • Під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.
  • За словами уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих українських військовополонених в Оленівці Донецької області.
  • Україна вимагає від РФ надати списки загиблих і поранених в Оленівці українських військових.

Читайте також

Наявні докази більше підтверджують заяву України, ніж РФ — ISW про напад на полонених в Оленівці

Обстріл колонії в окупованій Оленівці. Що відомо

Окупанти виклали список загиблих і поранених в Оленівці. Патронатна служба "Азову" його перевіряє

Головна мета теракту в Оленівці — приховування фактів розкрадання коштів — ГУР

Вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК "Вагнера" без узгодження з керівництвом РФ — Генштаб

Оленівську колонію обстріляли військові РФ — перехоплення СБУ

Червоний хрест намагатиметься дістатися до обстріляної колонії в Оленівці

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу