Україна вимагає від РФ надати списки загиблих і поранених в Оленівці українських військових

. Зруйноване приміщення в’язниці в Оленівці, 29 липня 2022 року. Фото: AP

Росія має надати списки загиблих і поранених "внаслідок теракту" українських захисників, які утримувалися в колонії Оленівки.

Про це заявили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Зазначається, що штаб звернувся до представників РФ 29 липня одразу після появи інформації про вибух у колонії в Оленівці і загибель українських військових, які там утримувалися.

"Всі поранені мають отримати належну медичну допомогу, а тіла загиблих воїнів повинні бути повернені для належного поховання. Наразі представники окупанта не надали жодної відповіді на звернення", — йдеться у повідомленні.

У Координаційному штабі заявили, що Міжнародний комітет Червоного Хреста та ООН, які виступали гарантами збереження життя та здоров’я українських військовополонених, мають "негайно ініціювати міжнародне розслідування злочину та домагатися покарання всіх причетних".

Також наголошується на необхідності проведення міжнародної інспекції для перевірки умов утримання українських військовополонених.

"Злочин, що стався в Оленівці, грубо порушує міжнародне право, національні законодавства та норми людської моралі. Покарання для всіх причетних до планування та здійснення теракту має бути найсуворішим та невідворотним. Попри цей показово жорстокий злочин страти українських захисників, Координаційний штаб продовжує роботу з обміну й повернення оборонців України додому", — наголосили у штабі.

Під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.

Що відомо

  • 16 травня після трьох місяців оборони Маріуполя командир "Азову" Денис Прокопенко у зверненні повідомив, що наказ вищого військового командування для збереження життів особового складу виконали.
  • Після цього заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що поранених військових з "Азовсталі" у Маріуполі евакуювали в лікарню Новоазовська на території самоназваної "ДНР". Туди доставили 53 важкопоранених бійців. Ще 211 — евакуювали через гуманітарний коридор в окуповану Оленівку. Їх планують повернути на підконтрольну Україні територію за процедурою обміну.
  • 6 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що після боїв за Маріуполь у російському полоні опинились понад 2,5 тисячі українських бійців із заводу "Азовсталь".

Читайте також

Наявні докази більше підтверджують заяву України, ніж РФ — ISW про напад на полонених в Оленівці

Обстріл колонії в окупованій Оленівці. Що відомо

Окупанти виклали список загиблих і поранених в Оленівці. Патронатна служба "Азову" його перевіряє

Вторгнення Росії в Україну, день 157. Текстовий онлайн

Головна мета теракту в Оленівці — приховування фактів розкрадання коштів — ГУР

Вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК "Вагнера" без узгодження з керівництвом РФ — Генштаб

Оленівську колонію обстріляли військові РФ — перехоплення СБУ

Червоний хрест намагатиметься дістатися до обстріляної колонії в Оленівці

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу